Яким буде покарання за ігнорування повісток: відповідь юриста

Залежно від виду повістки, покарання інше.

Покарання чоловікам, які ухиляються від військового обов’язку залежить від виду повістки, яку вони проігнорували. Про види покарання пояснив адвокат Віталій Гаделія в матеріалі НВ.

В залежності виду повістки може бути адміністративна або ж навіть кримінальна відповідальність для людини.

«Для їх розмежування потрібно розібратися з видами повісток. Загалом, є 4 види повісток. Перший — це на проходження строкової військової служби, їх зараз не видають. Є повістки на уточнення даних. Якщо її вручили, і особа не з’явилась, за це передбачена адміністративна відповідальність. Є повістка на проходження військово-лікарської комісії. Тут теж адміністративна відповідальність», ― пояснює він.

Максимальний штраф за адміністративне правопорушення чоловік, який ухиляється від служби може отримати 8500 грн.

Він може бути призначений у випадку повторного правопорушення, зокрема для посадових осіб на підприємствах.

«Наприклад, якщо керівник не передав повістку працівнику. Адже якщо представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки прийде на підприємство і не застане того чи іншого працівника, то залишає повістку, і обов’язок її передати покладається на підприємство», ― пояснює юрист.

Кримінальна відповідальність наступає для осіб, які пройшли військово-лікарську комісію, яких визнано придатними і якщо вони отримали мобілізаційне розпорядження.

«Тоді за неявку передбачена кримінальна відповідальність, максимальний термін — до 5 років позбавлення волі», ― підкреслив Віталій.

Однак судова практика показує випадки, коли людей намагалися притягнути до кримінальної відповідальності вже навіть за повістку про уточнення даних.

«Якщо двічі вручили особі повістку на уточнення даних, вона не явилась, і її двічі притягнули до адмінвідповідальності, то вже втретє можуть відкрити кримінальне провадження і намагатись притягнути до кримінальної відповідальності. Були такі рішення», ― додав адвокат.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ