В Україні скасовують трудові книжки

9 жовтня Кабінет міністрів України запускає в роботу новий законопроєкт, який може скасувати обов’язковість трудових книжок. Про це на своїй сторінці у Facebook написав міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет.

Коли уряд прийме законопроєкт, громадяни не будуть зобов’язані при наймі на роботу подавати роботодавцю свою трудову книжку. Міністр пояснив, що в електронних реєстрах держави дані про трудовий стаж всіх українців є з 2000 року. Для розрахунку пенсій або інших соціальних виплат вже використовуються саме ці дані.

Однак трудовим книжкам знайшли альтернативу. Громадяни зможуть легко отримати електронний документ з інформацією про свій стаж в Інтернеті.

«Щоб отримати цей документ, громадянину потрібно буде зробити лише кілька кліків. Роботодавці зможуть перевірити справжність документа за допомогою QR-коду, який буде автоматично накладатися на ці документи», – написав міністр.

У випадку, якщо у людини є трудовий стаж до 2000 року, буде можливість занести цю інформацію в електронний реєстр навіть самостійно.

Однак категорично забороняти трудові книжки уряд також не буде.

«Якщо хтось все ж захоче колекціонувати інформацію про своє стажі в трудових книжках, забороняти ми це, звичайно, не можемо. Можна все так же просити свого роботодавця робити в ньому записи і ставити штампи. Але ні ви, ні роботодавець це тепер не зобов’язані робити», – додав.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ