Заборона ароматизованих сигарет та зменшення нікотину

Міністерство охорони здоров’я України пропонує скоротити вміст нікотину і смол в сигаретах, заборонити ароматизовані сигарети і врегулювати обіг електронних сигарет.

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо адаптації законодавства до вимог Директиви 2014/40/ЄС Європейського Парламенту (щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну)» опубліковано на сайті МОЗ, передає Громадське.

Проектом пропонують заборонити:
сигарети, в яких показники вмісту нікотину, смоли та монооксиду вуглецю в диму однієї сигарети перевищують: нікотину – 1,0 мг, смоли – 10 мг, монооксиду вуглецю – 10 мг;
тютюнові вироби, на упаковці яких відсутні визначені чинним законодавством медичні попередження
сигарети та тютюн для самокруток з характерним запахом та/або смаком;
тютюнові вироби, що містять такі добавки.
Також передбачається, що виробники та імпортери електронних сигарет і заправних контейнерів повинні подавати центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, повідомлення про будь-які вироби, які вони планують ввести в обіг на території України. Повідомлення має бути подано в електронній формі за шість місяців до запланованого введення в обіг.

Залежно від того, чи є виріб електронною сигаретою або заправним контейнером, на ньому має бути інформація, зокрема, про виробника, токсикологічні дані про інгредієнти виробу та викиди та вміст нікотину.

У МОЗ пояснили, що мета проекту – захист здоров’я людини, особливо молоді, та виконання зобов’язань України відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ): «Однією із важливих цілей Постанови є підтвердження Верховною Радою України євроінтеграційного поступу України у сфері громадського здоров’я та зобов’язань, в інтересах захисту майбутніх поколінь від тютюну».

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ