Володимира Великого

28 липня в Україні відзначають День Володимира, а приурочено цю дату до дня пам’яті великого київського князя. Ця особа неабияк шанується у суспільстві, оскільки саме він, як вважається, хрестив Русь.

У церковній історії згадують як Володимира Святого, Володимира Хрестителя, а у билинах він є відомим як Володимир Красне Сонечко (вважається, що Володимир після прийняття православ’я змінився та почав творити багато добрих справ). А у давньоруських відомостях письменах князя Володимира називають рівноапостольним, оскільки те, що він хрестив Русь, цілком відповідає апостольському служінню.

Народився Володимир Великий приблизно у 963 році та був сином київського князя Святослава (сина княгині Ольги) та древлянской княжни Малуші. За деякий час після його забирають у матері, відвозять до Києва, а вихованням майбутнього правителя Русі займаються бабуся, княгиня Ольга, та дядько за м материнською лінією – язичник Добриня.

Відомо, що у 969 році Володимир стає новгородським князем, а у 972-му внаслідок міжусобиць, які почалися, їде на деякий час у скандинавські країни, однак невдовзі повертається, але вже з найманим військом і йде війною на Київ. Відтак, починається боротьба між Володимиром і його братом Ярополком, яка завершується загибеллю останнього. Річ у тім, що в оточенні Ярополка виявляється зрадник, який умовляючи того здатися, приводить до Володимира, У підсумку брат вбиває брата та з цього моменту починається київське князювання Володимира.

У князя Володимира загалом було 12 синів і ще усиновлений син князя Ярополка – Святополк. Усі вони були князями у важливих центрах Русі.

Помер Володимир 15 липня 1015 року в селі Берестовому під Києвом, а поховали його у стлиці в Десятинній церкві за величезної кількості присутніх. Шанувати пам’ять святого Володимира почали вже в XI столітті, однак лише у XIII столітті відбувається загальноцерковна канонізація та зарахування князя до лику святих.

Зазвичай цього дня вітають усіх Володимирів з іменинами. Також прийнято молитись іконі святого Володимира, яку можна зустріти у будь-якому храмі. Загалом таких ікон існує безліч, а якому з образів молитися, залежить від бажання віруючого.

Образ Володимира шанують здавна шанують як правоохоронці, так і військові. Крім того, моляться перед іконою й люди зі слабким зором або важкохворі, оскільки є вірування, що князь був дуже хворим і практично осліп, але після свого хрещення переміг цю недугу, відтак це вселяє надію на зцілення.

У перекладі зі слов’янського Ім’я Володимир означає “той, що володіє світом”. Є ще один варіант його імені Вальдемар – “славний володар”.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ