Міжнародний день домогосподарки і домохазяїна

Термін «домогосподарка» з’явився на початку 13 століття. Він означав: «жінка, зазвичай одружена, керуюча сім’єю або домашнім господарством».

Наприклад, в США, згідно досліджень 2014 року, домогосподарки проводили 94 години на тиждень, працюючи на різних робочих місцях у будинку. Подібна зайнятість на робочому місці в компанії або на виробництві дозволяла б заробити заробітну плату в розмірі 113 568 доларів на рік.

Дослідження, проведене в 2005 році Інститутом Соціально-Економічних Досліджень (США), показало, що одружені чоловіки заробляють більше, ніж самотні чоловіки, але тільки в тому випадку, якщо їх дружина залишається вдома і виконує всю домашню роботу. Фактично, чим більше дружин працювали поза домом, тим гірший фізичний і розумовий стан батька!

Деякі феміністські історики зазначають, що ранній жіночий рух допустил прикру помилку, пропагуючи презирство до всього внутрішнього і девальвуючи роботу домогосподарок.

Більшість вимушених домогосподарок і домогосподарів іноді зайняті по 20 годин на добу, здійснюючи “нескінченне” число невідкладних для сім’ї робіт і турбот, причому, як правило, це вони роблять без лікарняних, вихідних і відпусток 365 днів у році. Колосальне навантаження, з яким вони справляються, найчастіше і робить сім’ю на вигляд “безтурботною”. Однак той порядок і рівень комфорту, доглянутість і затишок – це саме їхня заслуга.

Міжнародний день домогосподарки і домохазяїна ще неофіційне свято, присвячено всім, хто сидить удома і піклується про благополуччя сім’ї. Відзначається 8-го червня. Величезна праця, що часом непомітна, але без якої неможливий сімейний затишок, можна сміливо порівняти з працею сталевара чи шахтаря, інженера або менеджера, лікаря або вчителя. Вмістив в себе багато чого, з перерахованого вище, наша рідна і близька людина, під час шляхом героїчних зусиль створює нам комфорт і гармонію в нашому домі, які часто ми сприймаємо за природні елементи нашого життя. «Відкладіть в сторону ганчірки і сковорідки, – як одного разу в Мехіко заявила представник столичної філії Національного інституту жінок Габріела Дельгадо. – Саме тоді, коли ви відмовитесь від роботи по дому, ваші родичі повною мірою оцінять її соціальну та економічну значущість».

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ