Всесвітній день онкохворої дитини

Щорічно 15 лютого планета відзначає Всесвітній день онкохворої дитини (International Childhood Cancer Day). Основною метою цього дня є привернення уваги громадськості до дітей, що страждають від онкологічних захворювань.
Засновником дня виступила Всесвітня конфедерація батьків дітей, хворих на рак (ICCCPO) в 2001 році.
Дитяча онкологія є однією з найгостріших проблем сучасного світу. Так, щорічно від онкологічних захворювань на планеті помирають 90 тисяч дітей, ще майже 180 тисячам ставлять страшний діагноз «рак».
В Україні щорічно такий діагноз отримують більше ніж тисячу дітей. Згідно даними офіційної статистики, кожна друга дитина хвора на рак в Україні помирає. Для прикладу, в розвинених країнах така смертність не перевищує 30%. Найбільш поширеними онкологічними захворюваннями серед українських дітей є лейкемія (рак крові) та рак головно мозку. Вони посідають друге місце серед причин смертності у дітей віком від 5-ти до 14-ти років. Перше місце посідають нещасні випадки.
Одним з головних завдань заходів, що проводяться в цей день, є інформування батьків про способи профілактики та виявлення ранніх ознак раку у дітей. Раннє діагностування є надзвичайно важливим фактором в лікуванні онкологічних захворювань, оскільки 70% таких хвороб є виліковними.
Як зазначають медики, проблема дитячої онкології в Україні давно вже набула загальнодержавного значення. МОЗ України навіть розробило спеціальну програму «Здоров’я 2020». Метою програми є підвищення рівня профілактики онкологічних захворювань у дітей в Україні та зниження рівня таких хвороб на 5% в рік.
Крім того, в Україні створено Національний інститут боротьби з раком. Його ціллю є консолідація зусиль науковців для подолання цього жахливого захворювання.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ