Обов’язки шкільного психолога та соцпедагога

Міністерство освіти та науки України винесло на громадське обговорення проект положення про психологічну службу в системі освіти.
Відповідний документ оприлюднений на сайті Міністерства освіти та науки.
У документі, зокрема, сказано: «Метою діяльності психологічної служби в системі освіти є сприяння створенню умов для соціального та інтелектуального розвитку здобувачів освіти, охорони психічного здоров’я і надання психологічної допомоги (психологічної підтримки) всім учасникам освітнього процесу відповідно до цілей та завдань системи освіти».
Передбачається створення підрозділів психологічної освіти на всіх рівнях, а також на рівні ОТГ, районів, областей.
Здійснювати організацію та координацію діяльності психологічної служби у системі освіти на всіх рівнях буде Інститут модернізації змісту освіти.
Науково-методичне забезпечення, а також атестацію та сертифікацію діяльності працівників, центрів психологічної служби буде проводити Український науково-методичний центр практичної психології і соціальної роботи Академії педнаук. Також Центр координуватиме наукові, дослідні та експериментальні роботи з питань практичної психології і соціальної роботи.
Також положення передбачає введення у штатні розписи закладів та установ освіти усіх форм власності незалежно від підпорядкування посад працівників психологічної служби – практичних психологів та соціальних педагогів.
Документом також визначено обов’язки практичного психолога та соціального педагога.
Так, практичний психолог, окрім психологічного забезпечення освітнього процесу, супроводу здобувачів освіти, має проводити просвітницьку роботу щодо формування психологічної культури, в тому числі, консультування батьків, педпрацівників. Окремо передбачається формування психологічної готовності учасників освітнього процесу взаємодіяти з дітьми з особливими освітніми потребами. Також практичний психолог має займатися профілактикою злочинності, алкоголізму, наркоманії, інших залежностей і шкідливих звичок серед учасників освітнього процесу.
Соціальні педагоги здійснюють соціально-педагогічний патронаж здобувачів освіти, колективу та мікрогруп, осіб, які потребують піклування чи перебувають у складних життєвих обставинах.
Ознайомитися з положенням про психологічну службу можна тут:
https://mon.gov.ua/ua/news/mon-proponuye-dlya-gromadskogo-obgovorennya-proekt-polozhennya-pro-psihologichnu-sluzhbu-u-sistemi-osviti

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ