Як платити транспортний податок у 2019 році

Платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі:
– з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно);
– середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Така вартість визначається Мінекономрозвитку за методикою, затвердженою Кабміном, станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального. Перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком у 2019 році розміщено на сайті Мінекономрозвитку. Також можна скористатись калькулятором розрахунку середньоринкової вартості легкових автомобілів.

У 2019 році транспортний податок повинні сплачувати власники нових авто (до 5-ти років включно), середьоринкова вартість яких становить понад 1 564 875 грн. (4173 х 375). Це стосується як фізичних, так і юридичних осіб.

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування транспортним податком.

Звітний податковий період дорівнює календарному року.

З автомобілів фізичних осіб обчислення суми податку здійснює контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку та надсилає такому платнику до 1 липня звітного року податкове повідомлення-рішення.

Юридичні особи – платники податку самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування податкову декларацію з транспортного податку, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Транспортний податок сплачується за місцем реєстрації автомобіля:
– фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;
– юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Щодо придбаних протягом року автомобілів, які підпадають під вимоги оподаткування транспортним податком, декларація юридичною особою подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

У разі спливу п’ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п’яти років.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ