Як працює “Вікно життя”

“Вікно життя” – пункт, де матері можуть анонімно залишити новонароджену дитину.
Будь-яка жінка у будь-який час може підійти до «Вікна життя», яке завжди відкрите. Коли породіля покладе дитину, спрацює звукова сигналізація на посту у приймальній та в охоронців. Також буде відеосигнал, адже в кімнаті встановлена камера спостереження, яка в режимі онлайн передає зображення.
Також варто зауважити, що жінка, яка приносить дитину, в поле зору відеокамер не потрапляє. Анонімність: Жінки хочуть залишатися невідомими. Саме тому «вікна» облаштовані таким чином, щоб не було персоналу, окремий вхід.
При спрацюванні сигналу в кімнаті охорони негайно викликається реаніматолога, повідомляють чергового неонатолога. Реаніматолог зі своїм реанімаційним набором спускається миттєво до «Вікна життя». Далі лікарі оцінюють стан дитини і переносять немовля в реанімацію. Також повідомляють головного чергового по лікарні, який своєю чергою – головного лікаря. Про дитину сповіщають державні служби, поліцію та району державну адміністрацію.
Дитинку оглядають, ізолюють у бокс. Стан може буди як важкий, так і легкий. Вже далі за результатами огляду, після визначенням віку, стаціонарно назначають обстеження. Якщо дитинка потребує лікування, то їй надають необхідну допомогу. А незабаром передають у будинок дитини.
Приблизно років 8–9 тому були створені перші «Вікна життя» у Львові.
“Вікно життя” – можливість для матері відмовитись від дитини в силу різних життєвих обставин, де медперсонал одразу ж надасть необхідну медичну допомогу і дитина перейде під опіку держави.
В інших країнах світу існують такак звані «бейбі–бокси», які відкриті при багатопрофільних медичних закладах і функціонують за таким ж принципом, що і наше «Вікно життя». Це ще один крок для побудови у суспільстві поваги до чужого життя.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ