Обленерго мають мінімізувати нерівномірне відключення споживачів – Шмигаль

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що попри постійні обстріли української енергосистеми, вона залишається цілісною.

Про це він сказав на сьогоднішньому засіданні уряду.

Заживлені всі регіони України, окрім Херсонської області, де територія щільно замінована та є дуже суттєві пошкодження, зазначив Шмигаль.

За його словами, наразі виробництво електроенергії в країні покриває 70% від потреб у споживанні, а 30% — дефіцит, який корегується обмеженнями споживання.

«Укренерго» доводить до обленерго обсяги споживання, які можна поставити в той чи інший регіон від електростанцій. Далі вже обленерго визначають — кого вони вимкнуть, щоб дотримуватися встановлених лімітів.

«Зараз перед обленерго стоїть два завдання: не перевищувати надані НЕК «Укренерго» ліміти, адже саме через це доводиться застосовувати екстрені відключення. І по-друге, мінімізувати нерівномірне відключення споживачів. Що саме мається на увазі — не допустимо, щоб в одних будинках світла не було по 20-30, а інколи 40 годин, тоді як інші залишаються зі світлом цілодобово. Це питання справедливості», – наголосив прем’єр.

Шмигаль закликав місцеву владу долучитися до комунікації та пояснити людям, чому деякі будинки не відключають, з яких причин, з якими об’єктами критичної інфраструктури вони пов’язані.

«Так, ситуація складна, є дефіцит. Але при дефіциті в системі в 30%, витратах мережі та першочерговому заживленні критичної інфраструктури, для населення в кожній області залишається 50-60% на покриття потреб», – зауважив Денис Шмигаль.

За його словами, цього достатньо, щоб рівномірно розподілити навантаження вимушених відключень між усіма споживачами, щоб у людей вмикали світло принаймні на 5-6 годин на день.

Більше новин на: Яворів Інфо

Уряд звільнив від ПДВ та ввізного мита комплектуючі для електрогенераторів

Уряд вніс зміни до переліку товарів, які постачаються на територію України без сплати мита та ПДВ.

Таке рішення ухвалив Кабінет Міністрів на засіданні 29 листопада 2022 року, інформує Урядовий портал.

Під податкові пільги потрапили комплектуючі для виготовлення енергетичного обладнання, засоби очищення води та засоби супутникового зв’язку до мережі Інтернет (Starlink).

«Спочатку Уряд звільнив від мита та ПДВ імпорт генераторів та енергетичного обладнання. Це рішення робить таку продукцію дешевшою приблизно на 25%. Сьогодні ми робимо ще один крок. Щоб українські виробники, які збирають таку продукцію в Україні, не опинились у невигідному положенні, Уряд додатково звільнив запчастини для зборки генераторів та енергетичного обладнання від ПДВ та мита. Таким чином, і продукція, що виготовляється на внутрішньому ринку, стане приблизно на четверть дешевшою», – пояснив перший заступник Міністра економіки України Денис Кудін.

Нагадаємо, що раніше Уряд розширив список імпортних товарів, які будуть завозитись в Україну без сплати ввізного мита та ПДВ – мова йде про обладнання, яке має допомогти країні пережити енергетичну кризу: генератори, акумулятори та інше.

Більше новин на: Яворів Інфо

День домашніх тварин

Офіційно День домашніх тварин в Україні не відзначається. Але це не привід не святкувати це добре й домашнє свято.

Як сказав Антуан де Сент-Екзюпері, “ти у відповіді за тих, кого приручив”.

Пам’ятайте про це. І обов’язково почастуєте в цей день своїх вихованців чим-небудь смачненьким.

Більше новин на: Яворів Інфо

Мешканці Яворівського району зібрали майже 70 тис. на підтримку 103-ї бригади ТрО ЗСУ

У неділю, 27 листопада у Бірківському ЗЗСО І-ІІІ ступенів імені Тараса Шевченка відбувся благодійний ярмарок та аукціон на підтримку ЗСУ.

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА.

Усі гості та учасники заходу мали можливість придбати різноманітну випічку, прикраси, книги, картини та інше. Під час аукціону було представлено понад 30 лотів на різноманітні послуги та товари.

«Наші захисники та захисниці борються за Україну на фронті, а ми повинні не забувати про важливість боротьби та підтримки в тилу», – додали організатори заходу Громадська організація «Легіон Бірки»

Завдяки небайдужим жителям громади вдалось зібрати 68 тисяч гривень. Усі кошти будуть спрямовані на підтримку 103-ї бригади Сил ТрО Збройних Сил України.

Більше новин на: Яворів Інфо

??279-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ НА ЯВОРІВЩИНІ

Ярослав Коминський – голова Яворівської районноої державної адміністрації:

?? 279-й день війни. Про головне на Яворівщині за минулу добу:
Доба в районі минула без сповіщення про повітряну тривогу.
Поліція опрацювала 45 звернень від громадян.
Надзвичайних ситуацій не зафіксовано.
ІНФОРМАЦІЯ ПРО СТАН ЧЕРГ НА ВИЇЗД З ТЕРИТОРІЇ СУМІЖНИХ ДЕРЖАВ У НАПРЯМКУ УКРАЇНИ ? https://cutt.ly/6K62Hi1
Черги перед пунктами пропуску україно-польського кордону:
▪️«Грушів» – 0 л/а, 0 автобусів, 0 пішоходів (пропуск пішоходів здійснюється лише на вихід з метою евакуації);
▪️«Краківець» – 10 л/а, 0 автобусів; (пропуск пішоходів не здійснюється);
▪️«Шегині» – 0 л/а, 0 автобусів, 0 пішоходів (пропуск пішоходів здійснюється у обох напрямках).
На обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб Яворівського району зареєстровано 9 215 особи.
Продовжує працювати гаряча лінія Яворівської районної військової адміністрації. Отримати необхідну інформацію можна зателефонувавши за номером: 03259-21380.
На Яворівщині функціонує консультативно-координаційний центр для внутрішньо переміщених осіб.
Розгорнули 35 Пунктів Незламності на території району.
Карта “Пунктів незламності” за посиланням: nezlamnist.gov.ua
Відповідно до розпорядження Львівобленерго, від вчора електроенергією споживачів Львівщини забезпечують почергово: відключають орієнтовно на 8 годин, тоді повертають на 4 години, а згодом знову відключають приблизно на 8 годин.
«Shelter link»: дитсадки та школи Львівщини отримають близько 1000 роутерів та точок доступу до інтернету, щоб забезпечити учнів і вчителів зв’язком в укриттях.
В одному з медзакладів Львівщини відкрили оновлене реабілітаційне відділення, в якому одночасно можуть прийняти 50 захисників та захисниць України
Вистоїмо! Переможемо!
#stoprussi

Більше новин на: Яворів Інфо

На львівській митниці викрито незаконну схему розмитнення автомобілів

Понад 3 млн грн збитків державному бюджету

За процесуального керівництва прокурорів Львівської обласної прокуратури викрито схему незаконного митного оформлення 47 транспортних засобів без сплати обов’язкових митних платежів. Чотирьом інспекторам митного посту «Городок» Львівської митниці повідомлено про підозру за фактом зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 1, ч. 2 ст. 364 КК України).

За даними слідства, митники, в умовах воєнного стану, у період з 1 по 5 липня цього року внесли неправдиві дані до автоматизованої системи митного оформлення «Інспектор», що дозволило їм незаконно звільнити власників автівок від сплати обов’язкових митних платежів.

На той час рішення Верховної Ради України про пільгове розмитнення транспортних засобів, що ввозяться в країну, вже не діяло – воно втратило чинність 1 липня.

Таким чином, дії інспекторів завдали державному бюджету збитків на суму понад 3,3 млн грн.

Наразі вирішується питання про відсторонення підозрюваних від займаних посад та обрання відносно них запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Заходи з викриття проведено у взаємодії з департаментом внутрішньої безпеки Держмитслужби, досудове розслідування та оперативний супровід здійснюють працівники ТУ ДБР, розташованого у м. Львові.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Більше новин на: Яворів Інфо

Генератори, пічки, теплий одяг: воїни 24-ї ОМБр отримали допомогу з Львівщини

Воїни 24 ОМБр імені короля Данила отримали чергову партію волонтерської допомоги, яка вже почала працювати на нашу спільну перемогу.

Отож, у район виконання бойових завдань за ініціативи начальника Львівської ОВА Максима Козицького «1000 автомобілів свободи» доставили 3 позашляховики.

Разом з тим на фронт передали 40 пічок, 30 генераторів, 14 терміналів «Starlink», 10 спеціалізованих ноутбуків, 5 квадрокоптерів, три 3D-принтери, камери нічного бачення, джгут-турнікети, теплий одяг, спальні мішки, сухі борщові набори і багато іншого.

Партію гуманітарної допомоги зібрали та передали зусиллями багатьох небайдужих громадян та волонтерів, а також за підтримки та сприяння начальника Львівської ОВА Максима Козицького, начальника Яворівської РВА Ярослава Коминського, голови міста Яворів Ігоря Грабовського.

Більше новин на: Яворів Інфо

На Яворівщині діти виготовляють окопні свічки для військових

Школярі та вчителі Прилбицького ЗЗСО І-ІІІ ступенів ім. Митрополита А. Шептицького долучились до виготовлення окопних свічок для наших воїнів ЗСУ.

Виготовляють свічки у школі, матеріали збирають всім селом. Небайдужі жителі села приносять бляшанки, картонний папір та недопалені свічки.

«Зараз не простий час і ця свічечка – просто знахідка для військових. Кожна така свічка – це підтримка для них. Твори, добро звершуй, та нагород за це не вимагай. Тож творімо добро разом задля перемоги!», – говорять педагоги-волонтери

Як зазначили вчителі школи, благодійна акція на підтримку наших воїнів продовжується! Тож зробіть свій внесок у таку велику справу! Приносьте бляшанки, картонний папір та недопалені свічки до школи.

Нагадаємо, також у Яворівському районі вихованці соціального центру БО «Дитячі Мрії» / ГО «Регіна» проводять майстер-класи з виготовлення свічок для ЗСУ. Уже понад сотню таких передали на передову, щоб побороти ворога швидше.

Більше новин на: Яворів Інфо

Від учора споживачі електроенергії Львівської області отримуватимуть її почергово

Електроенергією споживачів Львівщини забезпечують почергово: відключають орієнтовно на 8 годин, тоді повертають на 4 години, а згодом знову відключають приблизно на 8 годин.

Про це йдеться у розпорядженні Львівобленерго.

Через дефіцит потужності в енергосистемі до подібних відключень змушені вдатися у всіх областях країни.

«Провів нараду з керівництвом «Львівобленерго» щодо цих відключень. Розумію, що ситуація складна, але графіки планових відключень мають бути чіткішими, щоб жителі області могли спланувати свій час. Чіткі графіки мають скласти і оприлюднити найближчим часом», – повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Також важливо, щоб оператори «Львівобленерго» за 15-20 хвилин до відключення повідомляли про це об’єкти критичної інфраструктури та виробництва, які є у переліку тих, які дозволили відключати від живлення. В працівників цих об‘єктів має бути час, щоб встигнути вимкнути обладнання чи перейти на інші джерела електропостачання.

Ситуація змінюється динамічно, відповідно потужність, яку надають для Львівської області може збільшуватись чи зменшуватись – відтак зростатиме чи зменшуватиметься кількість й тривалість відключень.

Більше новин на: Яворів Інфо

Мешканці Львівщини, збережіть ці номери

За допомогою них можна зв‘язатися зі «швидкою», якщо з якихось причин не працює лінія «103».

❗️Якщо ви не зможете додзвонитись, пам’ятайте, що бригади «швидкої» чергуватимуть на пунктах базування регулярних підрозділів ДСНС у всіх районах Львівської області та на базі приймальних відділень багатопрофільних лікарень.

Більше новин на: Яворів Інфо