В Україні розвернувся курс долара: аналітики озвучили новий прогноз

В Україні курс долара на початку 2020-го коливається близько 24 грн/$. До кінця січня гривня буде плавно девальвувати і може дійти до нової позначки в 24,2 грн/$, OBOZREVATEL.

Різке зниження вартості долара в Україні в 2019-му призвело до цілої низки проблем. Головні з них – бюджет виконали з величезною діркою, а виручки експортерів впали. Крім того, темпи промисловості впали до однієї з найнижчих за останні кілька років позначок.

Ймовірно, в найближчій перспективі гривня не підніметься вище позначки 24 грн/$.

Вадим Іосуб передбачає: гривня буде плавно дешевшати як мінімум в перспективі найближчого тижня.

«Очікуємо помірного зростання курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 24,2 грн, а готівковий долар в банках може торгуватися близько 24,2/24,4 грн», – передбачає аналітик.

Думки про те, що буде з курсом долара в 2020-му, можна умовно розділити на три групи. Перша – оптимісти вважають, що вартість долара зовсім може впасти до 22 грн/$. Це б знову призвело до зриву планів по надходженнях до бюджету.

Причини:
– програма з МВФ;
– транзит газу + виплата 2,9 млрд доларів, виграних у РФ;
– при посиленні темпів реформ можна сміливо очікувати зростання попиту на українські боргові папери.

Другий прогноз можна віднести до більш стриманого. У прогнозі на наступний рік закладено курс 27 грн/$. Такий розрахунок справило Міністерство економрозвитку, торгівлі та сільського господарства. Правда, такі оцінки відомство робить щорічно і практично завжди помиляється. 27 грн/$ вони очікували і в цьому році, більш того, були впевнені, що до кінця року валюта буде продаватися за 29 грн/$.

Негативний прогноз – курс буде коливатися близько 26-27 грн/$.

«Гривня повинна відкотитися назад, щоб стати рівноважної для всіх учасників ринку – експортерів, імпортерів, держави і населення. Таким рівнем, на наш погляд, є відмітка 26-27 грн за долар», – каже експерт Андрій Шевчишин.

Аналітик упевнений, що вартість валюти буде залежати від політики НБУ і Мінфіну, активності інвесторів, а також ситуації на глобальних ринках, де зберігаються ризики економічної кризи.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ