19-річний юнак сяде за крадіжку мідного кабелю

В Яворові поліцейські викрили зловмисника причетного до трьох крадіжок. Поліцейські вилучили у 19-річного чоловіка частину викраденого, йому загрожує до шести років позбавлення волі, – відділ комунікації поліції Львівської області.
“В Яворівський відділ поліції 30 жовтня з заявою про крадіжку звернувся 67-річний місцевий мешканець. Чоловік повідомив, що з його гаража викрали вісімдесят метрів мідного кабелю загальною вартістю близько чотирьох тисяч гривень. Зловмисник проник у приміщення, пошкодивши навісний замок на воротах”, – йдеться у повідомленні.
Як встановили правоохоронці, до скоєння злочину причетний раніше судимий 19-річний мешканець Яворова. Речові докази (викрадений кабель) поліцейські у нього вилучили. Також встановлено, що чоловік причетний ще до двох крадіжок.
За цими фактами відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 185 Кримінального кодексу України (крадіжка). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до шести років.
Досудове розслідування триває.

Укрпошта збільшила дохід у III кварталі

За результатами III кварталу 2017 року чистий дохід від реалізації продукції Укрпошти зріс на 36,3% в порівнянні з III кварталом 2016 року і склав 1,4 млрд грн.
Про це повідомила прес-служба ПАТ “Укрпошта”.
Так, на 40,7% збільшились доходи від пересилання посилок, на 35% – письмової кореспонденції, на 26,6% – дрібних пакетів, на 41,9% – платежів, на 44,6% зросли доходи від торгівлі за рахунок перегляду умов співпраці з постачальниками товарів з купівлі-продажу і на умовах комісії.


Через зростання середньої заробітної плати збільшився фонд оплати праці працівників, який в структурі витрат складає близько 70%, та відповідні нарахування єдиного соціального внеску (ЄСВ). При цьому 82% фонду заробітної плати – це витрати на виробничий персонал.
У III кварталі 2017 року витрати на оплату праці персоналу в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросли на 37,1% і склали понад 837 млн грн. В той же час на 47,5% зросли відрахування на соціальні заходи (ЄСВ) за липень-вересень цього року в порівнянні з таким же періодом 2016 року та склали 199,9 млн грн.
Крім того, Укрпошта активно реалізує інвестиційну програму, на яку 2017 року виділено 750 млн грн з ПДВ, зокрема, на оновлення автотранспорту для регіональних маршрутів – 144 млн грн, комп’ютеризацію відділень – 195,1 млн грн, придбання POS-терміналів – 32,9 млн грн, обладнання для міжнародної пошти – 29,4 млн грн.
Операційний прибуток (прибуток до оподаткування) до сплати податків, без врахування відсоткових витрат та амортизаційних відрахувань (EBITDA) у 3 кварталі склав 48,2 млн грн.
«Укрпошта продовжує збільшувати доходи та нарощувати обсяги по основних продуктах – посилках, дрібних пакетах, платежах, торгівлі. Після різкого росту мінімальної заробітної плати, компанія поступово виходить на операційну рентабельність», – відзначив в. о. генерального директора Укрпошти Ігор Смілянський.
До кінця 2017 року Укрпошта очікує подальше зростання доходів за основними напрямками операційної діяльності завдяки розвитку нових послуг та сервісів, додатковому залученню корпоративних клієнтів у сегменті електронної торгівлі, збільшенню ефективності роздрібної торгівлі, вдосконалення міжнародних напрямків доставки.

«Екотрансенерго» скидає в річку Шкло забруднювальні речовини

Державне підприємство «Екотрансенерго», не маючи дозволу на спеціальне водокористування, самовільно скидає забруднювальні речовини з водосховища в р. Шкло.
Про це повідомили в Державній екологічній інспекції у Львівській області.
Працівники Держекоінспекції провели перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства ДП «Екотрансенерго». Під час перевірки було встановлено, що підприємство самовільно скидає забруднювальні речовини зі зворотними стічними водами з водосховища «Озеро Яворівське» в р. Шкло на території Залузької сільської ради Яворівського району. У Держекоінспекції зазначають, що підприємство скид не має дозволу на спеціальне водокористування.
За результатами перевірки працівники Держекоінспекції розрахували збитки, заподіяні державі внаслідок порушення водного законодавства, на суму 27 830,60 грн.

Нацбанк спростив відкриття банківських рахунків

Від сьогодні Національний банк України спростив порядок відкриття, використання, залучення коштів на рахунки клієнтів банків і здійснення безготівкових розрахунків.
У зв’язку з цим скасовано обов’язок по використанню підприємством печаток на документах (у тому числі на розрахункових документах), дозволено укладати договори про відкриття банківського рахунку та банківського вкладу в електронній формі, зокрема, шляхом приєднання клієнта до публічної пропозиції укладення договору.
Крім того, тепер клієнтам, які вже мають рахунки в банку надано право на відкриття таких рахунків у цьому банку без особистої присутності, шляхом подання документів за допомогою засобів інформаційних, телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем.
Постановою також:
– передбачено поступку права вимоги за договором банківського вкладу;
– введено норми по використанню при здійсненні операцій за рахунком фізичної особи зразка його підпису або довіреної особи, зазначеної у договорі банківського рахунку/договорі банківського вкладу/довіреності або іншому документі, визначеному внутрішніми положеннями банку;
– визначено порядок відкриття та використання поточних рахунків фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена;
– визначено порядок відкриття фізичними особами-підприємцями поточних рахунків фізичним особам для здійснення деяких видів виплат заробітної плати та прирівняних до неї платежів;
– удосконалено режим функціонування поточних рахунків клієнтів, зокрема, в частині виплат, пов’язаних з відрядженням.

В Яворівському НПП відкриють візит-центр з готелем та бібліотекою

В Яворівському національному парку відкриють сучасний візит-центр з літніми екокласами, готелем, конференц-залом, їдальнею, бібліотекою, виставковим залом. Про це інформує адміністрація природного парку на своїй сторінці у Facebook.
Центр збудують за кошти Європейського Союзу в рамках проектів в галузі збереження природної та історико-культурної спадщини за програмою транскордонної співпраці Польща – Білорусь – Україна 2014-2020.
Загалом на конкурс з 16 прикордонних регіонів Польщі, Білорусі та України надійшло 346 проектів.
«На засіданні у моніторинговий комітет прийняв рішення про надання грантів 17 проектів, 10 – з Львівської області на загальну суму 6,5 млн євро, в їх числі і проект «РовеЛове Розточчя – разом, не зважаючи на кордони»», – йдеться у повідомленні парку.
За результатами конкурсного відбору проект отримав ІІ місце – 95 балів із 100 можливих.
Крім будівництва сучасного екологопросвітницького центру, на прокладеному велотуристичному маршруті територією Яворівського парку з’явиться п’ять облаштованих пунктів для відпочинку, станції технічного обслуговування велосипедистів та інше.
Еколого-просвітницький центр із відповідною інфраструктурою у Яворівському НПП – це кінцева точка велотуристичного маршруту «Розточчя» для короткострокового відпочинку велосипедистів та інших відвідувачів Яворівського НПП. Свій початок у польському місті Краснік, неподалік Любліна і пролягає через території Розточанського парку народового, міст і сіл двох повітів Люблінського воєводства та Жовківського і Яворівського районів Львівщини, які входять до проектованого Міжнародного транскордонного резервату «Розточчя» під егідою ЮНЕСКО. На всій території маршруту передбачено створити відповідну велотуристичну інфраструктуру, атрибутику та інше.
Загальна вартість проекту 1,81 млн євро. 15% дофінансування буде здійснено, за словами голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина, за кошти екологічного фонду області. Партнерами проекту виступають від України – Департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА, Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна», а від Польщі – Уряд Маршалковський в Любліні, Розточанський парк народовий та Ґміна Замость.

Міжнародний день Чорного моря

31 жовтня — це Міжнародний день Чорного моря — свято, яке заснували представники Болгарії, України, Московії, Туреччини, Румунії та Грузії, щоб захистити води Чорного моря від забруднення. Ці країни в 1996 році розробили стратегічний план щодо реабілітації Чорного моря, суть якого полягала у проведенні різноманітних досліджень морського середовища моря та визначення основних заходів для його покращення.
За останні кілька десятиліть стан Чорного моря сильно погіршився в плані екології. Цьому сприяють різноманітні чинники. Сильно впливають на розвиток морського життя постійні промислові викиди, які здійснюються багатьма з країн, які знаходяться до акваторії моря.
Це свято було засноване для того, щоб звернути увагу людей на необхідність дбайливого ставлення до природи. Тільки це зможе зберегти чистоту та красу моря для наступних поколінь. Береги Чорного моря давно є улюбленим місцем відпочинку людей з різних країн та континентів.
За офіційними даними, максимальна глибина Чорного моря досягає 2,21 кілометра. Його протяжність — понад 1150 кілометрів.
img1

Хеллоуїн – переддень Дня всіх святих

Хеллоуїн — переддень Дня всіх святих або Самайн, свято, яке відзначається переважно в США. Істрія цього свята налічує кілька тисячоліть. Культурологи вважають, що Хеллоуїн святкували ще в кельтські часи. Зараз же Хеллоуїн є одним з найулюбленіших свят американців, яке відзначають як дорослі, так і діти.
Кельтські народи відзначали початок пір року, кожна з яких отримала свою назву. Початок зими назвали Самайн. Її відзначали 31 жовтня. А наступний після Хеллоуїна день — 1 листопада — в 7 столітті був призначений Папою Боніфацієм IV Днем всіх святих.
Це свято мало відвернути народ від укорінених звичаїв язичників. 2 листопада пізніше назвали Днем всіх душ, тобто днем пам’яті. Але, незважаючи на всі спроби церкви викорінити Хеллоуїн, свято все одно залишилося актуальним до наших днів.
Раніше Хеллоуїн, або переддень Дня всіх святих — відзначали переважно в Європі, потім він став важливим святом для громадян США. Зараз він поступово повертається до європейської культури. Американці святкують Хеллоуїн особливо яскраво. Вони надягають маски, запалюють свічки, а діти ходять по сусідах, вимагаючи в жартівливій формі солодощі.
otkrytki-na-xellouin16

Міжнародний день економії

27 жовтня 1988 року представники ощадних кас з 29 країн зібрались в Мілані на свій перший Інтернаціональний спеціалізований конгрес.
В останній день конгресу – 31 жовтня народилась ідея «на згадку про перші збори ощадних банківських інститутів всіх країн» щороку відзначати цей день, як «Міжнародний День Економії» (International Saving Day).
Однак присвятити цей день, за задумом його творців, слід не тільки економії грошей, але й економії в широкому сенсі цього слова: економії часу, сил, дбайливого ставлення до речей та інше.
У 1989 році «Міжнародний День Економії» офіційно закріплений директивою ООН.

Фахівець розповів, як уникнути отруєння чадним газом

Для безпечного використання газу і повного його згоряння треба забезпечити інтенсивне надходження повітря.
Про це розповів технічний директор ПАТ «Львівгаз» Павло Сербан.
Павло Сербан зазначив, що чадний газ – це небезпечний продукт, який утворюється внаслідок горіння за недостатньої кількості повітря. Він дуже швидко вступає в реакцію в крові й витісняє кисень – тоді настає смерть.
«Для того, щоб був постійний потік повітря і достатня кількість кисню, є певний перелік правил. Перед запалюванням газового приладу слід привідчинити вікно чи кватирку та перевірити, чи провітрювач, який встановлено в пластиковій рамі, є відкритий і допускає повітря у приміщення.Щоб не отруїтися чадним газом, обов’язково потрібен постійний потік повітря», – сказав фахівець.
Він додав, що також перед запалюванням газового приладу потрібно перевірити наявність тяги у вентиляційному димовому каналі.
«До димового каналу треба підставити смужку легкого паперу. Якщо папір втягується, то тяга є, залишається нерухомою – тяги немає, відхиляється у приміщення – тяга зворотна. Якщо тяга відсутня або зворотна, газові прилади слід вимкнути і викликати фахівця для перевірки димового каналу», – пояснив Павло Сербан.
Крім того, технічний директор ПАТ «Львівгаз» сказав, що дуже часто львів’яни використовують газову плиту для обігрівання приміщення. Це робити категорично заборонено, оскільки під час тривалої роботи газової плити повітря забруднюється шкідливими продуктами згорання газу, зокрема чадним газом, який не має кольору, запаху, але дуже отруйний у будь-якій концентрації.
Якщо ви відчули запах газу, треба відразу перекрити газові крани, відчинити вікна та покинути приміщення. Потім обов’язково викликати аварійну службу газу – 104.
Симптоми отруєння чадним газом: головний біль, запаморочення, сльозотеча, сухий кашель, біль у грудині, блювота, почервоніння шкіри, прискорене серцебиття, сонливість.

«Безвіз» може стати платним

З 2020 року для громадян тих країн, у яких з Європейським Союзом діє безвізовий режим, зміняться правила в’їзду в Шенгенську зону – через два роки для в’їзду в ЄС знадобиться ще і попередня авторизація в системі ETIAS.
Тобто, плануючи поїздку до Європи, потрібно буде зайти на спеціальний сайт і заповнити реєстраційну форму із зазначенням: ПІБ, дати і місця народження, національності, паспортних даних і цілей поїздки. Попередню реєстрацію в системі ETIAS раз на три роки повинні будуть проходити люди у віці від 18 до 60 років. Заповнення однієї онлайн-форми обійдеться в 10 євро.
Європейському ж бюджету система ETIAS влетить в копієчку: розробка і впровадження – 212,1 млн євро, плюс 85 млн євро щорічного обслуговування.
На своєму засіданні Комітет Європарламенту з питань громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ (LIBE) схвалив зміни правил в’їзду для безвізових країн. За словами депутатів Комітету, нові вимоги для в’їзду в Шенгенську зону торкнуться як жителів України, Грузії, Молдови, так Америки і Канади. Тобто всіх тих, у кого з Євросоюзом угоди про безвізовий в’їзд. А таких країн, за даними Єврокомісії, більше 60.
Згідно зі схваленим Комітетом LIBE законодавчих поправок, до 2020 року повинна запрацювати система попередньої електронної реєстрації ETIAS (The European Travel Information and Authorization System).
«Ця пропозиція – не нова. Єврокомісія працює над цим з 2008 року. Основна мета ETIAS – збір інформації про іноземних громадян, які хочуть подорожувати в ЄС, і розуміння, чи створюють такі мандрівники загрозу безпеки. Такі кроки ЄС здійснює у відповідь на підвищений ризик терористичних атак в європейських країнах», – повідомив член Комітету LIBE Майкл Боні.