Через учорашню негоду без електропостачання залишається 96 населених пунктів

Після негоди 29 червня на території Львівської області без електропостачання залишилось 234 населених пункти. Станом на 10:00 30 червня без електропостачання залишається 96 населених пунктів повністю та 36 частково в 15 районах області.
Як повідомили у «Львівобленерго», без світла залишаються населені пункти у Бродівському, Буському, Жидачівському, Жовківському, Золочівському, Кам’янка-Бузькому, Мостиському, Перемишлянському, Пустомитівському, Радехівському, Сколівському та Яворівському районах області. До ліквідації наслідків негоди залучено 67 аварійно-відновлювальних бригад та 83 одиниці техніки.
Також під час негоди вітер частково зірвав шифер з 5 житлових та 1 господарської будівель у с. Вощанці Самбірського району.
Нагадаємо, 29 червня від удару блискавки на Левандівському озері у Львові загинули 2 людей та 2 травмовано.
Також рятувальники здійснювали виїзди на розчистку доріг від повалених дерев.

В Яворові римо-католицька громада відсвяткувала храмовий празник

Учора, 29 червня 2017 року, в костелі святих апостолів Петра і Павла міста Яворів відбулась святкова літургія за участі римо-католицької громади, священиків різних конфесій, керівництва міста, сестер-монахинь згромадження святої Дороти.
Божественну літургію відправив ксьондз Марек разом іншими римо-католицькими священиками, які завітали в Яворів, а також – настоятелі греко-католицьких храмів о. Роман, о. Степан, о. Олег.
Учасники події вклонилися пам’ятникові Івану Павлу ІІ, встановленому на подвір’ї костелу.
Після духовної події біля костелу парафіяни частували всіх бажаючих солодощами.

На Яворівщині в цьому році вже сталося 109 пожеж

На території Яворівського району Львівської області в цьому році вже виникло 109 пожеж, на яких травмовано двох осіб, врятовано – 5 людей.
За даними масивів карток обліку пожеж, з початку року на території Львівської області зареєстровано 1860 загорянь, на яких виявлено 26 загиблих осіб, з них – 1 дитина та 52 травмовано, з них – 2 дитини. Підрозділами ДСНС на пожежах врятовано – 96 осіб, з них – 15 дітей.

Рятувальники борються з пожежою у Зоні відчуження

Станом на 7:30, 30 червня, площа пожежі у Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення на території Луб’янського лісництва становить близько 25 га.
Як повідомляє ДСНС України, для проведення повітряної розвідки та гасіння пожежі від ДСНС залучено вертоліт МІ-8 з водозливним пристроєм, яким зроблено 5 скидів води загальним об’ємом 10 куб. м, та 2 літаки АН-32П.
Залучено 125 осіб особового складу та 36 одиниці техніки, з них від ДСНС 63 особи особового складу та 16 одиниць техніки, у тому числі вертоліт МІ-8 та 2 літаки АН-32П.
Водночас, як повідомила речниця ГУ ДержНС Вікторія Рубан, підвищення радіаційного фону на цей момент не зафіксовано.
«Щодо причин пожежі буде працювати слідчо-оперативна група. На даний момент наші співробітники там ще працюють. Загрози ЧАЕС немає, поширення вогню у бік ЧАЕС немає. Площа ще становить 25 га, але зараз проводить авіаційна розвідка. На даний момент загрози немає. Працюють 11 одиниць техніки та понад 100 осіб особового складу. Також задіяні 2 літаки і вертоліт на гасіння. Підвищення радіаційного фону не зафіксовано, але вранці будуть проводитися заміри фахівцями служб», – сказала речниця.
Вчора, 29 червня о 12:35 у Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення на території Луб’янського лісництва попередньо під час проведення технологічної вирубки лісу для прокладання залізничної дороги сталося загорання порубкових решток деревини та лісової підстилки, яке розповсюдилось на площу близько 20 га.

110 років від дня народження Романа Шухевича

Сьогодні виповнюється 110 років від дня народження Романа Шухевича – українського політичного діяча, Головнокомандувача Української Повстанської Армії.
Роман Шухевич (1907-1950) – визначний український політичний, військовий діяч. Головнокомандувач Української Повстанської Армії (УПА), чисельність якої сягала до ста тисяч вояків, голова Генерального секретаріату Української головної визвольної ради (УГВР), голова проводу Організації Українських Націоналістів (ОУН) в Україні.
Роман Шухевич народився на Львівщині у відомій галицькій родині. Його дід, Володимир Шухевич – відомий педагог і етнограф, автор п’ятитомного дослідження «Гуцульщина». Дядько Степан Шухевич – адвокат, а під час української революції 1917-1921 років воював проти поляків і більшовиків, командував бригадою в складі Української Галицької армії. Батько в чині поручика також брав участь в цій війні. Саме тому дуже рано Роман приєднався до Української військової організації, а потім – Організації Українських Націоналістів (ОУН).
В 30-х роках Шухевич брав участь у низці антипольських та антирадянських актах. Перебував під судом, а після – в концтаборі Береза Картузька. Коли у 1938-1939 роках у Закарпатті виникли умови відродження Української Держави, Роман Шухевич під псевдонімом Майор Щука разом з побратимами Михайлом Колодзінським і Зеноном Коссаком увійшов до Головного Штабу «Карпатської Січі» та допомагав захищати рідну землю.
З початком Другої світової війни Шухевич стає Крайовим Провідником Західних Окраїн Українських Земель. Як член Революційного Проводу ОУН організує і очолює курінь Дружин Українських Націоналістів «Нахтігаль», який, після відступу більшовиків, першим входить до Львова. Наступного дня, 30 червня 1941 року, сотник Роман Шухевич разом із Степаном Бандерою і Ярославом Стецьком бере участь у проголошенні відновлення Української Державності і стає заступником міністра з військових справ.
На початку 1943 року вступає в українське націоналістичне підпілля. Відтоді разом із Олексою Гасином, Дмитром Клячківським, Василем Івахівим, Василем Сидором, Олександром Луцьким та Дмитром Грицаєм творить підпільну Українську Повстанську Армію (УПА).
Сім років Шухевич очолював антикомуністичний рух на західноукраїнських землях, який успішно протистояв міці радянських спецслужб. Роман Шухевич загинув у с. Білогорща Львівської області у бою з підрозділами Внутрішніх військ та УМДБ. На нього полювали близько тисячі солдатів МДБ. Шухевича хотіли взяти живим, щоб потім публічно судити і привселюдно стратити. Утім, 43-річний генерал-хорунжий не збирався здаватися. У перестрілці він застрелив майора МДБ. Важко поранений автоматною чергою, Роман Шухевич вистрелив собі у скроню. За провал операції з захоплення Шухевича чимало офіцерів і вищих чинів МДБ отримали стягнення і навіть позбулися посад. Нагороду отримав лише автоматник, якому приписали смерть командувача УПА.

Правила поведінки під час грози

Нагадуємо основні правила безпеки під час грози.
Якщо ви знаходитесь під час грози на відкритій місцевості:
1. Не ховайтесь під високі дерева, особливо поодинокі. Найбільш небезпечними з них є дуб і тополя. Дуже рідко блискавка влучає у вербу i клен, а найменш вірогідна її атака на кущі, невисокі зарослі.
2. На відкритому просторі краще присісти у яму чи траншею. Тіло повинно мати якнайменше точок дотику із землею, не лягайте на землю, бо тим самим збільшуєте площу ураження розрядом, а краще слід сісти, злегка нагнувши голову, аби вона не була вище предметів які знаходяться поряд.
3. Не ховайтесь у невеликих спорудах, хатинах, будинках, наметах.
4. Не можна бігти.
5. Якщо вас двоє, троє чи більше, – не скупчуйтесь в укритті разом, а ховайтеся поодинці, бо розряд, як відомо, пepeбiгaє через контакт людських тіл.
6. Перебуваючи у сховищі, ноги тримайте вкупі, а не розкидано, тим самим звузивши площу можливого ураження розрядом.
7. Слід негайно позбавитись вcix металевих предметів, які є на вас чи при вас: лопати, сокири, ножі, браслети – покладіть у захищеному місці подалі від себе.
8. Не можна купатись під час грози, але якщо гроза застала під час купання, то слід до берега добиратися повільно, спокійно, не вимахуючи руками.
9. Перебуваючи в горах, уникайте різних виступів і підвищень.
10. Навіть під час невеликої або ж короткочасної грози негайно припиніть прогулянку на велосипеді або верхи на коні − веломашину поставте подалі від себе, а коня прив’яжіть, бажано не до високого дерева і не до металевого стовпа чи паркану.
11. При перебуванні в автомобілі не торкайтесь його металевих частин.
12. Утримайтеся дзвонити по телефону, при великій потребі робіть це швидко одразу ж після чергового грозового розряду.
13. Якщо ви знаходитесь на відкритому місці і раптом відчуваєте, що волосся стає дибки, по шкірі легке поколювання або чуєте дивний звук вібрації, що виходить від предметів, це означає, блискавка ось-ось вдарить! Такі відчуття виникають за 3-4 секунди до удару блискавки. Негайно нагніться вперед, поклавши руки на коліна (не на землю!). Ноги повинні бути разом, п’яти притиснуті один до одного (інакше розряд пройде через тіло).
Якщо ви перебуваєте у приміщенні:
1. Негайно зачиніть всі кватирки, вікна, двері, щоб не було протягів.
2. Вимкніть електроприлади з розетки.
3. Перебувайте подалі від вікон, електроприладів, будь-яких металевих предметів.
4. Не користуйтесь водогоном.
5. Електричний розряд блискавки при проходженні через організм людини викликає загальні порушення (опіки тіла; втрату свідомості; зупинку дихання; пригнічення серцевої діяльності; можливе спостереження стану «уявної» смерті, при якому не прослуховується дихання та пульс, зіниці широкі, не реагують на світло).
При наданні домедичної допомоги переконайтесь, що вам нічого не загрожує, і після цього:
1. Покладіть потерпілого на тверду поверхню в горизонтальне положення та зателефонуйте до екстреної медичної допомоги – 103.
2. Якщо людині пощастило і вона має просто шок (втрата мови, свідомості) – спробуйте вивести її з шокового стану (маєте з собою нашатир – дайте понюхати).
3. Якщо удар блискавки був прямим і сильним і у людини відсутнє серцебиття та дихання – потрібно якнайшвидше зробити найпростіші реанімаційні заходи: непрямий масаж серця та штучне дихання у співвідношенні 30:2 (близько 100 натискувань за хвилину).
4. Перебувайте біля потерпілого поки не прибуде екстрена медична допомога.

Присвоєння звання почесного громадянина міста Новояворівськ у 2017 році

26 червня 2017 року, відбулось засідання комісії з питань почесних звань та нагород виконавчого комітету Новояворівської міської ради.
На розгляді комісії виносились 3 кандидатури для присвоєння звання почесного громадянина міста Новояворівськ у 2017 році: Литвина Миколи Івановича, Бокійчук Іванни Пилипівни та Копчака Зеновія Степановича.
За підсумками рейтингового голосування на розгляд сесії Новояворівської міської ради до Дня міста буде подано кандидатуру Бокійчук Іванни Пилипівни.
Довідка
Почесний громадянин міста — звання, що є вищим визнанням заслуг перед містом і його жителями.
У 2016 році, рішенням сесії присвоєно звання Почесного громадянина міста Новояворівська Плотницькій Наталії Антонівні та посмертно таким громадянам міста: Жеплинському Роману Михайловичу, Бабійчуку Івану Антоновичу та Невзорову Михайлу Миколайовичу.

Робоча зустріч в санаторії «Прикордонник-Немирів»

27 червня 2017 року, в санаторії Немирів відбулась робоча зустріч щодо врегулювання питань про організацію водопостачання питної води та інших господарських моментів до клінічного санаторію «Прикордонник-Немирів».
Зараз санаторій знаходиться на балансі утримання прикордонного відомства. Цей медзаклад дасть можливість значно посилити систему медичного забезпечення, покращить умови реабілітації учасників АТО та розширить можливості санітарно-курортного забезпечення прикордонників, членів їх сімей та ветеранів.

У Львові затвердили стратегію поводження зі сміттям

Львівська міська рада затвердила стратегію поводження з ТПВ у Львові на 2017-2019 рр. Стратегія повинна зменшити кількість сміття на 30%.
Також стратегія пропонує принцип «Скільки викидаєш – стільки платиш», який передбачає тарифну сітку, згідно із якою оплата за вивезення сміття змінюється залежно від кількості створених відходів.
Стратегія передбачає закупівлю та встановлення майданчиків для компостування зеленої органіки та запуск пілотних проектів з громадського компостування харчових відходів, а також роздільний збір металу, скла, паперу, полімеру, текстилю, деревини, гуми, великогабаритних речей.
Фінансування здійснюватиметься за рахунок видатків бюджету розвитку міського бюджету Львова та інших джерел.
Депутати також затвердили концепцію сортування сміття. Ідеться про конкретну модель поведінки у поводженні із відходами. Це розділення відходів на мокру та суху фракції та небезпечні для довкілля відходи – батарейки, електролампочки тощо. Також врахували пропозиції голови департаменту поводження із ТПВ пана Бабака, за якою суху фракцію будуть розділяти на скло, пластик, змішані відходи.
Концепція у дії дозволить в першу чергу вивільняти місто від органіки, яка у період літньої спеки швидко розкладається та перетворюється на джерело інфекцій.

Судитимуть чоловіка, який підрізав свого знайомого на Яворівщині

До 15 років тюрми загрожує чоловіку, який підрізав свого знайомого.
За процесуального керівництва Городоцької місцевої прокуратури Яворівським відділом поліції Головного управління Нацполіції у Львівській області завершено досудове розслідування та скеровано до суду кримінальне провадження відносно місцевого жителя за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України (вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині).
Нагадаємо, що останній в березні 2017 року, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, під час конфлікту, завдав своєму знайомому один удар ножем в ділянку грудної клітки, ушкодивши серце, в результатів чого потерпілий помер.
Наразі Яворівським міськрайонним судом підозрюваному обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою без визначення розміру застави.
Зазначимо, що за вчинений злочин зловмиснику загрожує покарання до 15 років позбавлення волі.