Уряд схвалив нову редакцію українського правопису

На засіданні уряду схвалено нову редакцію українського правопису, яка замінить застарілу редакцію від 8 червня 1992 року. Про це повідомляє прес-служба Кабміну.

Нову редакцію розроблено згідно з українськими традиціями правопису з урахуванням новітніх мовних явищ. У ній наведено найбільш поширені або спірні орфографічні положення.

Зазначається, що редакцію, розроблену Українською національною комісією з питань правопису, прийнято для забезпечення конституційних положень про державний статус української мови та уніфікації орфографічних норм.

Серед ключових новацій проекту виділяють такі: можливість вживання и на початку слів перед приголосними н і р (индик, Ирій), в дієслові икати та іменнику икавка; паралельне вживання ґ і г для передачі іншомовного звука [g] в прізвищах на кшталт Ґете, Гуллівер, Васко да Ґама; паралельне вживання ф і т у словах грецького походження: кафедра і катедра, міфологія і мітологія; передача звуку [j] у звукосполученнях [je], [ji], [ju], [ja] літерами є, ї, ю, я у всіх випадках: Савоя замість Савойя, фоє замість фойє; роздільне написання слова «пів» з іменниками, якщо мається на увазі половина (пів години, пів Києва). Якщо «пів» з іменником становить єдине поняття, то слово має писатися разом (півзахист).

Нагадаємо, що 15 травня 2019 року Президент підписав закон про мову.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ