Жити по-новому: закон про касові апарати

Президент України Володимир Зеленський підписав закони, які запроваджують обов’язкове використання касових апаратів і програмних реєстраторів розрахункових операцій для малого бізнесу, а також вводять механізм кешбеку. Про це повідомляє пресслужба глави держави.

“Глава держави підписав закони України № 128-ІХ “Про внесення змін до Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” та № 129-ІХ “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг”, які парламент ухвалив 20 вересня 2019 року. Вони спрямовані на захист легального бізнесу від недобросовісної конкуренції, виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків, “сірого” товару, покращення ефективності податкового адміністрування та державного контролю за розрахунковими операціями”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, закони приведуть до поетапного розширення фіскалізації розрахункових операцій та запровадження інноваційних технологічних рішень у вигляді програмних реєстраторів розрахункових операцій як альтернативи класичним РРО.

Функцію програмного РРО зможе виконувати будь-який пристрій (комп’ютер, планшет, смартфон), на який встановлено відповідне програмне забезпечення.

“Щоб стимулювати споживачів отримувати чеки, законами пропонується запровадити з 1 жовтня 2020 року так званий механізм кешбеку, що передбачає можливість здійснення компенсації покупцеві (споживачеві) 100% вартості придбаних товарів (робіт, послуг) за рахунок частини штрафних санкцій за порушення вимог щодо РРО, застосованих за його скаргою. Крім того, з 1 січня 2021 року підвищується з 1,5 млн грн до 2,5 млн грн максимальний поріг річного доходу фізичної особи – підприємця на спрощеній системі оподаткування, яка може відноситися до II групи платників єдиного податку”, – повідомили у пресслужбі.

Закони також впроваджують механізм кешбеку – відшкодування покупцям (споживачам) 100% вартості придбаних товарів, робіт або послуг, якщо вони подали скаргу про порушення продавцем установленого порядку проведення розрахункових операцій і під час перевірки контролюючого органу було підтверджено наявність порушення. Ця норма почне діяти з 1 жовтня 2020 року для покупок від 850 грн.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ