Сьогодні – Усікновення голови Іоана Хрестителя

Сьогодні християни згадують святого пророка, Предтечу і Хрестителя Господня Іоанна, свято має назву Усікновення голови Івана Хрестителя.
Звичайно, мученицьку смерть Іоана Хрестителя важко назвати святом, але православна церква відносити саме до Великих свят. 11 вересня правильніше було б назвати днем пам’яті Іоанна Предтечі – пророка, який передбачив прихід у цей світ сина Божого Ісуса Христа.

Свято Усікновення — це день розставання святого з цим світом, у який він постраждав від людського гніву і жорстокості.

З молитвою до Іоанну Хрестителю звертаються:
– щоб вилікуватися від мігрені;
– щоб вгамувати фізичну біль:;
– знайти власне покаяння;
– зрозуміти свої думки і розібратися в них;
– про допомогу в збереженні роду людського і господарських справах.

11 вересня – день суворого посту. Віруючі тримають одноденний піст в пам’ять про трагічну смерть пророка. У тому числі і тому, що сам Предтеча в життя харчувався бідно, в основному сараною і диким медом, жив здебільшого в пустелі і вів суворий спосіб життя.

Не можна їсти м’ясо, рибу, яйця, молочні продукти. До вживання в їжу дозволяється: овочі, фрукти, гриби, рослинна олія, борошняні вироби, якщо вони зроблені без яєць і молочних продуктів.

Зі святом у народі пов’язано безліч правил, прикмет і забобонів:
– не можна позичати гроші і взагалі що-небудь віддавати з дому;
– не можна починати нових справ – будь-яке починання в день Усікновення 11 вересня обернеться провалом;
– не можна стригтися і навіть зачісуватися, інакше волосся весь рік будуть сіктись;
– не можна користуватися ножем, сокирою і будь-якими іншими гострими предметами. «Хто скористається ножем (гострим предметом) в день Іоанна Предтечі, той сам залишиться без голови» – говорить народне повір’я. Звичайно, буквально розуміти цю прикмету не варто – тут мова йде про те, що на людину посипляться біди і горе, невдачі;
– забороняється різати капусту, цибулю, яблука та інші круглі предмети, оскільки вони асоціюються з головою Іоанна Предтечі. Навіть хліб у цей день прийнято ламати руками. З цієї причини господині завжди намагалися приготувати пісні страви на цей день заздалегідь;
– заборонено шити і в’язати.

Великим гріхом вважається пиячити – повір’я стверджують, що діти тих, хто напивається на Головосечение, будуть п’яницями.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ