Хочете жити довго – більше читайте!

Читання позитивно впливає на людину.
Якщо вас не можна назвати завзятим читачем, для якого читання книжок – улюблена справа, – то це, певно, тільки тому, що ви, можливо, і не здогадується, що втрачаєте! Згідно з результатами останніх наукових досліджень стало відомо, яку користь несе в собі читання книг. Вони позитивно впливають на стан як фізичного, так і психологічного здоров΄я людини. Не вірите – переконайтеся самі, ознайомившись із наведеними нижче фактами, які, безперечно, розвіють будь-які сумніви найбільших скептиків.

Факт 1. Уважність є складовою нормальної мозкової діяльності.
Читання книг сприяє нормальному перебігу процесів мозкової діяльності. Можливо, така теза видасться занадто науковою, але, як встановили вчені під час досліджень, читання книг дозволить відстрочити, а можливо, й запобігти розвитку хвороби Альцгеймера. Саме під час читання розумова діяльність людини активізується повною мірою і підтримується здатність бути уважними, яка є важливою складовою адекватного сприйняття подій. Читайте книги, розв′язуйте кросворди, складайте пазли – так ви будете створювати міцний фундамент для довготривалої відмінної розумової діяльності. Дуже добре, коли книга містить ілюстрації, адже це допомагає мозку пов’язувати події з малюнками і краще запам’ятовувати прочитане. У такому разі комікси є прекрасними книгами для розвитку уяви та стимулювання мозкових процесів.

Факт 2. Допомога в подоланні стресу.
Зі стресом та факторами, які його викликають, ми більш-менш знайомі. У міру виникнення проблем, чи то на робочому місці, чи то в домашній обстановці, ми наражаємося на ризик нервового виснаження. Для відновлення психологічної рівноваги та душевних сил, затрачених під час стресових ситуацій, найкращим помічником стає книга. Саме такого висновку дійшли вчені, і небезпідставно. Завдяки читанню книги чи цікавої статті нам вдається відволіктися, перемістити увагу на об′єкт читання. Мало того, підключивши свою уяву, ми зможемо помандрувати разом героями твору, помріяти і надати нашим емоціям позитивного забарвлення. У процесі такого інтерактивного читання від стресу не залишиться й сліду. Допомагають упоратися зі стресом також комікси, які не лише дозволяють забути про погане, а й завдяки безлічі неймовірних малюнків переносять в інший світ, роблячи нас героями неймовірних пригод!

Факт 3. Пізнання нового.
Усе, що ми читаємо, безперечно, рано чи пізно стане нам у пригоді. Ми ніколи не знаємо, з якими новими викликами та завданнями доведеться зіткнутися в реальності. Саме тому ніколи не слід відмовлятися від додаткових знань, що їх дає кожна нова книга. Якщо оцінити вартість коштів, затрачених на отримання у такий спосіб знань, то без перебільшень вам це обійдеться набагато дешевше за відвідування семінарів чи курсів. Отож приділяйте читанню більше часу та будьте готові до нових випробувань.

Факт 4. Багатий словниковий запас.
Чим більше ми читаємо, тим більше нових слів поповнює наш словниковий запас, тим більше впевненості ми відчуваємо у багатьох життєвих ситуаціях. Наше мовлення повністю залежить від слів, якими ми користуємося щодня. Для того щоб поліпшити якість мовлення і надати словам більшої ваги та значущості, – треба мати багатий словниковий запас.

Факт 5. Поліпшення пам’яті.
У процесі читання ми аналізуємо, вивчаємо, критикуємо та переживаємо за персонажів, стежимо за перебігом подій, репліками, емоційним забарвленням викладу та логічністю завершення оповіді. Усі ці моменти дозволяють нашій пам’яті працювати з більшою точністю та послідовністю. З кожними новими враженнями від прочитаного у нашому мозку створюються нові зв’язки, закріплюються вже існуючі спогади, формуються обсяги інформації, що сприяє загалом поліпшенню короткочасної пам’яті. Але поза конкуренцією щодо запам’ятовування, звісно, залишаються комікси. Це той випадок, коли текст разом із малюнком формують потужний сигнал для запам’ятовування. Отож читання коміксів допомагає, особливо дітям, краще запам’ятовувати інформацію.

Факт 6. Краща концентрація уваги.
Наш сьогоднішній стиль життя неможливо уявити без комп’ютера та доступу до Інтернету. Протягом п′яти хвилин пересічний офісний працівник, працюючи над одним завданням, отриманим учора, встигає перевірити e-mail, поспілкуватися з колегою по skype, швидко переглянути останні новини на twitter, при всьому цьому нервово позираючи на мобільний телефон, чи він часом не роздирається від вхідних дзвінків. Такого роду поведінка призводить до підвищення фактора стресу, що негативно позначається на продуктивності працівника загалом. Тим часом, читаючи книгу, нам вдається зосередити увагу на цьому процесі та абстрагуватися від зовнішніх факторів та якихось негативних моментів. Отже, наша порада: перед роботою спробуйте приділити трохи часу, принаймні 15-20 хвилин, книзі, і ви переконаєтеся, наскільки зросте ваша здатність до зосередження протягом робочого дня..

Факт 7. Спокій.
Окрім почуття розслабленості, коли ми читаємо цікаву книгу, ми цілком не усвідомлено вчимося досягати внутрішньої гармонії та душевного спокою. Було доведено, що книги на філософську та релігійну тематику позитивно впливають на кров’яний тиск – зменшують його – та допомагають людям із різними психологічними проблемами, розладами настрою віднайти свій внутрішній баланс.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ