Україна б’є світові рекорди по захворюваності на кір

Захворюваність на кір в Україні зростає. З початку 2019 року лікарі зафіксували вже майже 42 тисячі випадків. Про це повідомляють в Центрі громадського здоров’я МОЗ.

Лише впродовж останнього тижня на кір захворіла 2 141 людина, це 1 106 дорослих і 1 035 дітей.

Найбільше нових випадків зареєстровано у Харківській, Тернопільській, Київській і Львівських областях, а також у Києві.

Від ускладнень, пов’язаних з кором, з початку року померли 15 українців, кажуть у відомстві.

Кір – дуже заразне вірусне захворювання. Вірус швидко розповсюджується повітряно-крапельним шляхом, хвороба часто супроводжується ускладненням і може призвести до пневмонії, вушних інфекцій і запалення головного мозку, а це може спричинити інвалідність та навіть смерть.

У міністерстві охорони здоров’я вкотре закликали громадян пройти вакцинацію, яка є єдиним ефективним способом захисту.

Минулорічний рівень захворюваності на кір в Україні – рекордний за всі роки незалежності: понад 55 тисяч нових випадків.

За даними Всесвітньої організації здоров’я, це також є найбільшим показником у світі.

При цьому захворілих в Україні минулого року було більше ніж в усіх європейських країнах разом узятих.

Для порівняння, у Сербії у 2018 році було зафіксовано близько 5 тисяч випадків захворювання, в Ізраїлі – 2 900, в Італії – 2 500.

В Україні рівень вакцинації впродовж останніх років знижувався.

До 2016 року ситуація з вакцинацією в Україні погіршилась через політичні заворушення, корупцію у сфері охорони здоров’я і брак вакцин.

Охоплення щепленнями проти цієї недуги було чи не найнижчим – лише одна з трьох дітей шестирічного віку отримала дві дози вакцини.

Наразі ситуація покращилася. Понад 90% дітей шестирічного віку отримали щеплення, однак залишається багато “незахищеної” молоді, тому кір може “взяти реванш” у будь-який час, попереджають лікарі.

Вважається, що запорука подолання кору – ситуація, за якої вакциновані близько 95% населення країни. Після досягнення цього показника формується “колективний імунітет”, розповсюдження хвороби стає малоймовірним.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ