3 тис доларів США за незаконний перетин кордону особами призовного віку – затримано мешканця Львівщини

За процесуального керівництва прокурорів Львівської обласної прокуратури затримано та повідомлено про підозру 45-річному мешканцю Львівщини, який організував схему незаконного переправлення чоловіків призовного віку через держкордон на період дії воєнного стану (ч. 3 ст. 332 КК України).

За даними слідства, чоловік організував схему незаконного перетину державного кордону України для громадян, яким заборонено виїзд за межі держави на період дії правового режиму воєнного стану. За 3 000 доларів США підозрюваний обіцяв допомогти у безперешкодному перетині кордону через офіційні пункти пропуску.

Фігуранта затримано в порядку ст. 208 КПК України після одержання всієї суми.

Слідчі дії тривають, вирішується питання про обрання затриманому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування здійснюється слідчим управлінням ГУ НП у Львівській області за оперативного супроводу працівників Львівського управління ДВБ НП України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Більше новин на: Яворів Інфо

На Львівщині завершується посів пізніх культур

На Львівщині підходить до завершення весняна посівна кампанія 2022 року. Станом на сьогодні господарства усіх категорій посіяли всіх ярих на площі понад 400 тис. га (94,6% до прогнозу), з них близько 225 тис. га (90,4 % до прогнозу) у сільськогосподарських підприємствах.

Про це повідомили в департаменті агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації.

Відповідно до агрономічних термінів польові роботи тривають на посівах пізніх ярих культур. У сільськогосподарських підприємствах під пізніми культурами у поточному році збільшені площі гречки на 10,5 %, сої на 9,2 %, кукурудзи на майже 21%, овочів на 25%.

Зокрема, кукурудзи та сої вже посіяли по 85% прогнозованих площ, відповідно 72 та 78,8 тис. га. По 97% до прогнозу посіяно соняшника і овочів на площах 32,6 та 2 тис. га. А завершальною культурою в агрономічному календарі посіву є гречка, якої у сільськогосподарських підприємствах вже посіяли 2,3 тис. га (майже 70% до прогнозу).

«Старт весняної посівної 2022 року був надзвичайно важким, але аграрії області попри матеріальні та ресурсні труднощі вкладаються в агрономічні терміни посіву. Сподіваємось, що прогнози щодо врожайності культур і термінів збирання будуть втішними», – прокоментувала Тетяна Гетьман, директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА.

Нагадаємо, що на початку травня аграрії області завершили посів ранніх зернових і зернобобових культур, а до половини травня – цукрового буряку і картоплі.

Більше новин на: Яворів Інфо

Всесвітній день блондинок

Найяскравіша, найпомітніша і найбільш світлоголова частина людства нарешті здобула своє власнє довгоочікуванє і заслуженє свято. Можливо тому, що білявих дам, як вони гнівно стверджують, глумливо зневажають буквально по всьому світу, світла дата 31 травня оголошена Всесвітнім днем блондинок.
Героїні безлічі анекдотів, заручниці перекису водню та перукарського мистецтва, невинні жертви гламуру, володарки соляріїв і силікону, улюблениці справжніх джентльменів і власниці гіпержіночої логіки, всі вони гідно відзначили цю дату вперше у 2006 році, а саме – вирішили віддати собі по заслугах і зробитися лауреатки ексклюзивної премії – «Діамантова шпилька».
В якості номінанток на вечорі були присутні всіма улюблені актриси, популярні співачки, відомі телеведучі, видатні спортсменки, успішні бізнес-леді.
Перше святкування Всесвітнього дня блондинок пройшло зі справжнім шиком. Відбулася церемонія вручення премії Діамантова шпилька, приуроченої до святкування – це перша спеціальна премія для блондинок – талановитих, розумних, успішних, модних і нескінченно жіночних … Словом, найбільш блондинистих блондинок нашого часу.
Як вважають вчені, справжня блондинка – явище рідкісне, і за їхніми підрахунками вже до 2202 блондинки остаточно зникнуть з лиця Землі. Тільки за останні 50 років число блондинів і блондинок скоротилося з 49 до 14 відсотків від загального числа жителів планети. А причин тому кілька … По-перше, щоб дитина народилася блондином, в обох батьків повинно бути світле волосся. По-друге, в країнах, де переважає темний колір волосся, населення неухильно зростає, а ось європейці – німці, скандинави, росіяни, які є носіями «білявого гена» – все частіше обмежуються однією дитиною. Остання людина зі світлим волоссям народиться, на думку вчених, у Фінляндії, де проживає найбільше число світловолосих людей на душу населення.
Чому це відбувається зрозуміти не складно – натуральний блондин явище рідкісне, і знайти собі пару, теж блондина і щоб з любові … 1 шанс на мільйон …

Більше новин на: Яворів Інфо

??97-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ НА ЯВОРІВЩИНІ

Ярослав Коминський – голова Яворівської районноої державної адміністрації:
?? 97-ий день боротьби за рідну землю
Головні новини на території Яворівського району станом на цю годину:
Жодного разу не приходило сповіщення про повітряну тривогу. Дякую Богу, за ще один спокійний день.
Поліція опрацювала 97 звернень від громадян.
Черги перед пунктами пропуску
україно-польського кордону станом на 06.00 31.05.2022:
▪️«Грушів» – 0 л/а, 0 автобусів, 0 пішоходів;
▪️«Краківець» – 0 л/а, 5 автобусів, 0 пішоходів
▪️«Шегині» – 0 л/а, 0 автобусів, 0 пішоходів.
У Яворівському районі понад 135 гектар землі залучено до обробітку в умовах воєнного стану за минулий тиждень. Станом нас 30.05.2022 року на території району зареєстрували договори про передачу прав землекористування 80 земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.
62 заклади загальної середньої освіти району завершують 2021-2022 навчальний рік 3 червня.
Решта 36 (37%) — у період з 06.06 по 10.06.2022.
Продовжує функціонувати гаряча лінія щодо виплати допомоги на проживання ВПО
За минулу добу, на гарячу лінію Яворівської районної військової адміністрації надійшло понад 13 дзвінків від внутрішньо переміщених осіб з приводу виплат.
На обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб Яворівського району зареєстровано близько 10 292 осіб.
Управлінням соціального захисту населення Яворівської РВА опрацьовано та призначено щомісячну допомогу на проживання 8 674 особам з числа ВПО.
Отримати необхідну інформацію про виплати для ВПО, виплату допомоги з безробіття, соціальну підтримку можна зателефонувавши за номером: 03259-21380. Графік роботи гарячої лінії — щопонеділка з 10:00 до 12:00.
У районі цілодобово працює гуманітарний штаб,
куди можна приносити гуманітарну допомогу для внутрішньо переміщених осіб та наших захисників.
Дякую усім хто наближає нашу перемогу!
#storussia

Більше новин на: Яворів Інфо

Всесвітній день без тютюну

Під час експедицій Колумба індіанці дарували їм тютюнові листя, які використовувалися ними для куріння, жування, як лікарські препарати. Сам Колумб не оцінив цю рослину, а ось один з його моряків Родеріго де Перез привіз з експедиції звичку палити, після чого і став першою європейською жертвою тютюнопаління.
Всесвітня організація охорони здоров’я в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No-Tobacco Day). Перед світовою спільнотою було поставлено завдання – домогтися того, щоб в XXI столітті проблема тютюнопаління зникла. XXI століття настало, але проблема не зникла. Боротьба з нікотином триває.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в світі від причин, пов’язаних з курінням, щорічно передчасно вмирають більше, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків, або від СНІД.
Кинути палити нелегко. Відомо, що нікотин викликає сильну залежність, і всі ми знаємо людей, які спробували кинути, але всього лише через кілька місяців знову почали курити. Це є проблемою для всіх нас, і ми повинні нею займатися, тому що знаємо, що збільшення числа тих, хто кинув палити є ключовим елементом зниження прогнозованого тягаря викликаних тютюном смертей протягом найближчого двадцятиріччя.
Недавнє опитування в одній з великих країн, що розвиваються показало, що дві третини курців помилково вважають, що куріння спричиняє невеликий шкоду, або взагалі не робить її, деякі з них хочуть кинути палити і ще менше успішно кинули курити. В даний час більшість тих, хто успішно кинув палити, зробили це без будь-якої сторонньої допомоги. Але нам потрібно істотно підвищити рівень успішного припинення паління.
Сьогодні ми знаємо про існування успішних і затрато-ефективних методів лікування. Засоби заміщення нікотину, такі як нікотинова жувальна гумка, пластир, назальний спрей (аерозоль для носа) та інгалятори, а також не-нікотинові засоби, такі як бупропіон, можуть подвоїти шанси людей добитися успіху. Вони повинні стати більш широко доступні, а їхня вартість також повинна знижуватися, щоб курці в усіх країнах могли собі дозволити придбати їх.
Доброю новиною є те, що можна знайти істотні переваги для здоров’я, кинувши палити в будь-якому віці. Ті, хто кинув палити у віці 30-35 років, мають тривалість життя, як та, що у людей, які ніколи не палили.

Більше новин на: Яворів Інфо

Бійка між переселенцями в Новояворівській школі завершилась загибелю 32-річного чоловіка

У Новояворівську бійка між двома чоловіками-переселенцями завершилася смертю одного із них. Інцидент стався 7 травня у міській школі, де місцева влада тимчасово розташувала обох переселенців. У результаті суд арештував винуватця трагедії – 42-річного мешканця Луганщини.

Про це повідомляє Zaxid.net, пише «Четверта студія».

Як повідомили у Львівському апеляційному суді, відповідно до матеріалів справи, 7 травня увечері близько 21:00 у коридорі Новояворівської школи №1 між 42-річним мешканцем Луганської області та 32-річним постраждалим з Донеччини стався словесний конфлікт, який переріс у бійку. Луганчанин завдав своєму опоненту удар кулаком у шию, внаслідок чого потерпілий втратив рівновагу та впав обличчям на бетонну підлогу.

Після цього луганчанин схопив постраждалого за руку та поволік по сходах на подвір’я школи. Від удару об бетонне покриття сходів постраждалий отримав закриту черепно-мозкову травму та інші тяжкі тілесні ушкодження, які спричинили його смерть. Причину конфлікту між чоловіками правоохоронці не розголошують.

У прес-службі Львівського апеляційного суду уточнили ZAXID.NET, що обоє чоловіків – вимушені переселенці і тимчасово проживали у школі у Новояворівську, де і сталася трагедія. Також відомо, що підозрюваний раніше судимий у п’яти злочинах. Тепер йому оголосили підозру в умисному тяжкому тілесному ушкодженні (ч. 2 ст. 121 ККУ).

Яворівський районний суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Колегія суддів Львівського апеляційного суду 27 травня відхилила апеляційну скаргу адвоката затриманого та підтвердила рішення суду першої інстанції щодо тримання його під вартою.

Більше новин на: Яворів Інфо

??96-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ НА ЯВОРІВЩИНІ

Ярослав Коминський – голова Яворівської районноої державної адміністрації:
?? 96-ий день війни
Головні новини на території Яворівського району станом на цю годину:
Жодного разу не приходило сповіщення про повітряну тривогу.
Поліція опрацювала 99 звернень від громадян.
Черги перед пунктами пропуску
україно-польського кордону станом на 06.00 30.05.2022:
▪️«Грушів» – 0 л/а, 3 автобусів, 0 пішоходів;
▪️«Краківець» – 0 л/а, 8 автобусів, 0 пішоходів
▪️«Шегині» – 0 л/а, 0 автобусів, 0 пішоходів.
‼️Нагадую, 30 травня 2022 року з 09:00 до 13:00 на об’єктах Львівської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення буде проводитись технічне обслуговування антено-фідерних систем та обладнання електроживлення.
Яворівщина продовжує приймати вимушених переселенців та надавати кожному захист і підтримку.
За минулу добу, на гарячу лінію Яворівської районної військової адміністрації надійшло 11 дзвінків від внутрішньо переміщених осіб з приводу виплат, а на обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб Яворівського району зареєстровано близько 10 316 осіб.
Отримати необхідну інформацію про виплати для ВПО, виплату допомоги з безробіття, соціальну підтримку можна зателефонувавши за номером: 03259-21380. Графік роботи гарячої лінії — щопонеділка з 10:00 до 12:00.
У районі цілодобово працює гуманітарний штаб,
куди можна приносити гуманітарну допомогу для внутрішньо переміщених осіб та наших захисників.
Дякую усім, за пильність та допомогу у боротьбі з російськими орками!
#storussia

Більше новин на: Яворів Інфо

Мавпяча віспа: симптоми та як захиститись – розповідають епідеміологи

Сьогодні Європа занепокоєна такою недугою як мавпяча віспа. Що це таке і чим хвороба небезпечна розповідають епідеміологи.

Мавпячу віспу спричинює вірус, який належить до сімейства вірусів віспи, хоча він менш заразний, а хвороба протікає у легшій формі, ніж звичайна віспа. Вірус вперше ідентифікували у мавпи, яка жила у неволі, а з 1970 року окремі спалахи інфекції реєстрували у 10 африканських країнах.

У 2003 році у США стався перший спалах за межами Африки. Пацієнти підхопили хворобу від тісного контакту з луговими собаками, які заразилися від дрібних ссавців, завезених у країну. Загалом зареєстрували 81 випадок, але жоден не був смертельним.

У 2017 році в Нігерії стався найбільший спалах мавпячої віспи. Тоді зафіксували 172 підозрюваних випадків, 75% жертв були чоловіки у віці від 21 до 40 років. Вірус циркулював у віддалених частинах країн Центральної та Західної Африки, поблизу тропічних лісів.

Існує два основних штами вірусу – західноафриканський і центральноафриканський. Мавпяча віспа передається через тісний контакт з інфікованою людиною. Вірус може потрапити в організм через пошкоджену шкіру, дихальні шляхи або через очі, ніс чи рот.

Раніше її вважали інфекцією, яка не передається статевим шляхом, але вона може передаватися при прямому контакті під час сексу.

Вірус мавпячої віспи можна також підхопити від інфікованих тварин, як-от мавпи, щури та білки, або через заражені вірусом предмети – постільну білизну та одяг.

Початкові симптоми включають лихоманку, головний біль, набряки, біль у спині та у м’язах. Після зниження температури може з’явитися висип, який часто починається на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла, найчастіше на долоні та стопи. Висип, який може дуже боліти та свербіти, змінюється та проходить різні стадії, після чого утворюється струп, який пізніше відпадає.

Ураження можуть залишити рубці. Інфекція зазвичай зникає сама і триває від 14 до 21 дня.

Уражена людина повинна бути госпіталізована та ізольована.

Як захиститися?

Центри із контролю та профілактики хвороб США оприлюднили низку рекомендованих заходів, які можуть сприяти запобіганню зараження вірусом мавпячої віспи:

Уникати контакту з тваринами, які можуть мати вірус;
Уникати контакту з будь-якими матеріалами, як-то постіль чи речі, які були у контакті із хворою твариною;
Ізолювати інфікованих пацієнтів на 21 день;
Дотримуватись гігієни рук після контакту з інфікованими тваринами або людьми, мити руки водою з милом або використовувати дезінфікуючий засіб на спиртовій основі;
Користуватись засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) під час догляду за пацієнтами.

Більше новин на: Яворів Інфо

На Львівщині в автомобілі вибухнула граната

На Львівщині поліцейські затримали зловмисника за підозрою у замаху на вбивство своїх «клієнтів»

За скоєне 41-річному киянину загрожує покарання – до п’ятнадцяти років позбавлення волі

27 травня о 14.20 до поліції надійшло повідомлення про вибух в автомобілі «Міцубіші»,який стався на парковці одного з готелів, розташованого у Львівському районі неподалік державного кордону з Республікою Польща.

Про це повідомляє Поліція Львівської області.

На місці події працювали: слідчо-оперативна група відділення поліції #1 Львівського районного управління поліції #2, вибухотехніки та співробітники інших служб поліції Львівщини.

Як встановили правоохоронці, в автомобілі вибухнула граната, ймовірно Ф-1, внаслідок чого тілесні ушкодження отримали пасажири – 54-річна жінка та троє чоловіків, двоє з яких її однолітки, а третій – віком 43 роки. Усі мешканці Київської області.

Також проведеними заходами було встановлено, що гранату в автомобілі залишив знайомий потерпілих – 41-річний киянин, з яким вони мали спільний «бізнес-проєкт».

Кілька тижнів тому зловмисник запропонував своїм знайомим передати йому по кілька тисяч доларів США, за які він мав придбати автомобілі за кордоном, доставити їх на територію України, після чого віддати «клієнтам».

Знайомі передали чоловіку значну суму коштів, проте автомобілів він не придбав, а гроші привласнив.. За якийсь час «клієнти» почали дедалі активніше цікавитись чому ж вони досі не отримали свої автомобілі – тоді зловмисник заявив, що машини найближчим часом мають прибути з-за кордону і разом з майбутніми власниками приїхали на Львівщину зустрічати неіснуючі авто.

Оскільки насправді ніяких автомобілів зловмисник не придбав, а повертати кошти наміру не мав, він вирішив вбити своїх «клієнтів». Коли всі сіли в автомобіль «Міцубіші», він під надуманим приводом вийшов з машини, залишивши на передньому пасажирському сидінні сумку з гранатою, яка вибухнула, травмувавши осіб, які були у салоні. На щастя, ніхто з людей не загинув.

Зловмисник затриманий в порядку ст.208 Кримінального процесуального кодексу України, невдовзі суд обере йому запобіжний захід.

Слідчі територіального підрозділу поліції повідомили затриманому про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.15 п.1 ч.2 ст.115 (Замах на вбивство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання – позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

Досудове розслідування триває.

Більше новин на: Яворів Інфо

На Львівщині сьогодні не працюватиме радіомовлення

Жителі Львівщини, важливе повідомлення!

30 травня, з 9:00 по 13:00 не працюватиме телерадіомовлення.

Про це повідомив голова ЛОВА Максим Козицький, пише Четверта студія.

На об’єктах Львівської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення будуть проводити піврічне технічне обслуговування антено-фідерних систем та обладнання електроживлення. Станції відключать повністю.

Це зроблять відповідно до графіків проведення планово-профілактичних робіт, які заздалегідь затвердили телерадіокомпанії та ТОВ «Зеонбуд».

Більше новин на: Яворів Інфо