День українського добровольця

Верховна Рада України прийняла постанову №4251 «Про встановлення Дня українського добровольця». За ухвалення постанови проголосував 231 депутат. Згідно з постановою День українського добровольця відзначатиметься 14 березня.
У пояснювальній записці до постанови зазначено, що березень 2014 року увійшов у новітню історію України завдяки фактичній анексії Криму військами РФ. Крім того, в південно-східних регіонах України закликали до від’єднання від України.
Саме у березні 2014 року добровольці із Самооборони Майдану вирушили на військовий полігон для проходження військової підготовки для подальшої участі у воєнних діях.
14 березня 2014 року понад 500 бійців Самооборони Майдану прибули на полігон у Нові Петрівці під Києвом. Так розпочався бойовий шлях першого добровольчого батальйону.
Постанову «Про встановлення Дня українського добровольця» передбачено встановити День українського добровольця та відзначати його щорічно 14 березня. Це зроблено з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві, посиленню суспільної уваги і турботи про учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості. Влада Тернопільщини ініціює надання пільг із сплати комунальних послуг добровольцям, які воювали в АТО.
Постановою рекомендовано Кабінету міністрів розробити із залученням громадськості, а також активних учасників добровольчих формувань, які брали участь у Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), та затвердити у місячний строк з дня прийняття постанови комплексний план заходів з відзначення на державному рівні Дня українського добровольця. Зокрема передбачено проведення щороку заходів із належного вшанування подвигу українських добровольців; проведення у навчальних закладах, військових частинах, закладах культури тематичних заходів, бесід про масові акції громадського протесту в Україні, що відбувалися у листопаді 2013 року – лютому 2014 року, та про участь в них добровольчих формувань. Постанова набирає чинності з дня наступного за днем її опублікування.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ