Учора відбулась сесія Яворівської районної ради

Учора, у п’ятницю, 29 травня 2020 року, відбулось чергове засідання XXХIІІ сесії Яворівської районної ради.

Затвердивши порядок денний, який складався із 18 питань і був запропонований на засіданні постійних комісій та президії, депутати перейшли до обговорення і прийняття рішень.

У розминці виступив Голова фракції ВО “Свобода” Ігор Ікавий з заявою щодо першої річниці президентства Зеленського.

Депутат Олег Музичка підняв питання нераціонального використання бюджетних коштів під час ремонту Калинівської школи.

Громадський активіст Олег Хромчак звернувся до керівництва ради щодо майбутнього конкурсу щодо призначення директорів лікарень.

Начальник фінансового управління Яворівської РДА Надія Горох доповіла про виконання районного бюджету Яворівського району за І квартал 2020 року та про внесення змін до районного бюджету Яворівського району на 2020 рік.

Перший заступник голови Яворівської РДА Віталій Денега ознайомив районних обранців з епідеміологічною ситуацією та вжиті заходи щодо мінімізації ризиків поширення інфекційного захворювання COVID -19 на території району: станом на 27 травня зафіксовано випадки в 17 населених пунктах: Новояворівськ – 25 осіб, Івано-Франкове – 16, Старичі – 6, Шкло – 6, Яворів – 3, Домажир – 3, Вороців -3, Дебрі – 2, Поланки – 2; по одному випадку в с. Рясна-Руська, с. Страдч , с. Ставки, с. Жорниська, с.Мальчиці, с. Бірки, с. Поруденко, с. Мужиловичі.

У ході роботи сесії народними обранцями було затверджено Програму забезпечення інсуліном та безкоштовними медикаментами пільгової категорії населення, профілактики та лікування тромбоемболітичних ускладнень серцево-судинних захворювань, медичної реабілітації дорослих та дітей з ураженням опорно-рухового апарату та нервової системи, розвитку та підтримки комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я Яворівського району на 2020 рік.

Депутати районної ради прийняли 7 звернень до вищих органів влади:
– про звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо ініціативи міжрегіональної стратегії Європейського Союзу для регіону Карпат;
-про звернення до Кабінету Міністрів України щодо фінансування Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020-2022 роки;
-про звернення до Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства фінансів України, Національної служби здоров’я України щодо підтримки фінансування закладів охорони здоров’я у 2020 році; -про звернення до Кабінету Міністрів України щодо врахування доплати за роботу працівникам медичних закладів в гірських населених пунктах;
– про звернення до Кабінету Міністрів України щодо Державної програми розвитку транскордонного співробітництва на 2021-2027 роки;
– про звернення до Кабінету Міністрів України щодо співфінансування проектів міжнародної технічної допомоги;
– про звернення до Кабінету Міністрів України щодо оподаткування ПДВ операцій у рамках проектів міжнародної технічної допомоги.

У засіданні взяли участь керівництво та начальники структурних підрозділів Яворівської РДА, органи місцевого самоврядування та в.о. директорів закладів охорони здоров’я району.

Більше новин на: Яворів Інфо

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19 станом на 30 травня

В Україні зафіксовано 23204 випадки коронавірусної хвороби COVID-19.

За даними ЦГЗ, станом на 9:00 30 травня в Україні 23204 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 696 летальних, 9311 пацієнтів одужало. За добу зафіксовано 393 нові випадки.

Наразі коронавірусна хвороба виявлена:

Вінницька область — 958 випадків;
Волинська область — 887 випадків;
Дніпропетровська область — 933 випадки;
Донецька область — 158 випадків;
Житомирська область — 699 випадків;
Закарпатська область — 1171 випадок;
Запорізька область — 440 випадків;
Івано-Франківська область — 1379 випадків;
Кіровоградська область — 506 випадків;
м. Київ — 2904 випадки;
Київська область — 1556 випадків;
Львівська область — 1619 випадків;
Луганська область — 46 випадків;
Миколаївська область — 288 випадків;
Одеська область — 883 випадки;
Полтавська область — 268 випадків;
Рівненська область — 1680 випадків;
Сумська область — 168 випадків;
Тернопільська область — 1160 випадків;
Харківська область — 1025 випадків;
Херсонська область — 178 випадків;
Хмельницька область — 432 випадки;
Чернівецька область — 3306 випадків;
Черкаська область — 401 випадок;
Чернігівська область — 159 випадків.

Дані з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької, Луганської областей та міста Севастополя відсутні.

Дослідження проводилися вірусологічною референс-лабораторією Центру громадського здоров’я України, а також обласними лабораторіями. Станом на ранок 30 травня 2020 року до Центру надійшло 929 повідомлень про підозру на COVID-19. Всього з початку 2020 року надійшло 57935 повідомлень про підозру на COVID-19.

Більше новин на: Яворів Інфо

25-річна Вікторія з Яворова потребує нашої допомоги!

У 25-річної дівчини, з міста Яворів, Вікторії Корольової – рак, лімфома Годжкіна з нодулярним склерозом IVВ ст з ураженням шийних, аксілярних, медіастинальних, надключичних лімфовузлів, плеври, лівої легені.

Дівчина вже пройшла два курси хіміотерапії. Лікування дає гарні результати.

Лікарі не можуть чітко дати зараз прогнози методів, які будуть застосовані, рахунків, але всім нам відомо, що лікування раку – це дорого.

Вашу допомогу можна надсилати на картку Приватбанку: 5168 7574 1230 6906.

Більше новин на: Яворів Інфо

Збройні формування РФ 13 разів порушили режим припинення вогню

Минулої доби збройні формування Російської Федерації 13 разів порушили режим припинення вогню та обстріляли наші позиції з заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібрів 120 мм і 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Рішучими діями та ефективним застосуванням чергових вогневих засобів наші воїни припинили ворожі обстріли. Окупанти отримали адекватну відповідь від Об’єднаних сил.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” противник з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї обстріляв наші позиції неподалік Богданівки та Невельського. Біля населених пунктів Березове і Новотроїцьке ворог застосував гранатомети різних систем, а поблизу Лебединського і Старогнатівки, окупанти, окрім гранатометів, використали ще й великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. Проти українських захисників, які обороняють підступи до Авдіївки найманці відкривали вогонь із мінометів калібру 82 мм, ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.

Для блокування злочинної діяльності підрозділи Об’єднаних сил давали противнику результативну та вмотивовану відповідь.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” неподалік Луганського противник неодноразово вів вогонь по наших військовослужбовцях зі 120 мм мінометів, гранатометів різних систем та стрілецької зброї. Міномети калібру 82 мм агресор застосував біля населених пунктів Гладосове і Новгородське, а на околицях Кримського окупанти двічі відкривали вогонь з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.

Внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення.

Українські оборонці вжили вичерпних заходів для припинення вогню з боку збройних формувань РФ, після чого загарбники відмовилися від подальшої активності. За даними розвідки, 29 травня наші воїни поранили одного окупанта.

Окрім того, у вечірній час з окупованого Первомайська збройні формування РФ цілеспрямовано обстріляли ділянку розведення № 2 Золоте зі станкових протитанкових гранатометів. Такі провокації вкотре засвідчили, що ворог свідомо не бажає дотримуватись існуючих мирних домовленостей.
На ділянках розведення №1 та №3 режим “Тиша” дотримувався.

Від початку поточної доби російські збройні формування в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” неподалік населеного пункту Авдіївка вели вогонь з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.
Такі підступні дії без відповіді не залишилися – вогнем зі штатного озброєння по позиціях окупантів наші підрозділи рішуче подавили активність противника.

За поточну добу втрат серед українських захисників немає.

Ситуація в районі проведення операції надійно контролюється Об’єднаними силами.

Більше новин на: Яворів Інфо

Всесвітній день без тютюну

Під час експедицій Колумба індіанці дарували їм тютюнові листя, які використовувалися ними для куріння, жування, як лікарські препарати. Сам Колумб не оцінив цю рослину, а ось один з його моряків Родеріго де Перез привіз з експедиції звичку палити, після чого і став першою європейською жертвою тютюнопаління.
Всесвітня організація охорони здоров’я в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No-Tobacco Day). Перед світовою спільнотою було поставлено завдання – домогтися того, щоб в XXI столітті проблема тютюнопаління зникла. XXI століття настало, але проблема не зникла. Боротьба з нікотином триває.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в світі від причин, пов’язаних з курінням, щорічно передчасно вмирають більше, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків, або від СНІД.
Кинути палити нелегко. Відомо, що нікотин викликає сильну залежність, і всі ми знаємо людей, які спробували кинути, але всього лише через кілька місяців знову почали курити. Це є проблемою для всіх нас, і ми повинні нею займатися, тому що знаємо, що збільшення числа тих, хто кинув палити є ключовим елементом зниження прогнозованого тягаря викликаних тютюном смертей протягом найближчого двадцятиріччя.
Недавнє опитування в одній з великих країн, що розвиваються показало, що дві третини курців помилково вважають, що куріння спричиняє невеликий шкоду, або взагалі не робить її, деякі з них хочуть кинути палити і ще менше успішно кинули курити. В даний час більшість тих, хто успішно кинув палити, зробили це без будь-якої сторонньої допомоги. Але нам потрібно істотно підвищити рівень успішного припинення паління.
Сьогодні ми знаємо про існування успішних і затрато-ефективних методів лікування. Засоби заміщення нікотину, такі як нікотинова жувальна гумка, пластир, назальний спрей (аерозоль для носа) та інгалятори, а також не-нікотинові засоби, такі як бупропіон, можуть подвоїти шанси людей добитися успіху. Вони повинні стати більш широко доступні, а їхня вартість також повинна знижуватися, щоб курці в усіх країнах могли собі дозволити придбати їх.
Доброю новиною є те, що можна знайти істотні переваги для здоров’я, кинувши палити в будь-якому віці. Ті, хто кинув палити у віці 30-35 років, мають тривалість життя, як та, що у людей, які ніколи не палили.

Більше новин на: Яворів Інфо

Всесвітній день боротьби проти астми та алергії

Всесвітній день боротьби проти астми був заснований за рішенням Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, має щорічний характер і відзначається 30 травня спільно з Всесвітнім днем хворого алергією.

Мета проведених в цей день заходів – залучення уваги громадськості до цих важливих проблем. Статистика невблаганна: за даними епідеміологічних досліджень, в даний час більше 40% населення мають ті чи інші ознаки алергії. Мова вже може йти про неінфекційну пандемю: кожна третя людина хвора на алергічний риніт і майже кожен десятий – на бронхіальну астму.

Більше новин на: Яворів Інфо

Скликається сесія депутатів у Новояворівську

У четвер, 4 червня 2020 року, о 10.00 год., скликається чергова Шістдесят дев’ята сесія депутатів VІІ скликання Новояворівської міської ради, у приміщенні сесійної зали міської ради.

Пропонований порядок денний:

1.Про внесення змін до міського бюджету Новояворівської міської ради на 2020 рік

2.Про внесення змін до рішення сесії № 990 від 27.06.2019р. «Про встановлення туристичного збору на території Новояворівської міської ради на 2020 рік

3.Про звіт директора Новояворівського комунального підприємства «Виробництво, торгівля та надання послуг» про виконання рішення Новояворівської міської ради від 24 жовтня 2019 року №1082

4.Про надання дозволу на демонтаж будівлі складу Літ. Б-1 та будівлі складу Літ В-1 Новояворівського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа ІІ ступеня-ліцей» по вулиці Січових Стрільців,14 в місті Новояворівську

5.Про встановлення Самбірському міжрайонному відділу Управління поліції охорони у Львівській області пільгової оплати за оренду приміщення по вулиці Степана Бандери, 20 в місті Новояворівськ

6.Про заміну сторони Договору оренди землі («Ектон»)

7.Про затвердження «Програми пожежної та техногенної безпеки Новояворівської міської ради, направленої на забезпечення функціонування 53 Державної пожежно-рятувальної частини 23 Державної пожежно-рятувальної частини ГУ ДСНС у Львівській області на 2020 рік

8.Про затвердження Угоди про припинення Договору оренди нежитлового приміщення №01/13 від 10.04.2013 року та Акту прийому-передачі від 28.04.2020 року

9.Про припинення в односторонньому порядку договору оренди нежитлового приміщення №4/18 від 01.11.2018року

10.Про списання частини основних засобів та МНМА, які перебувають на балансі МКП «Новояворівськводоканал»

11.Про розгляд заяви щодо надання права оренди елементів благоустрою для розміщення літнього майданчика по вул. 50-ліття УПА,1 (біля «Я♥Кебаб») у м. Новояворівськ для ФОП Копчак Т.М.

12.Про розгляд заяви щодо надання права оренди елементів благоустрою для обслуговування літнього майданчика по вул. А. Шептицького, 7 (біля «Анжеліка») у м. Новояворівськ для ФОП Чунис А.В.

13.Про розгляд заяви щодо надання права оренди елементів благоустрою для обслуговування тимчасової споруди по вул. С. Бандери (біля «Центральний») у м. Новояворівськ для ФОП Грицан Ю.Г.

14.Про розроблення містобудівної документації частини с. Когути обмеженою вул. Т. Шевченка для гр. Рубай Н.П., гр. Гібій Л.П., Ткач Р.П., Цікалишин І.Ф.

15.Про затвердження проекту детального плану частини території III A мікрорайону обмеженого вул. М. Вербицького щодо визначення планувальної організації і функціонального призначення та впорядкування цієї території для містобудівних потреб м. Новояворівськ Яворівського району Львівської області

16.Про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для ведення індивідуального садівництва членам СТ «Приміський садівник»

17.Про поновлення договору оренди земельної ділянки
в м. Новояворівську по вул. Шептицького,7для обслуговування магазину-кафе
Ілясевич Ігору Дмитровичу

18.Про поновлення договору оренди земельної ділянкив м. Новояворівську по вул. С.Бандери,28 для обслуговування добудови до клубу книголюбів Стефанишин Василь Іванович

19.Про поновлення договору оренди земельної ділянкив м. Новояворівську по вул. С.Стрільців, біля буд. №1для обслуговування встановленого павільйону по торгівлі продуктами харчування Шавало Тетяні Дмитрівні

20.Про надання дозволу на оформлення технічної документації із землеустрою
щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право земельного сервітуту для обслуговування водозаборів в межах міста Новояворівськ для МКП «Новояворівськводоканал»

21.Про надання дозволу на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки для будівництва і обслуговування «Дому Скорботи» з метою її продажу (викупу) Ілясевич І.Д.

22.Про передачу безоплатно у власність земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд в с. Когути Вань ЗоряніВолодимирівні

23.Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування індивідуальних гаражів в ГК «Феоріан»

24.Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки
для будівництва та обслуговування індивідуальних гаражів в ГК «Юність»

25.Про передачу безоплатно у власність земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд в с. Когути
Грабовській Марії Ігорівні

26.Про передачу безоплатно у власність земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд в м. Новояворівськ
Максимишин Ользі Федорівні

27.Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) в селі Когути для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд Юрас Володимиру Володимировичу

28.Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для ведення індивідуального садівництва членам СТ «Приміський садівник»

29.Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, з метою продажу її у власність на земельних торгах (у формі аукціону), для будівництва та обслуговування об’єктів торгівлі в м. Новояворівську по вул. С.Стрільців, площею 0,0295 га

30.Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, з метою продажу її у власність на земельних торгах (у формі аукціону), для встановлення та обслуговування об’єктів торгівлі в м. Новояворівську по вул. С.Стрільців, площею 0,0328 га.

Більше новин на: Яворів Інфо

День хіміка

Хімікам давно відомо, що довжина 100 мільйонів атомів водню в одному ланцюзі становить один сантиметр, а ось для забезпечення стандартного польоту сучасного літака необхідно близько 80 тонн кисню. Стільки ж кисню виробляє 40 тисяч гектар лісу під час фотосинтезу.
Близько 7 мг золота можна витягнути з однієї тонни води з океану, уявіть, близько 10 мільярдів тонн золота містять води Світового океану, а під дією соєвого соусу відбувається хімічна реакція, яка змушує навіть вбитого кальмара «танцювати» на тарілці.
Найбільша кількість хімічних елементів відкрив Карл Шеєллі, провідний шведським дослідник. До найтоншої матерії, яку може побачити людина, відносяться стінки мильної бульбашки.
Перехід речовини з твердого в газоподібний стан називається в хімії сублімацією, а ось крім ртуті при кімнатній температурі в рідку речовину переходять франций і галій.
Одним з найлегших металів вважається літій. До найпоширенішої речовини в світі відноситься водень. Залізо можна легко перетворити у газ, якщо його нагріти до 5 тисяч градусів Цельсія і т.д.
Щорічно, в останню неділю травня святкується день хіміка і вшановуються працівникі хімічної та нафтохімічної промисловості промисловості.
У 2020 році День хіміка припадає на 31 травня.

Більше новин на: Яворів Інфо

Укрпошта випустить нову марку «Передова»

Національний поштовий оператор 29 травня вводить в обіг поштову марку «Передова». Поштовий випуск присвячений найактуальнішій проблемі людства сьогодні – боротьбі з коронавірусом.

Про це повідомляє пресслужба Укрпошти.

Під час пандемії Україна опинилася в надскладній ситуації. Адже поруч із боротьбою за здоров’я та життя людей, триває війна за незалежність і територіальну цілісність України. Країну одночасно пронизують дві війни: одна з них – на Сході України, а друга – із Covid-19.Ця марка є знаком вдячності тисячам медиків і військових, а в їх героїчних образах і представникам інших професій – пожежникам, водіям, продавцям, поштарям та багатьом іншим за відданість, сміливість та професіоналізм.

Для ескізу поштової марки було використано роботу відомого харківського художника-ілюстратора Нікіти Тітова «Передова».

Урочиста церемонія спецпогашення поштової марки відбудеться 29 травня о 12:30 у Києві біля центрального входу до головного відділення поштового зв’язку міста Києва (Головпоштамт) за адресою: вул. Хрещатик, 22. У заході візьмуть участь: Олена Головач, завідуюча інфекційно-боксованим відділенням Київської міської дитячої інфекційної лікарні, Андрій Римарук, ветеран війни на сході України, розвідник 53-ої бригади, міністр інфраструктури України Владислав Криклій та генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Тираж поштової марки – 140 000 примірників, вартість – 9 грн. До поштової марки випущено конверт «Перший день» та виготовлено штемпель спецпогашення.

Більше новин на: Яворів Інфо

Всесвітній день блондинок

Найяскравіша, найпомітніша і найбільш світлоголова частина людства нарешті здобула своє власнє довгоочікуванє і заслуженє свято. Можливо тому, що білявих дам, як вони гнівно стверджують, глумливо зневажають буквально по всьому світу, світла дата 31 травня оголошена Всесвітнім днем блондинок.
Героїні безлічі анекдотів, заручниці перекису водню та перукарського мистецтва, невинні жертви гламуру, володарки соляріїв і силікону, улюблениці справжніх джентльменів і власниці гіпержіночої логіки, всі вони гідно відзначили цю дату вперше у 2006 році, а саме – вирішили віддати собі по заслугах і зробитися лауреатки ексклюзивної премії – «Діамантова шпилька».
В якості номінанток на вечорі були присутні всіма улюблені актриси, популярні співачки, відомі телеведучі, видатні спортсменки, успішні бізнес-леді.
Перше святкування Всесвітнього дня блондинок пройшло зі справжнім шиком. Відбулася церемонія вручення премії Діамантова шпилька, приуроченої до святкування – це перша спеціальна премія для блондинок – талановитих, розумних, успішних, модних і нескінченно жіночних … Словом, найбільш блондинистих блондинок нашого часу.
Як вважають вчені, справжня блондинка – явище рідкісне, і за їхніми підрахунками вже до 2202 блондинки остаточно зникнуть з лиця Землі. Тільки за останні 50 років число блондинів і блондинок скоротилося з 49 до 14 відсотків від загального числа жителів планети. А причин тому кілька … По-перше, щоб дитина народилася блондином, в обох батьків повинно бути світле волосся. По-друге, в країнах, де переважає темний колір волосся, населення неухильно зростає, а ось європейці – німці, скандинави, росіяни, які є носіями «білявого гена» – все частіше обмежуються однією дитиною. Остання людина зі світлим волоссям народиться, на думку вчених, у Фінляндії, де проживає найбільше число світловолосих людей на душу населення.
Чому це відбувається зрозуміти не складно – натуральний блондин явище рідкісне, і знайти собі пару, теж блондина і щоб з любові … 1 шанс на мільйон …

Більше новин на: Яворів Інфо