Командиру військової частини Львівщини оголосили підозру

За процесуального керівництва військової прокуратури Львівського гарнізону 29 квітня 2020 року повідомлено про підозру командиру батальйону однієї з військових частин Львівщини у вчиненні злочинів за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 409, ч. 2 ст. 368 КК України.

За даними слідства, вказаний майор сприяв ухиленню двох військовослужбовців за контрактом цієї ж військової частини від несення військової служби. За це він отримував щомісячно від них неправомірну вигоду. Загальна сума хабарів становить понад 108,9 тис. грн.

Також встановлено, що вказані військовослужбовці, котрі були включені в сили та засоби ООС, вступивши в злочинну змову із своїм керівником – командиром батальйону, фактично в період березня-серпня 2019 року в зоні проведення бойових дій на Сході України не перебували та обов`язки з військової служби не виконували. Проте отримали грошове забезпечення на загальну суму 272 тис. грн.

Вирішується питання щодо подальшого вручення повідомлень про підозру вказаним військовослужбовцям за контрактом у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 409, ч. 3 ст. 410, ч. 1 ст. 369 КК України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює Територіальне управління ДБР, розташоване у м. Львові, оперативний супровід – військова контррозвідка СБУ.

Більше новин на: Яворів Інфо

COVID-19 на Яворівщині

Станом на 28 квітня у селі Старичі зареєстровано 6 випадків захворювання на COVID-19.

Про це Четвертій студії повідомив перший заступник голови Яворівської РДА Віталій Денега.

Як повідомив Денега, двоє хворих осіб з COVID-19 у Старичах знаходяться на самоізоляції.

“Так, у Старичах від коронавірусу 15 квітня помер 65-річний чоловік, який працював водієм. Чоловіка 1953 року народження та жінку 1958 року народження госпіталізовано у ЛОКІЛ. Також мешканка та мешканець Старичів, у яких тест-ПЛР виявив COVID-19, знаходяться на самоізоляції. Коронавірус підтвердили у одного працівника ТзОВ “Термобуд”, чоловік знаходиться на самоізоляції”, – зазначив перший заступник голови РДА.

Він також додав, що у селі Вороців з діагнозом COVID-19 22 квітня померла 60-річна жінка.

“У селі Вороців від COVID-19 22 квітня померла 60-річна жінка, у цьому ж населеному пункті коронавірус виявили у 64-річного чоловіка, він перебуває на стаціонарному лікуванні у місті Винники. Також у селі Паланки на самоізоляції перебуває 35-річна особа”, – розповів Денега.

Крім того, 28 квітня з підозрою на COVID-19 звернулось ще двоє осіб, які є мешканцями села Шкло.

“У смт Шкло коронавірусну інфекцію завдяки ПЛР-тестам підтвердили у 58-річного чоловіка, 31-річної жінки, 58-річного чоловіка та 58-річної жінки”, – зазначив посадовець.

Віталій Денега також розповів, що станом на 28 квітня у Яворівському районі коронавірус підозрюють у 3 осіб.

“COVID-19 підозрюють у 73-річного мешканця смт. Івано-Франкове, його госпіталізували 27 квітня у ЛОКІЛ. Також з підозрами звернулась 86-річної жительки селі Мужиловичі, її госпіталізували у військовий госпіталь міста Винники. 83-річну мешканку села Віжомля також госпіталізували у військовий госпіталь у Винниках”, – додав перший заступник голови РДА.

Більше новин на: Яворів Інфо

До України прибув літак з Китаю із допомогою для лікарів

До Міжнародного аеропорту “Бориспіль” прибув літак з Китаю, який доправив 400 тис. респіраторів та 50 тис. захисних щитків для українських лікарів.

Це останній рейс з «повітряного мосту», який організував Офіс Президента для забезпечення потреб України в засобах індивідуального захисту та медикаментах. Надалі постачанням усього необхідного займатимуться в Міністерстві охорони здоров’я. Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента, секретар Координаційної ради з протидії поширенню COVID-19 Кирило Тимошенко.

«Загалом було відправлено понад 25 літаків, які привезли вантажі для України», – сказав заступник керівника Офісу Глави держави після приземлення борту.

За словами Кирила Тимошенка, це, зокрема, вантажі, які закуповував Офіс Президента за кошти благодійних фондів.

«Це засоби захисту для наших лікарів. Вони відразу доставляються, і сьогодні будуть доставлені до регіонів України. Це респіратори, захисні окуляри тощо», – зазначив він.

Також цими рейсами доправляли вантажі, які закуповує бізнес як гуманітарну допомогу регіонам, де він базується.

Крім того, згадані літаки привозили комерційні вантажі.

«Ми дали змогу комерційним організаціям, насамперед мережам аптек та ритейлерам, привозити вантажі. Найперше, це звичайні маски для населення. Саме ці літаки, перельоти з Китаю до України, оплачують комерційні організації», – сказав Кирило Тимошенко.

За його словами, ця ініціатива допомогла знизити вартість масок в аптеках, де ще місяць тому вони коштували 20-25 гривень.

«Тому що було мало масок на ринку України, і вироблялось їх мало, незважаючи на те, що наші підприємства завантажені на повну. Щойно ми дозволили комерційним організаціям привозити свої вантажі, ціна відразу почала знижуватися, тому що набагато більше масок почало з’являтися в аптеках», – наголосив Кирило Тимошенко.

Він повідомив, що Офіс Президента вже виконав головне завдання – побороти кризу з недостатньою кількістю засобів захисту в українських лікарнях. Надалі всіма закупівлями займатимуться в Міністерстві охорони здоров’я.

«Завданням Офісу Президента було побороти цю кризу. Саме тому ми кажемо, що це останній рейс, який курувався Офісом Президента. Надалі вже Міністерство охорони здоров’я та його структури, державні підприємства, проводитимуть закупівлі засобів захисту та іншого обладнання, яке необхідне для лікарень», – наголосив Кирило Тимошенко.

Він зазначив, що в Китаї та Південній Кореї закуповували, зокрема, ПЛР-тести, поки в Україні не налагодили власне виробництво цих систем.

Заступник керівника Офісу Президента анонсував оприлюднення на наступному тижні детального звіту щодо роботи благодійних фондів, у якому буде продемонстровано, на що витрачалися гроші. Адже серед видатків не лише закупівля засобів захисту, а й ремонт апаратів ШВЛ, які є в Україні.

«Хочу підкреслити, що все, що робив Офіс Президента, – на це не було витрачено жодної копійки з державного бюджету. Все це оплачували з благодійних фондів – те, що ми закуповували. А те, що закуповували комерційні організації, вони привозили за свої кошти, оплачували літаки, а також самі оплачували свої закупівлі», – резюмував Кирило Тимошенко.

Більше новин на: Яворів Інфо

Городоцьке управління ГУ ДПС у Львівській області інформує

Реєстратори розрахункових операцій: карантинні зміни в законодавстві.
Закон України від 17.03.2020 року №533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» вніс суттєві корективи щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Про це повідомляє Яворівська міська рада.

До 1 серпня 2020 року перенесено введення в дію норм законодавства щодо запровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій як альтернативу класичним РРО. Також до 1 серпня 2020 року продовжено можливість не застосовувати реєстратори розрахункових операцій та/ або програмні реєстратори розрахункових операцій платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами – підприємцями) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує ліміт у 1000000 гривень крім тих, які здійснюють:

– реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
– реалізацію лікарських засобів виробів медичного призначення.

При цьому надання платних послуг у сфері охорони здоров’я виключено із зазначеного переліку.

Такі послуги можна буде надавати в межах зазначеного ліміту до 1 січня 2021 року.

З 1 січня 2021 року до 1 квітня 2021 року продовжено можливість незастосовувати реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичнимиособами – підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року н еперевищує 1000000 гривень незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, як здійснюють:

– реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;
– реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
– реалізацію лікарських засобів виробів медичного призначення та надання платних послугу сфері охорони здоров’я;
– реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
– роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група47.79 КВЕД);
– діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом11 статті9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»;
– діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;
– діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група55.10 КВЕД реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

До 1 січня 2021 року продовжено період, протягом якого санкції, визначені пунктом 1 статті 17 цього Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», будуть застосовуватися у зменшених розмірах, а саме:

10% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;
50% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.
Також на 1 січня 2021 року перенесено запровадження процедури «КЕШБЕК».

До 1 липня 2020 року продовжено термін, відведений Кабінету Міністрів України, міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади, на розробку нормативно-правових документів та приведення у відповідність діючих актів з питань застосування РРО.

Як декларувати доходи громадян в умовах карантину.

Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє, що термін подання річної декларації про майновий стан і доходи подовжено до 1 липня 2020 року.

При цьому, суму податкового зобов’язання, яке платниками визначено в декларації до сплати, необхідно сплатити до 1 жовтня 2020 року.

Зазначене передбачається Законом України від 17 березня 2020 року №533 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID – 19)».

З метою запобігання поширення коронавірусу, запроваджені карантинні заходи. Радимо Вам користуватись дистанційними формами комунікацій і максимально – електронними сервісами ДПС, які розміщені на головній сторінці офіційного вебпорталу ДПС України.

Отже, при направленні податкової декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення податкової декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Для подання податкових декларацій в електронній формі у режимі реального часу та використання сервісу автоматичного заповнення на основі даних ДПС необхідно:
– за допомогою особистого електронного ключа;
– отримати відомості про доходи за минулий рік з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків;
на основі отриманих від ДПС у розділі«Вхідні/вихідні документи» даних перейти до заповнення податкової декларації у режимі «Декларація про майновий стан і доходи».

Подавайте декларацію про доходи за 2019 рік без візиту до податкової інспекції.
Головне управління ДПС у Львівській області нагадує платникам податків про можливість подання декларацій в електронному вигляді.

Радимо кожному декларанту через електронний сервіс в Електронному кабінеті сформувати декларацію з вже частково заповненими даними. Тобто, на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна, кожен декларант має можливість заповнити і подати декларацію про доходи. Це зручно, просто та не вимагає спілкування з податковим інспектором та відвідування Центру обслуговування платників податків.

Зокрема, декларацію про доходи через Електронний кабінет можуть подати громадяни для отримання податкової знижки. Такі декларанти повинні врахувати, що на податкову знижку можуть претендувати лише громадяни, які працюють легально. Розмір податкової знижки вираховується на підставі розміру офіційного доходу та сплаченого з нього податку на доходи фізичних осіб.

Всі витрати, які вказуються для отримання податкової знижки, мають бути фактично здійснені у звітному, тобто 2019 році та обов’язково підтверджені документально. Це можуть бути платіжні та розрахункові документи, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери тощо. Такі документи обов’язково мають містити інформацію про вартість товарів, робіт, послуг та строк їх продажу, виконання, надання. До поданої декларації для отримання податкової знижки підкріплюються сканкопії документів.

Нагадуємо, що на податкову знижку можуть претендувати громадяни, які сплачують за навчання, користуються іпотечним кредитом, орендують житло як внутрішньо переміщені особи чи понесли витрати в зв’язку з усиновленням, сплатою страхових внесків за довгостроковими договорами страхування життя, або ж пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного страхування, чи отримали послуги репродуктивної медицини.

ФОП – платники єдиного податку І та ІІ груп мають право на щорічну відпустку
Відповідно до норм Податкового кодексу України, фізичні особи-підприємці, платники єдиного податку 1 та 2 групи, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку один раз на рік на час відпустки протягом одного календарного місяця.

Крім того, не сплачується єдиний податок за період хвороби, підтверджений копією листка непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Інформація про період щорічної відпустки і терміни втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається до територіального органу ДПС у вигляді заяви у довільній формі.

З метою уникнення порушення терміну щодо сплати авансових платежів рекомендуємо подавати до Державної податкової інспекції заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки, а заяву щодо терміну втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності – одразу після закінчення лікарняного.

Більше новин на: Яворів Інфо

На Яворівщині коронавірус підтвердили у працівника підприємства “Термобуд”

На Яворівщині коронавірус підтвердили у працівника “Термобуд”.

Цю інформацію ІВ “Четверта студія” підтвердили у Яворівській РДА.

” У Старичах COVID-19 підтвердили у 45-річного чоловіка, який є працівником ТзВО “Термобуд”. При плановому обстеженні працівників підприємства, 27 квітня, хворому зробили ПЛР-тест, який був позитивний. Чоловік перебуває на самоізоляції у Старичах”, – зазначили у РДА.

Більше новин на: Яворів Інфо

У селі біля Львова COVID-19 виявлено понад 20 інфікованих COVID-19 одразу

У селі Давидів Львівської області виявлено понад 20 інфікованих COVID-19.

Про це повідомив голова Львівської ОДА Максим Козицький на своїй сторінці у Facebook, передає УНН, інформує Твоя Україна.
“Понад 20 інфікованих COVID-19 виявлено у селі Давидів Пустомитівського району. Відповідні служби упродовж дня проводять експрес-тестування мешканців. Якщо отримані результати позитивні, то здійснюється додатковий відбір біоматеріалу і аналіз скеровують на тест ПЛР. Наразі медики встановлюють джерело занесення вірусу у зазначений населений пункт”,- написав Козицький.

За його словами, розпорядження про вжиття невідкладних заходів підписав керівник робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації Іван Собко.

“У Давидові здійснюються посилені заходи з виявлення інфікованих та забезпеченння порядку у селищі”,- наголосив він.

Більше новин на: Яворів Інфо

Ситуація на Донбасі: бойовики порушили «тишу» 15 разів

За минулу добу, 29 квітня, збройні формування Російської Федерації порушили зобов’язання щодо припинення вогню та 15 разів обстріляли позиції Об’єднаних сил. Внаслідок ворожих обстрілів один український захисник отримав бойове травмування.

Як повідомляє пресцентр штабу ООС, противник застосував проти наших воїнів заборонені до розміщення на лінії зіткнення міномети калібру 120 мм та 82 мм, а також гранатомети різних систем, озброєння бойових машин піхоти, зенітну установку, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

«Українські захисники для припинення ворожої активності результативно застосували чергові вогневі засоби. Окупаційні підрозділи, відчувши на собі рішучість дій наших воїнів, відмовились від подальшої активності. Ситуація в районі проведення операції надійно контролюється Об’єднаними силами», – йдеться у повідомленні.

Дванадцять порушень режиму припинення вогню минулої доби зафіксовано в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід».

Противник вів вогонь по наших позиціях неподалік Верхньоторецького із використанням станкових протитанкових гранатометів, зенітної установки ЗУ-23-2 та великокаліберних кулеметів.
Зі снайперського озброєння ворог обстріляв українських захисників в районі Новомихайлівки.
Поруч з Водяним окупанти двічі відкривали вогонь по наших військовослужбовцях з озброєння бойових машин піхоти, гранатометів різних систем та кулеметів великого калібру. Неподалік Павлополя російські найманці двічі застосовували гранатомети різних систем.

Біля Гнутового окупанти відкривали вогонь з мінометів 120-го калібру та станкових протитанкових гранатометів, а оборонців Старогнатівки, Тарамчука та Авдіївки ворог обстрілював з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.
По околицях Мар’їнки противник двічі вів вогонь з гранатометів різних систем.

«Підрозділи Об’єднаних сил своєчасно реагували на ворожі збройні провокації та прицільним вогнем по позиціях противника змушували його відмовитись від продовження обстрілів», – наголошується у повідомленні.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» збройні формування Російської Федерації використали 9 мін 82-го калібру під час обстрілу позицій Об’єднаних сил поблизу Новотошківського та Оріхового.

Неподалік Новозванівки наші воїни зафіксували ворожий вогонь з 120 мм мінометів – 15 мін.

За даними розвідки, 29 квітня українські військовослужбовці знищили одного російського окупанта та щонайменше двох поранили.

Від початку поточної доби російські окупаційні війська активності не проявляли.

За поточну добу втрат серед українських захисників немає.

Випадків захворювання на коронавірусну інфекцію серед особового складу Об’єднаних сил не зафіксовано.

Більше новин на: Яворів Інфо

Польща почала видавати українцям робочі візи

З середи, 29 квітня 2020 року, громадяни України почали отримувати поштою польські робочі візи.
Про це, посилаючись на свої джерела, наближені до посольства Польщі в Україні, повідомило інформагентство РАР, інформує “Укрінформ”.

“Вдалося опрацювати механізм, який дозволяє працівникам з України абсолютно безпечним способом отримати працю в Польщі. У цій справі дійшли згоди консульські служби Польщі в Україні, а також кілька міністерств: закордонних справ, внутрішніх справ і адміністрації, сільського господарства і розвитку села”, – повідомило агентству джерело.

Як зазначається, це є відповіддю на “багаторазові заклики польських працедавців та працівників з України”. Підкреслюється, що обидві сторони просили про можливість працевлаштування громадян України на сезонних роботах.

Перші робочі візи видано українцям 29 квітня. З 30 квітня можна буде подавати документи на отримання польських робочих віз за посередництвом електронної системи e-консульство.

Як відомо, польські консульські установи в Україні у зв’язку з епідемією COVID-19 з 16 березня тимчасово припинили роботу .

З середини березня з Польщі в Україну повернулися приблизно 180 тис. громадян України. За окремими оцінками, у Польщі зараз може перебувати до одного мільйона громадян України.

Більше новин на: Яворів Інфо

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19 станом на 30 квітня

В Україні зафіксовано 10406 випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

За даними ЦГЗ, станом на 9:00 30 квітня в Україні 10406 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 261 летальний, 1238 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 540 нових випадків.

Наразі коронавірусна хвороба виявлена:

Вінницька область — 417 випадків;
Волинська область — 280 випадків;
Дніпропетровська область — 347 випадків;
Донецька область — 68 випадків;
Житомирська область — 374 випадки;
Закарпатська область — 419 випадків;
Запорізька область — 243 випадки;
Івано-Франківська область — 862 випадки;
Кіровоградська область — 391 випадок;
м. Київ — 1401 випадок;
Київська область — 664 випадки;
Львівська область — 430 випадків;
Луганська область — 33 випадки;
Миколаївська область — 126 випадків;
Одеська область — 277 випадків;
Полтавська область — 203 випадки;
Рівненська область — 637 випадків;
Сумська область — 102 випадки;
Тернопільська область — 779 випадків;
Харківська область — 249 випадків;
Херсонська область — 111 випадків;
Хмельницька область — 82 випадки;
Чернівецька область — 1571 випадок;
Черкаська область — 290 випадків;
Чернігівська область — 50 випадків.

Дані з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької, Луганської областей та міста Севастополя відсутні.

Дослідження проводилися вірусологічною референс-лабораторією Центру громадського здоров’я України, а також обласними лабораторіями. Станом на ранок 30 квітня 2020 року до Центру надійшло 1216 повідомлень про підозру на COVID-19. Всього з початку 2020 року надійшло 29062 повідомлення про підозру на COVID-19.

Більше новин на: Яворів Інфо