НБУ запропонував новий законопроект про майнінг та криптовалюти

Національний банк України виступає за якнайшвидше створення спільної робочої групи з регуляторами і учасниками ринку для розробки нового законопроекту, який би врегулював питання криптовалют в Україні.
Про це повідомив керівник проектів департаменту відкритих ринків НБУ Емал Бахтарі.
«Ми хочемо разом підготувати документ, який буде напрацюванням робочої групи, де будуть і ключові державні інституції, які в цьому мають бути задіяні, і учасники ринку, тому що вони краще знають цю технологію і те, як визначити ті чи інші явища… Ми будемо робити спільний документ і будемо намагатися, щоб він все ж таки був прийнятий», – сказав Бахтарі.
Він нагадав, що законопроекти, які є зараз в парламенті, вони недосконалі і до них є дуже багато зауважень з боку фінрегуляторів. І пропозиція НБУ полягає в написанні нового документу.
«Потрібен новий документ, в якому буде чітко визначений статус того ж самого майнінгу, тих же криптовалют, віртуальних валют в цілому, ICO та технологій блокчейн», – підкреслив Бахтарі.
За словами керівника департаменту відкритих ринків НБУ, запровадження технології блокчейн, смарт-контрактів – це речі, «яким не потрібно заважати, а потрібно навпаки підтримувати». І той факт, що в законодавчому полі немає визначення, створює незрозумілість, яку потрібно подолати.
На думку представника НБУ, це потрібно зробити «якомога швидше, невідкладно», щоб ніхто не звинувачував регулятор у тому, що він затягує процес.
РНБО доручила НБУ спільно з іншими відомствами та регуляторами підготувати пропозиції щодо врегулювання ринку криптовалют в Україні з метою моніторингу транзакцій і ідентифікації суб’єктів криптовалютних операцій, стягнення податків. У повідомленні РНБО також вказувалося, що Національним банком України «опрацьовується питання доцільності випуску власної криптовалюти».
В Україні досі не вирішено питання правового статусу як криптовалют у цілому, так і їх майнінгу зокрема. Наприклад, Національний банк України заявив, що не може визнати криптовалюти валютою.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ