У дні похоронів бійців АТО на Львівщині оголошуватимуть жалобу

Сьогодні, 31 січня, депутати Львівської обласної ради прийняли рішення про вшанування пам’яті учасників АТО, які загинули захищаючи територіальну цілісність та державний суверенітет України.
Вирішено рекомендувати органам місцевого самоврядування Львівської області у випадку загибелі учасників АТО на сході України, які постійно або тимчасово проживали на території населеного пункту, що належить до юрисдикції відповідної ради, у день похорону воїна оголошувати день жалоби на території, на яку поширюється компетенція цього органу місцевого самоврядування.
Відтак у такі дні будуть приспускати Державний прапор України на всіх державних установах та обмежуватимуть розважальні заходи.

Біля Домажир реабілітовуватимуть бурих ведмедів

Міністерство екології та природних ресурсів спільно з міжнародним фондом «Чотири лапи Інтернешнл» розпочали співпрацю у сфері будівництва спеціального розплідника та обміну досвідом для реабілітації бурих ведмедів після їх утримання в неволі.
Про це під час підписання Меморандуму про співпрацю повідомив профільний міністр Остап Семерак, повідомляє прес-служба Мінекології.
«Ми співпрацюємо з фондом у сфері будівництва чергового реабілітаційного центру за гроші фонду, який буде розташовано у Львівській області», – сказав Семерак. Центр будується біля села Домажир Яворівського району.
Цей центр (розплідник) буде призначений для бурих ведмедів, яких за рішенням суду заберуть з цирків, приватних зоопарків або інших розважальних закладів для подальшої реабілітації.
«В Україні існує проблема утримання бурих ведмедів у неволі, і є більш як 30 судових рішень, які зобов’язують державу забирати ведмедів з неприродних і жорстоких умов утримання, які були створені в цирках або в інших розважальних закладах… Зараз у нас немає технічних можливостей виконати рішення судів, тому спільні зусилля разом з фондом дадуть нам змогу виконати ці рішення», – додав міністр.
За його інформацією, на сьогодні Мінекології має один такий центр у нацпарку «Синевир», в якому міститься 19 ведмедів (максимально допустима кількість), а також фонд «Чотири лапи Інтернешнл» вже збудував розплідник у Житомирській області. «Для будівництва розплідників не вистачає фінансування, також нам потрібно отримати новий досвід у вирішенні таких проблем», – сказав міністр, коментуючи необхідність співпраці з фондом.
vedmedi

Усіх жителів Львівської області просять долучитись у створенні гасла та логотипу Львівщини

Усіх представників громадськості запрошують долучитися до створення гасла та логотипу для Львівської області.


Як зазначили у департаменті, гасло та бренд області сприятиме позиціюванню території як в Україні, так і за кордоном, а також – залученню інвестицій, і розвитку туристичного, інвестиційного та зовнішньоекономічного іміджу Львівщини.
Впродовж місяця мешканці області можуть долучатись до формування технічного завдання – вимог до розробки символу та гасла Львівщини. А також можуть визначити, який образ потрібно закласти у логотип – ілюстрацію чи абстракцію, яким кольорам віддати перевагу та яке гасло обрати.
Після цього Львівська ОДА проведе закупівлю послуги зі створення символу Львівщини через систему електронних закупівель Prozorro – в аукціоні переможцем стане та компанія, яка запропонує найнижчу ціну та пройде усі кваліфікаційні умови.
Свої ідеї варто надсилати на електронну пошту mailto:promotion.loda@gmail.com, у темі вказавши «Львівщина», до 28 лютого 2017 року.
Львівщина має шанс стати однією з перших областей в Україні, що отримає свій унікальний символ та гасло.

ГО «Завтра» прокоментувала ініціативу облради стосовно авто з іноземною реєстрацією

Громадська організація ЗАВТРА («Західноукраїнська асоціація власників транзитних авто»), що займається захистом прав автомобілістів з іноземними номерами та лобіюванням покращення у користуванні такими авто, прокоментувала ініціативу Львівської облради стосовно звернення до Верховної ради України.
Активіст ГО «ЗАВТРА» Михайла Катрука говорить:
Ще у листопаді ГО “ЗАВТРА” надіслала до Львівської обласної ради листа щодо необхідності формування цивілізованого ринку вживаних автомобілів. Очевидно, аносноване звернення, – це, в тому числі, і реакція на нього. Проте, мабуть, депутати не розібралися ні в суті нашого звернення, ні в проблематиці.
Узаконення тимчасового ввезення, – це крок назад. Таке ми вже проходили на початку 2000-х. Звичайно, багато хто чекає хоча б якогось рішення в цьому плані, і згоден на будь-який варіант, проте насправді таке рішення лише тимчасове та поверхневе.
У разі ухвалення такої ініціативи, з одного боку, люди отримають можливість ввезти автомобіль за адекватні кошти, з іншого, – статус цих автомобілів буде все ж тимчасовим. Люди не будуть ні повними власниками цих автомобілів, ні не зможуть вільно ними розпоряджатися на території України.
З часом кількість таких автомобілів значно збільшиться, саме поняття розмитнення, реєстрації та права власності будуть знівельовані, і рано чи пізно все одно потрібно буде ці автомобілі якимось чином легалізувати: адже зрозуміло, що ті кілька мільйонів автомобілів, які нібито тимчасово будуть ввезені, назад вивозити захочуть не всі.
Також в законодавчій ініціативі щодо платного ввезення закладена велика кількість обмежень: забороняється транзит, збільшуються штрафні санкції. Знаючи, як проходить процес розгляду законопроектів у Раді, є великий ризик того, що після кількох читань в законопроекті залишаться одні обмеження. Крім того, в Раді вже пропонують ввести плату за користування дорогами для автомобілів іноземної реєстрації. І от такі речі можуть абсолютно знищити всю ідею та суть проекту. Занадто великий ризик погодитися на них.
Частину громадян таке рішення не влаштовує взагалі: хтось має бажання і далі користуватися автомобілем безкоштовно протягом тих 5 днів (в основному, це жителі прикордоння), частина взагалі, опираючись на Стамбульську конвенцію, вимагає рівних прав з нерезидентами і ввезення на один рік безкоштовно.
Львівська обласна рада звернеться до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо використання громадянами України вживаних автомобілів з іноземною реєстрацією та щодо скасування ввізного мита на ввезення транспортних засобів для використання у сфері пасажирських перевезень.
Завтра

Якщо ділянка в Яворівському районі не підійде, ми від неї відмовимось – Бабак

Якщо земельна ділянка Яворівського району не підійде за критеріями експертної комісії як ділянка, придатна для будування сміттєпереробного заводу, то ЛМР обіцяє від неї відмовитись. Про це сьогодні, 31 січня, на прес-конференції заявив директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Сергій Бабак.
«Експертно-наукова рада має дати висновок про те, настільки підходить ця земельна ділянка за результатами експертизи. Прем’єр-міністр повідомив, що це може бути полігон зі спеціальним комплексом, на основі якого можна збудувати завод. Спочатку нам має підходити зона: не тільки екологічні показники, а й заміри площі. Окрім Яворівської ділянки, нам на розгляд подавалися ще дві, але вони були надто маленькими – 5 і 12 гектарів. Водночас для побудови заводу нам потрібно 25-35гектарів землі. Якщо підходить ділянка, і експертні та екологічні показники в нормі, ми подаємо цю інформацію громаді. Тому, перед тим, як влаштовувати мітинги та збирати підписи «проти», потрібно дочекатися висновку незалежних експертів. Якщо Яворівська ділянка за критеріями експертів не підійде, то ми від неї відмовимось». – сказав Сергій Бабак.
Нагадаємо, 27 січня, під час перебування у Львові прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про виділення ділянки в Яворівському районі, на території колишнього ЯДГХП “Сірка” для облаштування нового полігону ТПВ. У понеділок, 30 січня, голова Львівської ОДА Олег Синютка підписав розпорядження про передачу ділянки у відання ЛКП «Збиранка». Того ж дня Яворівська районна рада на позачерговій сесії постановили заборонити нові сміттєзвалища на території району. Місцевих депутатів підтримують мешканці, які готові влаштовувати акції протесту проти «нових Грибович». Ділянку вивчає експертна група.

Найбільші оператори АЗС підвищили ціни

З 30 по 31 січня мережі АЗС ОККО і WOG підвищили роздрібні ціни на всі види пального.
Вартість бензинів і дизпалива в заправних мережах ОККО і WOG зросла на 50 коп/л, – до 25,99 грн за літр А-92; 26,99 грн/л (А-95); 27,99 грн/л (А-95+) і 23,99 грн/л (дизпаливо).
Також вартість бензинів на 50 коп/л зросла в мережі “Азовнефтепродукт плюс“. На 10-35 коп/л подорожчало пальне в мережах “Фактор“, “Катрал” і “Татнефть“.
Ці зміни призвели до зростання середніх роздрібних цін. Так, бензини А-92 (23,65 грн/л) і А-95 (24,40 грн/л) зросли на 12 коп/л. На 13 коп/л подорожчали преміальні марки “п’ятого” (25,40 грн/л). Вартість ДТ зросла на 12 коп/л., до 21,01.
В період з 27 по 30 січня найбільша консолідована мережа групи “Приват”, що оперує АЗС під брендами “Авіас”, ANP, “Укрнафта”, “Мавекс” та інші, підвищила вартість всіх палив на 50 коп/л.
Нагадаємо, що з 1 січня роздрібний акциз скасований, і при цьому підвищена ставка основного акцизу.

Результати Відкритого Чемпіонату Львівської області з біатлону

28 – 30.01.2017р. у місті Новояворівськ, на спортивній базі ДЮСШ «Янтар» та ЛОЦОП проходив Відкритий Чемпіонат Львівської області з біатлону 2017р.
У змаганнях приймали участь 51 спортмен.
Вітаємо призерів змагань!
Результати змагань:
29.01.2017р. – спринт
юніори – Павлусь Ростислав – І м.
Назарук Михайло – ІІ м.
юнаки 1998-99р.н. – Патласов Олег – І м.
Копитко Василь – ІІ м.
Демкович Дмитро – ІІІ м.
юнаки 2000-2001р.н. – Партика Сергій – І м.
Іванов Артур – ІІ м.
Гелиш Андрій – ІІІ м.
юнаки 2002-2003р.н. – Якимів Назар – І м.
Гелиш Роман – ІІ м.
Окілка Ярослав – ІІІ м.
юнаки 2004-2005р.н. – лижні перегони без стрільби
Мацелюх Назар – І м.
Кмицяк Володимир – ІІ м.
Якимів Олег – ІІІ м.
дівчата 2001-2002р.н. – спринт
Городна Юлія – І м.
Линда Єлизавета – ІІ м.
дівчата 2003-2004р.н. – Мельничук Діана – І м.
Гілка Юлія – ІІ м.
Городна Олена – ІІІ м.
дівчата 2004-2005р.н. – лижні перегони без стрільби
Павлусь Ганна – І м.
Шавала Олена – ІІ м.
Шевчик Вероніка – ІІІ м.
30.01.2017р. – Індивідуальна гонка
юніори, старші юнаки: Копитко Василь – І м.
Павлусь Ростислав – ІІ м.
Патласов Олег – ІІІ м.
юнаки 2000-2001р.н. – Партика Сергій – І м.
Іванов Артур – ІІ м.
Гелиш Андрій – ІІІ м.
юнаки 2002-2003р.н. – Якимів Назар – І м.
Гелиш Роман – ІІ м.
Окілка Ярослав – ІІІ м.
дівчата 2000-2001р.н. – Городна Юлія – І м.
Линда Єлизавета – ІІ м.
дівчата 2002-2003р.н. – Мельничук Діана – І м.
Хомік Олена – ІІ м.
Городна Олена – ІІІ м.

Інтелектуальна вечеря в пабі “Лаванда” Новояворівськ

26 січня в пабі нічного клубу “Лаванда” міста Новояворівськ відбувались дуже цікаві змагання на логіку та кмітливість під назвою “Інтелектуальна вечеря”. В цьому конкурсі взяло участь десять команд.Турнірна таблиця:турнірна таблиця
Переможцем серед учасників виявилась команда під назвою “Шуфляда” (Iмісце).
1 місце
Учасники та відвідувачі дякують організаторам цього заходу за те, що в місті придумали щось нове та цікаве. Усі сподіваються на чергові інтелектуальні змагання…

Пожежні навчання на базі заводу Fujikura

Мешканці села Підрясне Яворівського району повідомляють про сім пожежних машин біля заводу Fujikura, який розташований на в’їзді до Львова. Одразу виникли побоювання, що на підприємстві сталась пожежа. Виявилось, що пожежі немає – просто відбувається підготовка до завтрашніх навчань.
Це будуть навчання із залученням пожежників, поліції та інших служб. За навчаннями буде спостерігати керівництво області і голови РДА.
Як повідомили у керівництві підприємства, провести ці навчання на базі заводу Fujikura попросила ДСНС, оскільки там є достатня площа, щоб розмісти всю необхідну техніку.
Показові навчання відбудуться завтра (1.02) з 10.00 до 13.00. Сьогодні ж відбувається генеральна репетиція.

Нагадаємо, японський завод Fujikura виготовляє кабельні мережі для провідних європейських автомобільних виробників. Офіційно відкрили завод у квітні 2016 року.

Два роки без Кузьми

2 лютого пройде ряд заходів вшанування другої річниці смерті Андрія Кузьменка.

О 13:00 у м. Новояворівськ, ПК “Кристал” вечір пам’яті, щоб разом вшанувати пам’ять нашого кумира Кузьми.

благодійна акція

Даний захід буде благодійним(при вході стоятиме скринька), вилучені кошти підуть на лікування Ільницької Віталії Віталіївни, у якої виявлено злоякісну прогресуючу пухлину.
Гроші можна перераховувати на рахунок ПриватБанку:
4149 4978 4583 0621 (Отримувач Ільницький Віталій Іванович)

У Новояворівську вшанують пам’ять земляка біля пам’ятника Т.Г. Шевченку о 18.00.

Кузьма

У Львові відбудеться автопробіг.
Збір учасників – о 20.00 біля стадіону «Арена Львів», виїзд – 20.30. Маршрут: «Арена-Львів» – вул.Стрийська – вул.Героїв майдану – вул.Коперника – проспект Свободи.
«Автопробіг відбудеться під національними знаменами, оскільки Кузьма був патріотом, а отже, це кольори країни, яку він відстоював, цінував і поважав!», – наголосили організатори.

автопробіг

Андрій Кузьменко жив і почав свій творчий шлях як співака, письменника, телеведучого, продюсера, актора у місті Новояворівськ. Лідер гурту «Скрябін». Пан Кузьменко мав активну політичну позицію, яку часто висловлював в інтерв’ю. Андрій постійно допомагав бійцям АТО фінансово, також був відомий тим, що іноді приходив до лікарні, де лікувались бійці, і довго спілкувався з ними. Сам Андрій пояснював: після поранення боєць стає нецікавий державі, від нього всі відвертаються, тож вкрай важливо спілкуватись з ветеранами. Діяльність українських політиків постійно піддавалась критиці паном Кузьменком.
Андрій зняв кілька відео із зверненням до депутатів ВРУ. В них він їхав дорогами України, коментуючи те, що бачить за вікном. Зокрема, їх жахливу якість, ями, затопленість, відсутність ремонту тощо.