Осколки ворожої міни обірвали життя солдата

Вчора, у п’ятницю, 29 березня 2019 року, у районі Маріуполя, осколки ворожої міни обірвали життя солдата батальйонної тактичної групи Дмитра Костенюка. Про це поінформували у 80-й окремій десантно-штурмовій бригаді ДШВ ЗСУ.

За життя чернівчанина військові лікарі боролись до останнього. Однак врятувати воїна не вдалось. Без батька залишилось двоє неповнолітніх дітей.

Його бойові побратими згадують: «Він боровся за Україну, був патріотом своєї Батьківщини, справжнім воїном…»

Вічна пам’ять Герою України!

Більше новин на: Яворів Інфо

Година Землі

Можна багато розмірковувати про екологію та екологічні проблеми, шукати «винуватців» і дискутувати на тему, що стан навколишньої природи можливо був би зовсім іншим, якщо б …

Все це можна робити і багато хто робить. У цьому немає нічого поганого, навіть навпаки: якщо ці міркування не будуть голослівними, то цілком природно, рано чи пізно це призведе безпосередньо до практичних кроків, адже ніхто не стане заперечувати, що діяльність людини на землі має ті чи інші наслідки.

Наявність слідів техногенної катастрофи на нашій планеті – незаперечний факт. Ми дуже швидко, освоївши нові технології, егоїстично поспішаємо ставити їх «на благо» людства. Природа відпочиває. Але так буде не завжди. Про це вперше почали замислюватись, коли справили елементарні розрахунки і зрозуміли, що щось в людській діяльності не так. Щось вибиває нас з загальної гармонії з навколишньою природою і більш того – це «щось» може обернуться і проти нас самих, а що найжахливіше, так це те, що «це» не чекає, а вже відбувається.

У 2019 році Година Землі припадає на 30 березня.

Більше новин на: Яворів Інфо

Сільським амбулаторіям на Львівщині передали 43 позашляховики

У четвер, 28 березня 2019 року, сімейним лікарям нових сільських лікарських амбулаторій передали 43 автомобілі Renault Duster. Про це повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

Автомобілі Renault Duster є повнопривідними з підвищеною прохідністю, що забезпечить можливість доїзду медиків до найвіддаленіших населених пунктів в області.

На закупівлю цих позашляховиків витратили більше 21 мільйона гривень. Закупівля автомобілів відбувалась коштом, які отримали органи місцевого самоврядування із держбюджету на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості.

До 2021 року на Львівщині також планують модернізувати 161 лікарню та ще 46 спеціалізованих закладів охорони здоров’я.

Більше новин на: Яворів Інфо

Українським водіям дозволили показувати автоцивілку в електронному вигляді

Уряд уточнив перелік документів, що підтверджують наявність страхового захисту у власників наземних транспортних засобів, запровадивши можливість підтвердити наявність внутрішнього електронного договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників автотранспорту за допомогою ґаджетів. Про це йдеться в опублікованій на «Урядовому порталі» постанові, яку було ухвалено на засіданні Кабінету Міністрів 27 березня.

Кабмін доповнив один з пунктів Правил дорожнього руху пропозицією, що в разі наявності внутрішнього електронного договору цього виду страхування водій повинен мати при собі візуальну форму договору на електронному або паперовому носії. Тобто можна або роздрукувати поліс, або показати його на екрані смартфона або іншого ґаджета.

«Рішення уточнює перелік документів, які підтверджують наявність страхового захисту у власників наземних транспортних засобів, і запроваджує можливість для власників підтвердити наявність внутрішнього електронного договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів відомостями в єдиній централізованій базі даних, оператором якої є Моторне (транспортне) страхове бюро України. Постанова забезпечить підвищення рівня безпеки дорожнього руху та сприятиме підвищенню рівня довіри до страховиків», – йдеться в повідомленні.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поліцейські закликають мешканців Львівщини здавати зброю та боєприпаси

Від 1 по 30 квітня триватиме місячник добровільної здачі зброї – громадяни мають можливість звернутися у підрозділи поліції щоб здати зброю, боєприпаси, вибухові матеріали та спеціальні засоби, що зберігаються незаконно, уникнувши при цьому кримінальної відповідальності.

Місячник добровільної здачі зброї на Львівщині проводиться з метою протидії незаконному розповсюдженню зброї, боєприпасів, вибухових речовин, а також профілактики злочинів з їх використанням, виявлення та перекриття каналів надходження у кримінальне середовище.
Під час місячника мешканці Львівщини можуть звернутись в органи внутрішніх справ (у відділи, відділення поліції або безпосередньо до працівників поліції) та здати зброю, спецзасоби, боєприпаси чи вибухові речовини, що зберігались у них неналежним чином – без дозволів, реєстрації тощо.

«Усі мешканці Львова та області, які у цей період здадуть незареєстровану зброю, уникнуть кримінальної відповідальності за її зберігання. Якщо поліцейські самі вилучать зброю, то власникам доведеться відповідати згідно статті 263 Кримінального кодексу України. В окремих випадках, коли громадяни добровільно здадуть зброю, вони зможуть зареєструвати її та отримати у користування», – повідомив начальник відділу контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи Головного управління Національної поліції у Львівській області підполковник поліції Віктор Катерина.

У передбачених законодавством випадках громадяни навіть можуть легалізувати таку зброю і користуватись нею в подальшому на законних підставах.

Більше новин на: Яворів Інфо

Свято гаївок та великодніх розваг у Новояворівську

Палац Культури “Kристал” міста Новояворівськ звертається до мешканців міста:
“Дорогі Новояворівчани – дорослі і діти! У третій день Великодніх свят, 30 квітня, на площі біля ПК “Кристал” відбудеться міське свято гаївок та великодніх розваг, в якому запрошуємо взяти участь усі творчі колективи міста”.

Також оголошується конкурс на найкращу писанку “своїми руками” – Ваші роботи будуть прикрашати великоднє дерево на площі.

Програма свята ще в напрацюваннях.

Більше новин на: Яворів Інфо

31 березня: голосування як громадянський обов’язок кожного повнолітнього українця

Вже у неділю, 31 березня 2019 року, відбудуться вибори Президента України.

Виборчі дільниці працюватимуть 31 березня від 8.00 до 20.00 год. Не забудьте також, що в неділю, 31 березня, переходимо на літній час.

Для голосування потрібно:
– Взяти документи: паспорт у формі книжечки або ID картку, військовий квиток (для військовослужбовців), тимчасове посвідчення громадянина України.
– Отримати бюлетень та поставити підпис про його отримання: у списку виборців, на визначеному місці контрольного талона бюлетеня.
– Заповнити бюлетень: особисто, не виходячи з кабінки для таємного голосування. Проголосувати можна лише за одного кандидата!
– Опустити бюлетень у виборчу скриньку, забезпечивши таємницю голосування.

Увага!
Заборонено: робити зайві позначки на бюлетені, фотографуватися чи робити відеозйомку під час заповнення бюлетеня, передавати свій бюлетень іншим особам, отримувати бюлетень від інших осіб (окрім уповноваженого члена виборчої комісії), заходити ще з кимось у кабінку для голосування.

З усіх питань, які у вас виникають стосовно виборів, та ваших прав під час їх проведення можете звертатися до юридичних Центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги, які нададуть вам вичерпні консультації.

Регіональний центр із надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги – 0-800-213-103 (цілодобово та безоплатно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).

Більше новин на: Яворів Інфо

В Україні може з’явитися посада віце-президента

В Україні можуть запровадити посаду віце-президента. Відповідну петицію зареєстрували на сайті Президента України.

Автор петиції №22/051482-еп наголосив, що нашій країні потрібен віце-президент, якого має обирати чинний Глава країни.

Ініціатор нововведення так і не повідомив, які функції повинна виконувати особа, яка займе посаду, та навіщо Україні віце-президент.

Більше новин на: Яворів Інфо

Перехід на літній час

Два рази на рік стрілки годинників переводяться на годину в більш ніж 100 країнах світу. В останню неділю березня – на годину вперед, а в останню неділю жовтня – на годину назад. Це необхідно для того, щоб наблизити адміністративний час до сонячного.

20 вересня 2011 за постанову про зміну порядку обліку часу в Україні проголосували 266 народних депутатів, таким чином Верховна рада України постановила встановити з 27 березня 2011 року на території Україні час другого часового поясу з додаванням однієї години, скасувавши цим перехід на зимовий час в жовтні 2011 року, відповідно і наступний за цим перехід на літній час.

18 жовтня 2011 Верховна Рада Україна передумала і прийняла постанову «Про визнання такої, що втратила чинність, постанови Верховної Ради України« Про зміну порядку обчислення часу на території України», за це рішення проголосували 295 народних депутатів з 349 зареєстрованих в цей день у сесійній залі.

Новою постановою визнається, що постанова від 20 вересня 2011 втратила чинність, також запропоновано уряду протягом одного місяця з дня набрання чинності нової постанови внести на розгляд Верховної Ради проект закону про порядок обчислення часу на території України. З цього випливає, що перехід на літній час в Україні відбудеться в звичайному режимі.

Більше новин на: Яворів Інфо

“День тиші” напередодні виборів

Сьогодні, у суботу, 30 березня 2019 року, в Україні – “День тиші”. Упродовж дня заборонені будь-які агітаційні заходи та розміщення реклами кандидатів на посаду Президента. Про це повідомляє прес-служба Центрвиборчкому.

У ЦВК закликали претендентів на президентську посаду не допускати порушень та діяти згідно з чинним законодавством. Потрібно відповідати за власні вчинки перед виборцями.

Також Центральна виборча комісія заявила, що представники відомства не допустять жодного втручання в роботу під час виборів. У ЦВК сподіваються, що волевиявлення пройде чесно.

Більше новин на: Яворів Інфо