Відтепер закупка ліків здійснюватиметься по новому

Кабінет Міністрів затвердив розпорядження про схвалення Концепції реформування механізмів публічних закупівель лікарських засобів та медичних виробів. У 2019 році МОЗ перейде до закупівлі лікарських засобів та медичних виробів через закупівельну організацію.
Відповідно до Концепції, закупівельна організація буде здійснювати публічні закупівлі лікарських засобів та медичних виробів на національному, місцевому та міжнародному рівні за принципами ефективності, прозорості та боротьби з корупцією.
За розпорядженням Уряду протягом місяця МОЗ має розробити та подати на затвердження Кабінетові Міністрів план заходів щодо реалізації Концепції. Також МОЗ доручили створити юридичну особу, що належатиме до сфери управління Міністерства, відповідальну за виконання функцій централізованої закупівельної організації в рамках реалізації Концепції.
За оцінкою фахівців МОЗ, ситуація, що склалася в Україні навколо публічних закупівель лікарських засобів та медичних виробів, становить загрозу для своєчасного забезпечення пацієнтів якісними, безпечними та ефективними ліками і медичними виробами. Корупція та обмежена конкуренція призводять до публічних закупівель лікарських засобів та медичних виробів за завищеними цінами. Так, оцінка закупівель медичного обладнання та фармацевтичної продукції в Україні у 2016 – 2017 роках показала, що з 8 898 оголошених тендерів 3 612 (40,6%) не відбулись через відсутність конкуренції. Середня кількість учасників торгів становила всього 1,8, а зниження ціни, а відтак і економія бюджетних коштів склала усього 5%.
Для замовників це означатиме економію коштів, людських ресурсів та часу, звільнення від виконання невластивих функцій та оптимізацію витрат медичних установ у системі публічних закупівель лікарських засобів, медичних виробів та імунобіологічних препаратів.
Для учасників торгів це створить можливість отримання великих за обсягом контрактів, розвитку бізнесу і покращення іміджу. А держава зможе збільшити частку успішних закупівельних процедур, довгостроково планувати закупівлі лікарських засобів та медичних виробів, контролювати якість та реалізацію ліків і медвиробів, і максимально забезпечити пацієнтів лікарськими засобами, медичними виробами та імунобіологічними препаратами.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ