На Яворівщині зафіксовано перший за 10 років випадок правця серед дорослих

До реанімації Львівської обласної клінічної лікарні у важкому стані потрапила жителька Яворівського району, 1931 року народження, у якої діагностували правець. Це перший випадок правця у дорослих за останні 10 років, повідомив ZAXID.NET 29 вересня в.о. завідувача реанімаційного відділення лікарні Орест Юрчук.

«Жінку до реанімації госпіталізували 26 вересня. Вона наступила на ржавий цвях і травмувала ногу, але по медичну допомогу звернулася дуже пізно, на п’ятий день. Її стан важкий. Лікарі борються за життя пацієнтки», – розповів Орест Юрчук.

За його словами, останній випадок правця серед дорослих реєстрували приблизно 10 років тому.

«Але в найближчому майбутньому такі випадки будуть зустрічатися доволі часто і серед дітей, і серед дорослих, бо у нас люди не захищені від цього захворювання через відмову від вакцинації», – прогнозує медик.

На цей випадок відреагувала і головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко, закликавши вакцинуватися від правця.

«Невже важко кожному подбати про себе і своїх рідних і один раз на 10 років зробити щеплення проти дифтерії і правця? А якщо сталася травма, то відразу звернутись до лікаря? Вакцини АДП-М в лікарнях достатня кількість. Хочете за гроші? Будь ласка. Бустрікс. Але робіть! Життя варте того, щоб за нього боротися. А картоплю ще не всі викопали», – написала головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко на своїй сторінці у Facebook.

Довідка
Правець – це гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему і проявляється сильними судомами. Хворий вигинається дугою, спираючись на п’ятки і потилицю. Якщо негайно не розпочати лікування, пацієнта можна і не врятувати. Правець може спричиняти важкі ускладнення – асфіксію та зупинку серця. За даними МОЗ, від важких форм цього захворювання смертність сягає понад 50%.
Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду в рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини, бо спори бактерій живуть у грунті і кишковому тракті тварин. Від людини до людини це захворювання не передається.
Захиститися від цієї хвороби, як кажуть лікарі, можна лише вакцинацією. Дітям необхідно отримати щеплення у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація. Дорослим потрібно поновлювати щеплення від правця кожні 10 років.
У випадку поранення чи травми безпечно можна почуватися лише за умови, що від моменту проведення останнього щеплення минуло 5 років. Якщо більше, то щоб не допустити розвиток правця, треба провести екстрену профілактику.

Більше новин на: Яворів Інфо

У Брюховичах та Рясне-Руській виявили несакціоновані сміттєзвалища

Екологи виявили на території Брюховицької селищної ради та РяснеРуської сільської ради Яворівського району несанкціоновані сміттєзвалища. Про це повідомили у Держекоінпекції у Львівській області.

Зазначається, що в обох випадках виявлено несанкціоновані звалища твердих побутових відходів, будівельних матеріалів та пластикової тари, розміром відповідно 2х3м на 3х6м. На час проведення держконтролю власника відходів не встановлено.

Відповідно до ст. 21 Закону України « Про відходи» до повноважень органів місцевого самоврядування належить організація збирання і видалення відходів, створення полігонів для їх захоронення, забезпечення ліквідації несанкціонованих і неконтрольованих сміттєзвалищ.

Інспекція скерувала листи в Рясне-Руську сільську раду та Брюховицьку селищну раду для забезпечення ліквідації несанкціонованих і неконтрольованих сміттєзвалищ.

Більше новин на: Яворів Інфо

Львівська Архиєпархія УГКЦ запрошує на спільну молитву!

У неділю, 7 жовтня 2018 року, вулицями Львова пройде вже традиційна загальноміська Вервиця, на яку запрошені духовенство, миряни, громадські та релігійні організації, представники влади, освітнього і культурного середовища міста, і всі люди доброї волі.

Молитовна хода розпочнеться біля храму Архистратига Михаїла (вул. Винниченка, 22), пройде центральними вулицями міста і завершиться в підніжжі пам’ятника праведного митрополита Андрея.

Більше новин на: Яворів Інфо

Дефіцит освітньої субвенції має покривати обласний бюджет – Мінфін

Міністерство фінансів проаналізувало критичну ситуацію з виплатою заробітної плати педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти. І однією із причин такого стану Мінфін назвав наявність малокомплектних шкіл та неефективну і неоптимальну мережу закладів загальної середньої освіти, зокрема надлишкове утримання понад 5 тис. класів. Про це повідомляють у Асоціації міст України.

Наприклад, на Львівщині є 40 шкіл І ступеню, в яких навчається менше 10 дітей. Як наслідок, утримання неефективної мережі призводить до здорожчання вартості навчання одного учня. Про це йдеться у листі Міністерства фінансів України від 20.09.2018 року № 07010-07-21/24561 щодо освітньої субвенції до Асоціації міст України.

У листі подається перелік громад, у яких найвища вартість навчання 1 учня. Також в ньому містяться рекомендації місцевим органам влади щодо вирішення ситуації з дефіцитом коштів у бюджетах громад у цілому в регіонах та заходи з попередження виникнення такої заборгованості у наступному бюджетному періоді.

Мінфін констатує, що збільшення у поточному році видатків для бюджетів міст обласного значення, районних бюджетів та бюджетів обʼєднаних територіальних громад має здійснюватись, у першу чергу, за рахунок зменшення видатків обласного бюджету, а не шляхом зменшення видатків по тим бюджетам, у яких функціонує оптимальна мережа закладів освіт.

Коментуючи цей лист Міністерства фінансів, аналітик Аналітичного центру АМУ Людмила Мозгова сказала: «АМУ ще 7 червня 2018 року під час розширеної наради під головуванням Першого віце-премʼєр-міністра України С. Кубіва аргументувала необхідність перерозподілу містам та ОТГ коштів із залишків освітньої субвенції саме з обласних бюджетів. Тому ми не схвалили перерозподіл коштів освітньої субвенції, що був проведений 5 вересня 2018 року, у частині перерозподілу коштів Чернігівської області, який фактично було проведено за кошти бюджетів обʼєднаних територіальних громад. Цього АМУ не погоджувала. По суті, постраждали громади, які забезпечили функціонування оптимальної мережі закладів освіти. Сподіваємось, що позиція Мінфіну буде врахована ОДА і найближчим часом ситуація з виплатою заробітних плат педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти у містах та ОТГ стабілізується».

Більше новин на: Яворів Інфо

Свято Віри, Надії, Любові і матері їх Софії

Віри, Надії, Любові та матері їх Софії – свято, історія якого показує, що справжня віра може бути непохитною. Саме тому, таке торжество дуже цінується і поважається серед всіх віруючих людей. До речі, відзначається Віри, Надії, Любові та матері їх Софії щорічно 30 вересня. І в честь цього свята, ми вирішили розповісти вам його головні прикмети.

Повір’я говорить, що Софія жила у другому столітті в Римі. Незважаючи на те, що тоді там були практично всі язичниками, вона сповідувала християнство і виховувала трьох дочок за всіма канонами. Але в 137 році почалося переслідування християн, яке ніяк не могло закінчиться добре для Віри, Надії, Любові і матері їх Софії. Їх, звичайно ж, зловили і відправили у в’язницю, де їх долю вирішував особисто імператор. Він намагався за допомогою тортур змусити їх прийняти язичництво, але нічого не вийшло. На очах у матері Віру, Надію і Любов замучили до смерті. Софія провела на їхній могилі три дні і після цього померла сама.
Ось завдяки такій історії у нас і є свято Віри, Надії, Любові і матері їх Софії.

Починається цей день у віруючих досить таки дивно. Вважається, що з самого ранку, в свято Віри, Надії, Любові та матері їх Софії всі дівчата повинні плакати. Дуже голосно. Всі сльози в цей день вважаються даниною за самовідданий вчинок Софії, через який вона поховала трьох дочок.

До того ж, на свято Віри, Надії, Любові та матері їх Софії потрібно привітати всіх знайомих з такими іменами.

Більше новин на: Яворів Інфо

Всесвітній день серця

Протягом життя (70-80 років) людське серце здатне заповнити близько 3500 стандартних залізничних цистерн. За 70 років життя серце людини скорочується більше 2 500 000 000 разів. З кожним скороченням серце виштовхує в артерії 70-80 мл крові. Приблизно 12 ударів досить, щоб заповнити, наприклад, стандартний літровий пакет. Ці цифри вірні в стані спокою. При фізичному навантаженні обсяг крові, що перекачується, зростає в кілька разів. При максимальних фізичних навантаженнях – в 4-5 разів, з кожним ударом виштовхується в артерії більше 200 мл крові, а стандартна нафтова цистерна – 60 тонн. Порахуйте і перевірте. Наше серце дуже працьовите, а дублерів у серця немає!
Всесвітній день серця проводиться за ініціативою Всесвітньої федерації серця за підтримки Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я з 2000 року. Ця подія щорічного характеру, яка відзначалася в останню неділю вересня. З 2011-го року – фіксована дата – 29-те вересня. Метою цього міжнародного дня є підвищення обізнаності населення про хвороби серця, правильний спосіб життя для їх попередження і пропаганда профілактичних заходів для зменшення смертності від хвороб серця.
Серцево-судинні захворювання є однією з провідних причин смерті у світі. Метою проведення в цей день заходів є необхідність максимального залучення уваги людей до свого здоров’я, формування розуміння того, що на виникнення і перебіг хвороби можна і потрібно активно впливати.
Основні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань – це артеріальні гіпертензії, підвищений рівень загального холестерину крові та його фракцій, надмірна вага, гіподинамії, тютюнопаління і стреси.
Повний обіг крові серцем дорослої людини відбувається за 20-28 сек, дитини – за 15 сек, у підлітка – за 18 сек. За добу кров обертається по тілу 1,5-2 тисячі разів.

В організмі досить парних органів і лише серце на самоті. Бережіть серце!

Більше новин на: Яворів Інфо

День усиновлення в Україні

30 вересня, в День святих Віри, Надії та Любові, а також їхньої матері Софії, відзначається День усиновлення в Україні. Цей день є символом милосердя і добра по відношенню до людей. Днем заснування свята є 30 вересня 2009 року.

В цей день прийнято дякувати від імені всього суспільства усиновителям, співробітникам дитячих будинків та комісій з усиновлення. День усиновлення є ще одним важелем захисту прав дітей, які позбавлені батьківської опіки.

На щастя, кількість українців, які хочуть усиновити дитину, з кожним роком збільшується. Щодня в країні народжується 50 дітей, які залишаються сиротами, і в цей же час в Україні щодня всиновлюють 60 дітей. Ця позитивна динаміка свідчить про те, що сучасне суспільство стало гуманнішим. Однак на тлі цього зустрічається все більше випадків, коли батьки відмовляються від своїх малолітніх дітей або ж їх позбавляють батьківських прав органи влади за неналежний догляд за дитиною.

Найрідше в Україні всиновлюють дітей у віці від 11 років. Це свято можуть відзначати також тисячі дітей, які отримали у своєму житті других батьків.

Більше новин на: Яворів Інфо

Міжнародний день перекладача

Своє професійне свято у перекладачів з’явилося в 1991 році, незважаючи на те, що ця професія існує багато століть, будучи головною сполучною ланкою між народами, країнами і навіть часом. Міжнародний день перекладача відзначають щорічно 30 вересня. Його проголосили члени Міжнародної Федерації Перекладачів, вибравши для свята саме 30 вересня, оскільки цього дня в 420 році помер перекладач, історик і письменник Ієронім Стридонский.

Сьогодні Стридонського називають покровителем перекладачів. За життя він був надзвичайно розумний, мав вибуховий характер, любив подорожувати, для чого і вивчала іноземні мови.

У 386 році Ієронім Стридонский зайнявся перекладом на латинську мову Старого і Нового Завітів Біблії. Саме його текст згодом був визнаний офіційним варіантом Біблії латинською. Крім цього, Стридонський є творцем глаголиці.

Послідовники Ієроніма, сучасні перекладачі, задіяні у всіх сферах життя людини. Без них не обходяться жодні міжнародні з’їзди, міжурядові зустрічі та інші важливі заходи. Міжнародний день перекладача — це привід висловити свою повагу представникам цієї професії.

Більше новин на: Яворів Інфо

У жовтні українці матимуть додатковий вихідний

У наступному місяці, у зв’язку зі святкуванням Дня захисника України, 14 жовтня, буде дев’ять офіційних вихідних.
День захисника відзначають з 2015 року і, відповідно до закону, він офіційно є святковим і неробочим днем.

Відповідно до статті 67 КЗпП, якщо святковий або неробочий день збігається з суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тож, оскільки 14 жовтня, коли відзначають День захисника України, цього року випадає на неділю, на українців також чекає вихідний 15 жовтня, в понеділок.

Більше новин на: Яворів Інфо

Про черги на кордоні можна дізнаватись за допомогою мобільного додатка

Для власників смартфонів розробили спеціальний додаток Easy border UA, за допомогою якого тепер можна дізнаватися інформацію про черги на кордоні. Про це повідомили у ДФС Львівщини.

Через безкоштовний додаток Easy border UA українці можуть також дізнаватися, скільки часу займе перетин кордону, завантаженість пунктів пропуску, розраховувати мито, ПДВ та відразу бачити всі контакти кожного з пунктів пропуску.

Новий додаток доступний для користувачів App Store та Google play.

Більше новин на: Яворів Інфо