Сформовано непрозоро комісію, яка обиратиме керівників закладів охорони здоров`я Львівщини

У Львівській обласній раді непрозоро сформували конкурсну комісію, яка буде обирати 14 керівників закладів охорони здоров`я Львівщини.
Про це повідомляє ГО «Громада та ініціатива» на своїй сторінці у Фейсбук.
13 березня 2018 року відбувся відбір представників громадських об’єднань до складу постійно діючої комісії з проведення конкурсів.
Відбір згаданих представників проводила громадська комісія, яка була створена наказом керівника управління майном спільної власності Львівської обласної ради лише 12 березня 2018 року.
Документи на включення представників від громадськості до складу конкурсної комісії мали прийматися до 12 березня включно.
За дивним збігом обставин (за інформацією з офіційного сайту обласної ради), уже 13 березня 2018 року було проведено оперативне засідання самої громадської комісії. Незрозуміло, яким чином настільки швидко члени громадської комісії змогли перевірити за встановленими критеріями (несудимість, відсутність конфлікту інтересів тощо) усіх кандидатів від громадських організацій і чим була зумовлена така поспішність засідання.
Попри усю важливість такого відбору, адже мова йшла про включення представників громадських організацій до складу конкурсної комісії, яка має обирати переможців конкурсу на заміщення 14 вакантних посад у галузі охорони здоров`я області (для прикладу, обласна клінічна лікарня, обласний клінічний перинатальний центр, обласний фтизіопульмонологічний центр, обласний онкологічний центр, обласний госпіталь ветеранів війни, обласна психіатрична лікарня тощо), інформація про засідання громадської комісії не була оприлюднена на офіційному веб-сайті Львівської обласної ради, що свідчить про непрозорість процесу.
Варто зауважити, що ГО «Громада та ініціатива» надіслала 12 березня 2018 року поштою (кур`єром) необхідні документи для включення представника організації до складу конкурсної комісії. За загальним процесуальним правилом дата відправлення кореспонденції вважається датою отримання документів у відповідному органі. Проте представника організації теж не було попереджено про засідання громадської комісії.
З викладених обставин випливає, що не було досягнуто публічності і прозорості у проведенні засіданні згаданої вище громадської комісії, а тому результати відбору не можуть вважатися об’єктивними.
ГО «Громада та ініціатива» звернулася до голови Львівської обласної ради та голови антикорупційної комісії обласної ради з вимогою скасувати результати відбору представників громадських об’єднань до складу постійно діючої комісії з проведення конкурсів на заміщення посад керівників закладів охорони здоров’я Львівської обласної ради, у зв’язку з порушенням порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров`я (затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1094) в частині недотримання принципу прозорості та забезпечення рівного доступу.
Також ГО «Громада та ініціатива» вимагає зобов`язати управління майном спільної власності Львівської обласної ради провести такий відбір повторно.
Окрім того, на погляд ГО «Громада та ініціатива» створення постійно діючої конкурсної комісії з проведення конкурсів на заміщення посад керівників закладів охорони здоров’я Львівської обласної ради є недоцільним, адже це підвищує корупційні ризики під час проведення конкурсів.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ