Першого заступника начальника Тернопільської ОВА взяли під варту із заставою у 805 тисяч грн

Вищий антикорсуд взяв під варту першого заступника начальника Тернопільської обласної військової адміністрації Ігоря Дем’янчука. Альтернативна застава – 805 тисяч грн.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Таке рішення ухвалив слідчий суддя ВАКС Олег Ткаченко.

У разі внесення застави Дем’янчук повинен дотримуватися низки обов’язків, зокрема утриматися від спілкування з свідками та іншими підозрюваними, здати закордонний паспорт.

НАБУ і САП підозрюють Дем’янчука у висловленні прохання одержати 1,79 млн грн та одержанні частини цих коштів у 600 тисяч грн. Разом із ним підозру отримали голова Тернопільської облради Михайло Головко та заступник керівника ОВА Ігор Гайдук.

Прокурор просив обрати варту із заставою у 10 млн грн. Сам Дем’янчук просив суд обрати запобіжний захід, не пов’язаний із триманням під вартою і обмежитися заставою у 1 млн грн.

За версією слідства, хабар просили за підписання актів виконаних робіт з поточного та середнього ремонту, експлуатаційноно утримання доріг та робіт на об’єкті “Водна арена”. Всі ці роботи виконувала фірма ТОВ «АВАКС ПРОФ», а замовником виступало комунальне підприємство «Тернопількомунінвест».

Також чиновники обіцяли погасити борг у 8 млн грн перед ТОВ «АВАКС ПРОФ» за вже виконані та прийняті роботи. «Відкат» складав 5-10% від суми договору.

Заявником у справі є власник фірми ТОВ «АВАКС ПРОФ» Олександр Ярмоленко. Дем’янчук створив у Whatsapp чат з Ярмоленком, в якому написав “Час подякувати за 2022 рік”. На допиті в НАБУ Ярмоленко сказав, що пропозиція чиновників його обурила, бо в країні йде війна.

За версією слідства, гроші передавалися кількома траншами. Перший із них Дем’янчук одержав від Ярмоленка на 7 поверсі ОВА. Це було 300 тисяч грн, які поки так і не знайшли.

Передавалися гроші не прямо в руки, а їх просто кинули на підлогу. Другий транш, теж у 300 тисяч грн, нібито передавали через начальника Департаменту капітального будівництва Сергія Рудяка.

В одній із розмов Дем’янчук говорив, що гроші мають бути для нього і начальника Тернопільської ОВА Володимира Труша, а ще частина мала йти голові облради Головку. Однак під час розмови Ярмоленка із Трушем останній сказав, що нічого не знає про домовленості і гроші краще витратити на оборону.

Дем’янчук на записах коментував це так: “Труш очкував, десь щось стоїть може, то він заочкував. Це через Гамалія оцього” (нещодавно звільнений начальник Хмельницької ОВА – ЦПК).

Сам Труш на брифінгу сказав, що жодного стосунку до справи він немає: “Якби я мав відношення до цієї справи, то я б тут з вами не стояв сьогодні”. Також він сказав, що не готовий говорити про будь-яку схему, бо йде таємниця слідства і слідство встановить, хто винен і чи був взагалі злочин.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ