Як можна отримати посвідку на проживання в Україні?

Посвідка на проживання – це офіційний документ про те, що іноземець може проживати певний термін в іншій країні. Процедура отримання такого документа є комплексною і складною в будь-якій країні, і Україна – не виняток. Про це пише leopolis.news
Якщо ви просто подорожуєте і опинилися в Україні проїздом, на термін менше 3 місяців (90 днів), вам не потрібно переживати про отримання посвідки на проживання. Тільки в разі знаходження в країні більш кварталу, потрібен такий документ.
Існує два основних види на проживання:
– Посвідка на тимчасове проживання – видається з певної причини і на встановлений законодавством термін 1 рік з моменту отримання;
– Посвідка на постійне проживання – видається при бажанні резидента проживати в Україні на постійній основі.
Залежно від мети перебування в країні, вибирається той чи інший вид на проживання.
Кожен, хто отримує документ, який дозволяє проживати йому на території іншої країни, також має право претендувати на всі права, якими володіють громадяни цієї самої країни. Найчастіше такий документ допомагає вирішити низку побутових і юридичних питань. До таких питань ставитися:
– Медична допомога в державних установах;
– Право голосу на виборах;
– Більшість фінансових операцій.
Такі можливості отримують власники будь-якого виду на проживання. Однак, деякі привілеї отримують тільки ті, хто отримав постійну реєстрацію. Наприклад, ви зможете працювати на будь-якій посаді в Україні без отримання спеціального дозволу, якщо у вас є постійна реєстрація.
Як уже було згадано вище процедура отримання реєстрації дуже складна, і для неї вам буде потрібно певний пакет документів:
– Фотографії (в трьох примірниках);
– Документ, що засвідчує особу (в ідеалі паспорт);
– Довідка про несудимість;
– Свідоцтво про шлюб (для тих, хто перебуває у шлюбі);
– Приписне (для чоловіків призовного віку).
В Україні існує таке поняття, як квота, яка дає деякі привілеї при отриманні посвідки на проживання. Квота переглядається щороку і в неї можуть входити такі групи осіб:
– Відомі вчені і наукові діячі;
– Діячі культури і мистецтва;
– Спонсори, які зробили матеріальний внесок в розвиток України;
– Дружина / чоловік або дитина резидента, який вже має реєстрацію.
Ці групи людей розглядаються без черги і зазвичай в їхньому випадку дуже просто отримати посвідку на проживання в Україні.
Так чи інакше, якщо ви вирішили отримати один з видів на проживання в Україні, ви повинні бути готові до того, що це займе у вас не мало часу і зусиль. Завчасно зберіть пакет документів і будьте готові до того, що ви зобов’язані будете зареєструватися за місцем проживання протягом 10 днів після отримання офіційного дозволу на проживання. Підготуйтеся до цього ретельно, так як це може створити вам ряд незручностей вже після успішної процедури отримання реєстрації.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ