В Україні змінять пенсійний вік

В Україні скасували мінімальний вік для виходу на пенсію за вислугу років для певних категорій працівників. Про це повідомляє РБК.

Відповідне рішення № 2-р / 2019 прийняв Конституційний суд. Тепер вийти на пенсію раніше зможуть: До 50 років – працівники льотного і льотно-випробувального складу; до 55 років – працівники сфери медицини, освіти, соціального забезпечення і театрально-концертних та інших видовищних колективів.

Як зазначається, пенсію за вислугою років відповідно до ст. 51 Закону № 1788 зможуть отримати громадяни, які працюють на шкідливих предпріятіяx і втратили працездатність через умови роботи до настання пенсійного віку.

У суді додали, що положення закону № 1788 про підвищення на 5 років віку виходу на пенсію для жінок, а також збільшення на 5 років загального і спеціального стажу роботи, необхідного для призначення пенсії за вислугу років для окремих категорій працівників – позбавляють їх права на соціальний захист і тому не відповідають конституційним принципам прав і свобод людини, і відповідно є незаконними.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ