Процедура надання Томосу розпочнеться 5 січня

Вселенський патріарх 5 січня 2019 року офіційно підпише Томос про автокефалії Української православної церкви. А 6 січня після божественної літургії Томос вручать митрополиту. Про це розповів предстоятель новоствореної помісної Православної церкви України митрополит Епіфаній в ефірі телеканалу «Прямий», передає Громадське.

«Процедура надання Томосу розпочнеться 5 січня. Там вперше ми разом, як предстоятелі вже незалежної Української помісної православної церкви і Вселенський патріарх Варфоломій подякуємо Богові найперше молебнем в храмі Святого Юрія-Переможця на Фанарі. Потім буде офіційне підписання Томосу Вселенським патріархом на Фанарі 5 січня», — розповів митрополит.

Він зазначив, що 6 січня відбудеться урочисте богослужіння — вперше спільне для двох предстоятелів — Вселенського патріарха Варфоломія та предстоятеля української незалежної помісної православної церкви.

«Після урочистого богослужіння, після божественної літургії буде вручено Томос про автокефалію Української православної церкви», — додав він.

15 грудня на Об’єднавчому соборі в Києві створили Православну церкву України. Предстоятелем Української помісної православної церкви обрали митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія, представника УПЦ КП.

Тепер новий очільник Православної церкви в Україні поїде до Константинополя (Стамбул) та 6 січня отримає від Вселенського патріарха Варфоломія томос — грамоту про створення єдиної автокефальної церкви в Україні. Таким чином, процедуру отримання церковної незалежності буде завершено.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав продовження надання автокефалії України, а також офіційно затвердив, що церквою-матір’ю України є Константинополь.

У відповідь на це синод РПЦ у Мінську вирішив розірвати відносини з Константинополем. Константинополь, зі свого боку, відмовився розривати відносини з РПЦ.

Помісна церква — це об’єднання всіх православних вірян, яке створюється за територіальним принципом. Помісна церква виступає на противагу вселенській, стає незалежною та самоврядною на території певної держави та зазвичай узгоджується з політико-адміністративним поділом та державними кордонами.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ