При закупівлі продуктів для лікарень та шкіл Львівщини виявили «космічні» переплати

Для шкіл та лікарень у Львівській області купують одні й ті ж продукту з різницею в ціні 200-300%.
Було перевірено 700 закупівель продуктів харчування у Львівській області, які оголосили у грудні минулого року та протягом січня-лютого цього року.
У результаті моніторингу помітили таку тенденцію: замовники економлять, якщо проводять конкурсну закупівлю. Натомість у прямих договорах, які укладають без конкурсу, продукти купують дорожче. Наприклад, середня ціна на картоплю у відкритих торгах – 3,73 грн за кілограм, без конкурсу – 5,88 грн. Аналогічно куряче філе – 60 грн проти 72 грн, молоко 2,5% жирності – 13,3 грн проти 15,7 грн за літр, цукор – 13,9 грн проти 17,1 грн за кілограм. Враховуючи те, що їх купують на мільйони гривень, переплати просто «космічні».
Найразючішою проблемою є дуже великий розрив у цінах на один і той же продукт харчування.
Різні замовники у Львівській області купують одній й ті самі продукти зі значною різницею. Часто ця різниця становить 200-300%. Зокрема в укладених договорах ціна на кілограм вершкового масла жирністю 72,5% коливається від 53,5 грн до 145,2 грн, цукру від 7 грн до 20 грн, рису від 14 грн до 32 грн, молока від 11 грн до 23 грн, курячого філе від 36 грн до 84 грн.
Така низька ціна викликає сумніви щодо якості цих продуктів.
Є великий сумнів, що за таку ціну у навчальні заклади та лікарні справді постачатиметься масло, а не спред.
Найдешевші продукти харчування чомусь купують заклади, які обслуговують потреби соціально незахищених категорій населення, зокрема, це будинки для людей похилого віку та школи-інтернати.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ