Захисти і збережи первоцвіти!

Завдяки теплій погоді, яка вирує у природі – первоцвіти уже дають про себе знати. Мабуть, ніякі рослини не викликають стільки емоцій, як перші весняні квіти. У багатьох країнах саме підсніжник білосніжний (звичайний) і білоцвіт весняний називають ключами від весни.

Сумно, що ці рідкісні рослини використовують як засіб заробітку, хоча зривати та продавати ці рослини заборонено, бо їх занесено до Червоної книги України. ⛓Більше того, за знищення або незаконне вилучення первоцвітів з природного середовища, передбачена адміністративна відповідальність та нараховується шкода, яка іноді тягне за собою й кримінальну відповідальність.

Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, рослини нівечаться повністю.

Червонокнижні види рослин такі, як білоцвіт весняний, підсніжник білосніжний, шафран Гейфелів, рябчик шаховий тощо не тільки несуть естетичну насолоду, а й напоюють своїм нектаром, годують пилком і насінням мешканців лісу, лікують їх і нас.

Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації з метою охорони первоцвітів, недопущення їх заготівлі для продажу просить мешканців Львівщини звертатись у Державну екологічну інспекцію у Львівській області за номером телефону: 2387370 чи у Головне управління Національної поліції у Львівській області за коротким номером 102 для збереження природного біорізноманіття.

Пам’ятаємо, що кожний хто зриває та купує первоцвіти, своїми діями стимулює їх знищення та несе відповідальність перед законом.

Бережімо природу навколо нас!

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ