Підписано Закон «Про Конституційний Суд»

Президент підписав Закон «Про Конституційний Суд». На думку глави держави, закон суттєво підвищить рівень захисту конституційних прав громадян.
Президент підписав Закон «Про Конституційний Суд України», який прийняла Верховна Рада 13 липня.
Глава держави наголосив, що підписаний документ є складовою частиною судової реформи, спрямованої на забезпечення права громадян України на справедливий суд.
Однією із принципових новацій Закону є абсолютно прозорий конкурсний відбір кандидатів в судді до Конституційного Суду. Президент зазначив, що кожен матиме можливість ознайомитись з тим чи іншим кандидатом.
Інша новація полягає у можливості будь-якої юридичної (за виключенням представників держави або місцевого самоврядування) чи фізичної особи подати скаргу до Конституційного суду.
Глава держави наголосив, що ніколи в історії України не забезпечувалось це право звичайному українцю. «Якщо людина, пройшовши розгляд своєї справи в звичайних судах, вважає, що закон, який був застосований при ухваленні рішення щодо неї, є неконституційним, то вона не має більше шукати народних депутатів чи Президента. Вона отримає нарешті право безпосередньо звернутися до Конституційного суду з конституційною скаргою. І суд має розглянути і винести відповідне рішення», – підкреслив Порошенко.
Президент також додав, що Закон суттєво підвищує рівень захисту конституційних прав і свобод громадян.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ