На українсько-польському кордоні запалав Вифлеємський вогонь Миру

Учора, 4 січня 2018 року, на українсько-польському кордоні, у МАПП «ГрушівБудомєж» відбулась урочиста передача Вифлеємського вогню Миру.
Ця традиційна міжнародна духовна акція, що полягає в поширенні по світу символічного Вогню Миру, запаленого на місці народження Ісуса Христа.
Учасники урочистої передачі Вифлеємського вогню Миру разом зі священиками різних конфесій спільно помолилися за щасливе Різдво та мир в Україні, за результативну міжнародну співпрацю та міцність дружніх стосунків українців та поляків.
Урочиста передача Вифлеємського вогню Миру відбулась під українські щедрівки і колядки, які разом з фольклорним колективом «Залужанка» дружно співали всі учасники події. Чудовими були пісенні виступи яворівських пластунів та польських харцерів.
Довідка
Передріздвяну традицію – розповсюдження Вифлеємського вогню Миру – започаткувала австрійська телерадіокомпанія ORF з міста Лінца у 1986 році. Спочатку ця акція була задумана з метою підтримки дітей-інвалідів та дорослих, що потребують нагальної допомоги та підтримки. Цю благородну справу з ініціативи Гюстава Ґрюнвальда взяли в свої руки скаути.
Щороку австрійські скаути беруть Вогонь на місці народження Ісуса Христа у Вифлиємі, а далі транспортують його літаком до Австрії. Після урочистостей у Віденському Кафедральному соборі естафета передається до сусідніх країн. Саме з рук в руки, від одного скаутського осередку до іншого, Вифлеємський вогонь долає безліч кордонів і потрапляє до всіх, хто чекає на світло тепла, спокою та віри. Від Австрії, через Словаччину та Польщу, вогонь потрапляє і в Україну, де ним опікується найбільша скаутська організація України – Пласт.
Вперше вогонь в Україну потрапив ще 1992 року, але як приватна ініціатива окремих пластунів. Офіційно відлік ведеться від 1998 року, коли вогонь передали в Україну в пункті пропуску на українсько-польському кордоні «Рава-Руська-Гребенне».
На відзначення 20-ї річниці із часу заснування акції, група з 16 пластунів та представників громадської організації К-2 24 грудня 2006 року разом з Вифлеємським вогнем Миру піднялися на найвищу вершину України гору – Говерлу.
Пластуни передають Вифлеємський вогонь Миру у всі свої осередки, таким чином він потрапляє щороку більш, ніж у 20 областей України – від Закарпатської до Донецької.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ