НАДВЕЧІР’Я, СВЯТА ВЕЧЕРЯ

У переддень Різдва, 6 січня, православних та греко-католиків об’єднує спільна молитва та особлива трапеза – Надвечір’я або Свята Вечеря.

Цей день потрібно провести в спокої, злагоді та молитві, щоб достойно зустріти маленького Ісусика. Якби старанно ви не виконували усі звичаї та обряди, що їх з віками передавали наші предки, без віри вони не матимуть ні сили, ні різдвяного духу. Тому, головне духовне наповнення свята, а не накривання столу.
6 січня християни намагаються нічого не їсти, аж поки на небі не засяє перша зірка, адже люди вірять, що саме в цей час народжується Ісус Христос. Той, хто першим побачив різдвяну зірку, вважався найщасливішим у сім’ї.

На Святвечір традиційно в домі збирається уся сім’я. Від ранку господині готують страви, які згодом займуть своє місце на святковому столі.

Підготовка до святкової вечері складається з чіткої послідовності дій. Під образами на покуті стелять чисте сіно, а на нього ставлять горщики з узваром і кутею і приказують: «Щоб кутя на покуть, а узвар на базар».

У хаті на підлогу стелять сіно, або солому. У народі, цей звичай пов’язують з народженням Христа в яслах.

Святковий стіл, за яким збирається разом уся родина, відіграє важливу роль у звичаях та обрядах Святвечора. Зверху стіл притрушують соломою, по кутках кладуть часник, що виконує роль оберегу. На Поділлі й у Карпатах було прийнято ховати під стіл сокиру та інші інструменти і господарські знаряддя із заліза, які за повір’ям мали захистити членів сім’ї від злих сил та забезпечити їм здоров’я. Усі предмети, які торкалися столу, за народними уявленнями, набували особливої сили і могли стати важливим магічним або ж лікувальним засобом.

Більше новин на: Яворів Інфо.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ