Воздвиження Хреста Господнього

Свято Воздвиження Хреста Господнього має свою історію, звичаї і традиції. Природно, як і всі церковні свята воно пов’язане з певними заборонами. Згідно з переказами, в цей день в 326 році знайшли Хреста Господнього в Єрусалимі біля гори Голгофи – місця Розп’яття Ісуса Христа. Вважається, що тоді там був знайдений хрест, на якому розіп’яли Ісуса Христа і який був загублений. Але пізніше було знайдено відразу три хрести. Визначити, який з них є хрестом Христа, допомогла хвора жінка. Вона приклала руку до одного з хрестів, і до неї прийшло зцілення.

У цей день заборонено займатись домашніми справами. Слід відкласти всі повсякденні клопоти і якомога більше часу приділяти молитвам. Під час свята не можна влаштовувати пишних застіль, вживати алкоголь. В цей день всі православні дотримуються суворого посту, приправляючи їжу лише рослинною олією. Заборонено в цей день вживати м’ясо, рибу, яйця і молочні продукти.

«Хто на Воздвиження пост не тримає – на того сім гріхів впаде», – говорили наші предки.
У цей день не рекомендується ходити в ліс. З давніх-давен вважалося, що лісовик перераховує лісових звірів, і бачити це простій людині не можна.

На Воздвиження Хреста Господнього не можна лаятись і з’ясовувати відносини з близькими, а також починати нові справи. Крім того, варто уникати розважальних заходів, дозвільного проведення часу і перегляду розважальних програм по телебаченню.

У наших предків існували різні прикмети і традиції, пов’язані з цим днем. Так, наприклад, вважалося, що на Воздвиження Хреста Господнього всі плазуни, змії і ящірки, сповзають в одне місце, щоб влаштувати собі на зиму гніздо. Тому в будинках ретельно замикали ворота і двері, щоб змії не заповзли в будинок.
Що слід зробити в це свято
27 вересня для кожного віруючого головне – піти в храм. Урочиста літургія починається вночі, а завершується вранці виносом Хреста. Кожна людина, яка прийшла в це свято в храм, бажає неодмінно вклонитись святині.

У цей день потрібно якомога більше часу провести за молитвами. Можна зібратись родиною за сімейним обідом. Однак всі страви мають бути пісними. Помоліться, привітайте один одного, подякуйте Господу і побажайте усім здоров’я.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ