Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19 станом на 31 жовтня

В Україні зафіксовано 8 752 нових випадки коронавірусної хвороби COVID-19 — це антирекорд кількості нових хворих за добу.

31 жовтня (станом на 9:00) в Україні 387 481 лабораторно підтверджений випадок COVID-19, із них 7 196 летальних, 158 928 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано
8 752 нових випадки. Загалом проведено 3 271 961 тестування методом ПЛР. За добу одужали 3 902 пацієнти.

Наразі коронавірусна хвороба виявлена:

?Вінницька область — 10 342 випадки;
?Волинська область — 13 554 випадки;
?Дніпропетровська область — 15 071 випадок;
?Донецька область — 10 392 випадки;
?Житомирська область — 14 257 випадків;
?Закарпатська область — 14 470 випадків;
?Запорізька область — 9 909 випадків;
?Івано-Франківська область — 20 392 випадки;
?Кіровоградська область — 2 514 випадків;
?м. Київ — 37 549 випадків;
?Київська область — 16 464 випадки;
?Львівська область — 29 828 випадків;
?Луганська область — 3 635 випадків;
?Миколаївська область — 7 782 випадки;
?Одеська область — 24 623 випадки;
?Полтавська область — 9 563 випадки;
?Рівненська область — 19 158 випадків;
?Сумська область — 11 750 випадків;
?Тернопільська область — 20 669 випадків;
?Харківська область — 36 297 випадків;
?Херсонська область — 3 960 випадків;
?Хмельницька область — 15 724 випадки;
?Чернівецька область — 21 658 випадків;
?Черкаська область — 9 157 випадків;
?Чернігівська область — 8 763 випадки.

Дані з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької, Луганської областей та міста Севастополя відсутні.

Дослідження проводилися вірусологічною референс-лабораторією Центру громадського здоров’я України, а також обласними лабораторіями. Станом на ранок 31 жовтня до Центру надійшло 9 328 повідомлень про підозру на коронавірус. Загалом з початку 2020 року зареєстровано 462 114 повідомлень про підозру на COVID-19.

Більше новин на: Яворів Інфо

Окупанти за добу не порушили режим тиші

Від початку поточної доби, 31 жовтня, порушень режиму припинення вогню не зафіксовано. По всій лінії розмежування спостерігається тиша. Українські захисники дотримуючись умов домовленостей, що вступили в дію 27 липня 2020 року, готові адекватно реагувати на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Хоча напередодні, 30 жовтня, російські окупанти три рази порушили домовленості, досягнуті 22 липня 2020 року. Так, неподалік населеного пункту Водяне противник двічі вів вогонь з гранатометів різних систем та стрілецької зброї, внаслідок чого двоє військовослужбовців загинули. На вогневі провокації противника українські підрозділи надали адекватну відповідь.

Провокації ворога продовжились ближче до обіду – противник знову відкривав вогонь зі стрілецької зброї на цій самій ділянці. Постріли не становили загрози життю та здоров’ю військовослужбовів Об’єднаних сил.

Більше новин на: Яворів Інфо

Увага! Потрібна допомога учню Немирівської ЗОШ

Усі небайдужі! Просимо допомогти!

Унаслідок ДТП, постраждав учень Немирівської ЗОШ. Хлопчик, 14 років, знаходиться у важкому стані. Два дні тому була зроблена трепанація черепа.

Дитина з багатодітної сім’ї. Батьки не взмозі самотужки оплатити лікування сина.

Номер карти:4149 4991 1168 1092 (Мазурик Юлія Анатоліївна).

Більше новин на: Яворів Інфо

День працівника соціальної сфери України

У першу неділю листопада відзначається День працівника соціальної сфери України. Це свято з’явилося в країні після підписання відповідного президентського указу від 13 квітня 1999 року.

Свято було створене, щоб виявити повагу до людей, завдяки яким виконуються соціальні програми в країні. Крім того, працівники соціальної сфери забезпечують контроль трудової зайнятості населення, організацію своєчасної виплати заробітних плат та регулюють трудові відносини між працівником та роботодавцем.

Дане свято стосується фахівців різних галузей економіки і не тільки. Сьогодні соціальні працівники важливі для збереження фізичного та психічного здоров’я людини, вирішення безлічі конфліктів між людьми, для планування сім’ї та особистісного становлення людини.

Зараз святкувати День працівника соціальної сфери в Україні можуть 150 тисяч чоловік. Вони є професіоналами, які готові простягнути руку допомоги всім, хто цього потребує.

Більше новин на: Яворів Інфо

Медики радять ізольовуватись при перших клінічних ознаках респіраторного захворювання

Грип, вірусні інфекції і коронавірус мають схожі клінічні ознаки. Тому першими діями при виявленні симптомів є повна ізоляція хворого.

Про це сьогодні під час брифінгу розповіла пульмонолог Надія Рудницька.

«Тест ПЛР у перші дні може не виявити Covid-19. На початках захворювання навіть комп’ютерна томографія не покаже повної картини. Найкраще пацієнтам із респіраторними симптомами зробити рентгенологічне обстеження. Нема потреби перевантажувати апарати КТ, в області достатня кількість рентген-апаратів», – зазначила Надія Рудницька.

Для того, щоб мати можливість надавати вчасну медичну допомогу усім пацієнтам, госпітальну базу розширятимуть.

«Киснева підтримка – запорука успішного лікування пацієнтів. Усі пацієнти із важкими та середніми пневмоніями є кисневозалежними, тому від початку карантину триває робота над розширенням кисневої мережі в лікарнях. Ми зараз освоюємо державну субвенцію, що надійшла минулого тижня, облаштовуючи додаткові ліжка киснем. Кошти уже скеровані на заклади, відсоток забезпечення ліжкомісць точками доступу до кисню має становити не менше 80%», – розповів директор департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис.

Львівщина отримала з державного бюджету додатковий фінансовий ресурс в сумі 50,9 млн грн на забезпечення подачею кисню ліжкового фонду закладів охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19.

Більше новин на: Яворів Інфо

Міжнародний день економії

27 жовтня 1988 року представники ощадних кас з 29 країн зібрались в Мілані на свій перший Інтернаціональний спеціалізований конгрес.

В останній день конгресу – 31 жовтня народилась ідея «на згадку про перші збори ощадних банківських інститутів всіх країн» щороку відзначати цей день, як «Міжнародний День Економії» (International Saving Day).

Однак присвятити цей день, за задумом його творців, слід не тільки економії грошей, але й економії в широкому сенсі цього слова: економії часу, сил, дбайливого ставлення до речей та інше.

У 1989 році «Міжнародний День Економії» офіційно закріплений директивою ООН.

Більше новин на: Яворів Інфо

Уряд запровадив європейські стандарти надання соціальних послуг

На засіданні Уряду прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії цифрової трансформації соціальної сфери». Стратегією передбачено комплексну цифрову трансформацію соціальної сфери, метою якої є забезпечення європейських стандартів надання послуг, зміцнення фінансової стабільності, підвищення прозорості соціальної сфери, а також оптимізація її адміністративних видатків.

Рішення позитивно вплине на забезпечення доступу до соціальних послуг вразливих верств населення, забезпечить підвищення якості обслуговування громадян у соціальній сфері, спростить процедури звернення за соціальною підтримкою.

Також буде забезпечено підвищення продуктивності та якості обслуговування громадян у соціальній сфері, надання соціальних послуг стане можливим на умовах аутсорсингу, а також буде здійснюватись постійний автоматизований моніторинг і контроль усіх фінансових потоків у соціальній сфері.

Більше новин на: Яворів Інфо

День вегетаріанця

Всесвітній день вегана — відносно нове свято. Воно було засноване 1 листопада 1994 року на честь 50-річного ювілею веганскої спільноти. Слово «веган» — це похідне від англійського слова «vegetarian», тобто вегетаріанець.

Веганське товариство було засноване в 1944 році в Англії. На перших зборах веганців, що відбулися в Лондоні, члени організації визначили головні принципи Веганізму, тобто строгого вегетаріанства. Всі вегани повинні харчуватися тільки рослинною їжею, абсолютно відмовившись від м’яса, риби, яєць, молока та навіть меду.

Крім того, це свято відзначають люди, які не носять одяг, виготовлений за рахунок матеріалів тваринного походження. Це, зокрема, шкіра, хутро, вовна, шовк та інше. Також члени цієї організації не купують товари, які тестувалися на тваринах.

В основі життя веганів — бажання припинити вбивство тварин заради потреб людей. Свято веганів має такий ж лейтмотив. Сьогодні його відзначають в усьому світі. Активісти організації проводять пікети, акції та засідання, намагаючись залучити до своїх ідей якомога більше людей.

Більше новин на: Яворів Інфо

Рішення про зміну форми навчання ухвалюватимуть навчальні заклади самостійно

Оскільки дві території області потрапили до червоної зони, в понеділок навчання на цих територіях відбуватиметься дистанційно. Порядок дій, затверджений 1 вересня цього року, змушує навчальні заклади перейти на віддалену форму навчання.

Що стосується інших територій, то всюди вихід з канікул відбудеться в звичному режимі, однак, затверджений порядок зобов’язує і їх.

«Якщо територія не потрапила до червоної зони, але в якійсь школі є інфіковані учні чи вчителі, заклад має ухвалити рішення про дистанційне навчання. Кожен заклад самостійно приймає рішення про перехід на ту чи іншу форму навчання. Ситуація із захворюваністю сильно непокоїть, адже ті дані, які ми отримуємо від департаменту охорони здоров’я, свідчать про зростання кількості хворих», – акцентував директор департаменту освіти та науки Олег Паска.

В кожному окремому випадку аналізуватимуть ситуацію, що склалась у закладі, беручи до уваги такі показники: кількість інфікованих дітей, кількість контактних, загроза навчальному процесу. Якщо інфікованими будуть кілька вчителів, які мають широке коло спілкування, то буде інший алгоритм дій, ніж якщо захворів, для прикладу, один учень.

«Кількість інфікованих учнів станом за зараз не є надзвичайно критичною. Із 287 тисяч школярів області, станом на сьогодні Covid-19 діагностували у трьох сотень, із загальної кількості працівників закладів освіти, яка становить 34 тисячі, коронавірус підтвердили у 950 осіб.

Дошкільна освіта працюватиме і далі в звичному режимі, дотримуючись карантинних заходів.

«Студенти вищих навчальних закладів до 15 листопада перебувають на віддаленому навчанні, це близько 100 тисяч студентів, що дає сподівання на можливе зниження динаміки захворюваності. Очне навчання для студентів ми теж передбачаємо, але за умови покращення епідситуації», – наголосив Олег Паска.

Більше новин на: Яворів Інфо

Міжнародний день Чорного моря

Свято Міжнародний день Чорного моря відзначають наприкінці жовтня. Воно носить екологічний характер. Святкові заходи включають різноманітні акції екологів і фахівців в області екології на захисту Чорного моря.

Це свято відзначається в день, коли в 1996 році шість причорноморських країн – Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія і Україна – підписали Стратегічний план дій з реабілітації і захисту Чорного моря.

Цей План був розроблений після проведення всебічних досліджень морського середовища, які показали, що його життєздатність істотно погіршилася порівняно з попередніми трьома десятиліттями.

Чорне море і його води Керченською протокою з’єднуються з Азовським морем, а протокою Босфор – з Мармуровим морем, через протоку Дарданелли – з Егейським і Середземним морями, будучи внутрішнім морем басейну Атлантичного океану. Його екологія дуже важлива для всього прилеглого регіону. У море впадають такі великі річки, як Дунай, Дніпро, Дністер і більш дрібні – Мзимта, Псоу, Бзибь, Ріоні, Кодор, Інгурі, Чорох, Кизилирмак, Єшільирмак, Сакар’я, Південний Буг, Камчия, Велека. Щорічний річковий стік в Чорне море орієнтовно становить близько 310 кубічних кілометрів, причому 80% цих вод виноситься на північно-західну шельфову частину, переважно Дунаєм та Дніпром. У морі мешкає більше 2,5 тис. видів тварин і риб. Рослинний світ моря представлений більш ніж 270 видами багатоклітинних зелених, червоних і бурих донних водоростей, фітопланктон включає не менше 600 видів.

Міжнародний день Чорного моря святкують 31 жовтня. Головна теза і тема цього дня – екологія чорноморського басейну і її збереження. У цей день проводяться активні заходи щодо інформування широкої громадськості про сферу і проблеми його екології, поточний екологічний стан і дії, щодо її поліпшення, в тому числі і заходи протидії перелову риби, який завдає значної шкоди морській екосистемі.

Більше новин на: Яворів Інфо