Опитування: корупція на кордоні

Опитані на кордоні мандрівники вказували на наявність корупції по обидва боки кордону, однак з українського – більше. Це йдеться у Європа без бар’єрів
Про це свідчать результати дослідження ГО “Європа без бар’єрів” у рамках проекту “Анатомія кордону”. Респондентів просили розповісти про випадки корупції на кордоні, про які вони знають.
«Опитані громадяни вказували на наявність корупційних схем по обидва боки кордону. Однак були більш обізнані з випадками корупції в українських митних і прикордонних органах, ніж в органах сусідніх країн», – розповіла виконавчий директор ГО «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко.
Винятками були пункт Малий Березний-Убля, де про корупцію в словацьких органах знали 22% і лише 15% в українських, пункт Косино-Барабаш, де про корупцію в угорських органах знали 13%, і 11% в українських, а також пункт Дяково-Халмеу, де про корупцію в румунських органах знали 11% респондентів і на українській частині – жоден з опитаних.
З українського боку значно частіше в корумпованості звинувачували митників, аніж прикордонників.
Рівень обізнаності з явищем корупції на кордоні залежав від пункту пропуску, на якому проводилось дослідження. Наприклад, про корупції в українських прикордонно-митних органах знали 44% респондентів в Устилузі і 30% в Угринові та всього лиш 5% в Ягодині і 3% в Раві-Руській.
Основними типами корупційних схем, які називали респонденти, були перевезення контрабанди і ввезення автомобілів з іноземною реєстрацією, проїзд без черги, перевезення понаднормових багажів автобусами
Говорячи про корупцію, частина респондентів говорила про конкретні випадки та схеми з власного досвіду або досвіду знайомих, інша частина – загальні фрази на зразок «тут усі корумповані», але не називали конкретних випадків, а велика частка опитаних, яка на деяких пунктах пропуску сягала 50%, на питанні про корупцію вибирала варіант «Важко відповісти».
Опитування було проведене ГО «Європа без бар’єрів» на 18 пунктах пропуску на кордонах між Україною та Польщею, Словаччиною, Угорщиною і Румунією у квітні-травні 2018 року у рамках проекту “Анатомія кордону”, який виконує ГО “Європа без бар’єрів” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.
Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ