Нововведення у Львові з липня

П’ятірка основних змін у житті Львова, які запрацюють зі стартом другого літнього місяця. Про це повідомляє 032.ua.

Зміна нумерації тролейбусів.
З понеділка, 1-го липня, змінилася нумерація маршрутів міських тролейбусів Львова. Таке рішення у мерії пояснюють необхідністю оптимізувати маршрутну мережу.
“Зараз у місті курсують різні маршрути трамваїв, тролейбусів та автобусів, які мають однаковий номер. Дуже часто різні види транспорту з однаковим номером перетинаються на деяких ділянках та проходять через одну і ту ж зупинку, відтак, пасажирам буває складно розібратися, який саме вид транспорту їде. Для них основним має бути номер маршруту”, – пояснюють у ЛКП «Львівелектротранс», яке є ініціатором впровадження нової нумерації.

Подорожчання вартості оформлення паспортів.
Уряд ухвалив нову вартість послуг при оформленні ID-картки та паспорта для виїзду за кордон, яку запровадили з 1-го липня. Відтак, послуга оформлення і видачі паспортів, яка залишається найзатребуванішою у ЦНАПах Львова, з початку цього місяця подорожчає.
З 1 липня вартість зміниться так:
— оформлення ІD-картки (до 20 робочих днів) становитиме 345 грн, із них 126 грн — вартість адмінпослуги, та 219 грн — вартість бланка (раніше вартість складала 279 грн);
— оформлення ІD-картки (до 10 робочих днів) — 471 грн, із них 252 грн — вартість адмінпослуги, та 219 грн — вартість бланка (раніше вартість складала 366 грн);
— оформлення закордонного паспорта (до 20 робочих днів) — 682 грн, із них 352 грн — вартість адмінпослуги, та 330 грн — вартість бланка (раніше вартість складала 557,32 грн);
— оформлення закордонного паспорта (до 7 робочих днів) — 1034 грн, із них 704 грн — вартість адмінпослуги, та 330 грн — вартість бланка (раніше вартість складала 810,32 грн).

Місту повернули повноваження з вивезення сміття.
З 1-го липня Львову повернули повноваження з вивезення ТПВ. Міська рада знову перейняла на себе обов’язки за вивезення сміття з міста.
Як повідомив заступник міського голови Львова з питань безпеки міста Сергій Бабак, повернувши повноваження з поводження з відходами, мерія працюватиме з чинними перевізниками. Договори з ними продовжили до 1-го жовтня. Перевізникам місто відшкодовуватиме витрати на вивезення ТПВ на полігони на далекі відстані, а містам, які прийматимуть ТПВ зі Львова, надаватимуть субвенцію.
Нагадаємо, з липня 2017 року, терміном на 2 роки, ці функції були передані Львівській ОДА. Згідно з підписаним Меморандумом між містом і областю, Львівська міська рада щороку оплачувала області 300 млн грн за вивезення твердих побутових відходів.

До 16 липня батьки повинні подати документи на зарахування дітей у садки Львова.
На початку червня (до 10 червня) батьки вже отримали повідомлення про зарахування дітей до певних дошкільних закладів. Відтак, до 16-го липня вони повинні подати документи у той чи інший садок.
Після отримання повідомлення про зарахування дитини до певного садочку, батьки не мають можливості змінити обраний дошкільний заклад. Якщо їм зовсім не підходить заклад освіти, який вони самі ж раніше обрали, дитину можуть перевести в інший лише в тому випадку, коли там будуть вільні місця під час навчального року.

Підвищення пенсії людям з великим стажем та збільшення розміру аліментів.
Наприкінці червня Кабмін остаточно закріпив механізм підвищення пенсій для людей, які мають великий стаж, але протягом всього робочого періоду отримували невеликі зарплати. Так, вже з 1 липня жінки, які мають стаж понад 30 років, і чоловіки зі стажем понад 35 років отримають підвищення пенсій. В середньому пенсія складатиме не менше 2 тис. грн.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ