Нова система оплати за газ

З 1 квітня як для населення, так і для промислових споживачів вводиться нова система оплати за використаний газ: окремий платіж за паливо як товар, і окремий – за витрати на його доставку і розподіл серед споживачів. Рішення про це прийнято 28 березня на засіданні НКРЕКП.
Виділений з ціни газу платіж за його доставку є фактично абонплатою за підключення до системи газопостачання. Хоча офіційна назва – тариф на послуги суб’єктів природних монополій, які здійснюють транспортування і розподіл природного газу, або оплата вартості послуг транспортування і розподіл природного газу як плати за потужність.
Така абонплата покриває витрати на доставку газу як по «великій трубі», тобто системі ГТС (в середньому 23% від загальних витрат), так і на подальший його розподіл по місцевим мережам.
Абонплата сплачується щомісяця і є фіксованою сумою, яка не залежить від обсягу спожитого в розрахунковому місяці газу. Її розмір розрахований за методикою, розробленою НКРЕКП, ключовим параметром в якій є максимальна потужність лічильника газу, встановлена у споживача.
Зараз, з метою соціального захисту, для домогосподарств абонплата встановлена на рівні, який суттєво нижче, ніж для промислових споживачів.
Протягом 3 років рівні тарифів для побутових і непобутових споживачів будуть вирівняні.
1 квітня 2017 роки відбудеться поділ ціни на газ для населення на ціну газу як товару (4 942 грн/тис куб. м плюс гранична торговельна націнка газопостачальної компанії 2,5%) та плати за його транспортування і розподіл ( так звана абонплата, яку споживач буде оплачувати регулярно, незважаючи на обсяги споживання).

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ