Нагадуємо, що використання та продаж феєрверків заборонені

За незаконний продаж, а також незаконне поводження з піротехнічними виробами передбачена відповідальність як адміністративного, так і кримінального характеру.
Санкції статей Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачають покарання у вигляді штрафу із можливою конфіскацією піротехніки, а Кримінального кодексу України — від штрафу до позбавлення волі.
Тому, під час новорічних свят будьте правосвідомими та пам’ятайте про заборону.
Не наражайте на небезпеку себе та інших.
Якщо ж ви помітили осіб, які запускають феєрверки, або ж чуєте характерний від їх використання звук, повідомляйте на спецлінію 102.

Більше новин на: Яворів Інфо

Не випускають чоловіків з інвалідністю та багатодітних батьків: що відомо про зміну правил перетину кордону

Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на телеграм-канали.

Зокрема, стверджується, що посилено контроль документів для тих, хто виїжджає системою «Шлях».

Також пишуть, що з вечора 29 грудня прикордонники перестали випускати чоловіків з інвалідністю 3 групи та тих, хто супроводжує людей з інвалідністю.

Не випускають чоловіків з інвалідністю та багатодітних батьків: що відомо про зміну правил перетину кордонуНе випускають чоловіків з інвалідністю та багатодітних батьків: що відомо про зміну правил перетину кордонуНе випускають чоловіків з інвалідністю та багатодітних батьків: що відомо про зміну правил перетину кордонуНе випускають чоловіків з інвалідністю та багатодітних батьків: що відомо про зміну правил перетину кордонуНе випускають чоловіків з інвалідністю та багатодітних батьків: що відомо про зміну правил перетину кордонуНе випускають чоловіків з інвалідністю та багатодітних батьків: що відомо про зміну правил перетину кордонуНе випускають чоловіків з інвалідністю та багатодітних батьків: що відомо про зміну правил перетину кордонуНе випускають чоловіків з інвалідністю та багатодітних батьків: що відомо про зміну правил перетину кордонуНе випускають чоловіків з інвалідністю та багатодітних батьків: що відомо про зміну правил перетину кордону
Також у мережі з’явилося відео, на якому зафіксовано, як представниця Держприкордонслужби розповідає багатодітному батьку, що тепер він не зможе виїхати з України без спеціального дозволу. Однак вона не змогла чітко пояснити, на підставі чого відбувається посилення контролю.

У Державній прикордонній службі України запевнили, що правила перетину кордонів для людей із інвалідністю 3-ї групи не змінювалися, попри чутки у соцмережах, інформує УП.

«Змін у Правилах перетину кордону немає, але з боку Державної прикордонної служби України завжди залишатиметься ретельна перевірка умов виїзду та чітке дотримання законодавства.

Тільки з початку року на кордоні було відмовлено у виїзді майже 50 тисячам громадянам України, які не підпадали під умови пропуску, а також викрито 3 тисячі підроблених документів», – зазначив речник ДПСУ Андрій Демченко.

Він наголосив, що пропуск осіб через кордон, як і раніше, здійснюється відповідно до чинного законодавства, зокрема і Правил перетину кордону для громадян України, що затверджені постановою уряду 57.

Правила визначають умови перетину кордону на час дії воєнного стану, зокрема для громадян України чоловічої статі, яким загалом обмежено виїзд за межі України, і чітко визначають категорії й умови, за якими громадяни можуть перетинати кордон.

«Звісно, прикордонники ретельно вивчають документи, які б давали підстави для виїзду людини. Таку норму нам визначає законодавство», – додав Демченко.

До того ж ми часто бачимо як люди намагаються спекулювати умовами перетину кордону слідуючи до прикладу з іншою метою, або використовуючи підроблені чи фіктивні документи”.

Більше новин на: Яворів Інфо

Викрили зловмисницю, яка сприяла військовозобов’язаному у незаконному перетині кордону

На Львівщині правоохоронці викрили зловмисницю, яка сприяла військовозобов’язаному у незаконному перетині кордону.
За скоєне 44-річній мешканці Полтавської області загрожує покарання – позбавлення волі на строк до п’яти років.
Зловмисницю викрили оперативники Управління міграційної поліції у Львівській області спільно зі слідчими Яворівського районного відділу поліції та військовослужбовцями 7-го прикордонного загону Державної прикордонної служби України, за процесуального керівництва Яворівської окружної прокуратури, під час проведення спецоперації «Мігрант».
Встановлено, що підозрювана сприяла військовозобов’язаному громадянину України у незаконному перетині державного кордону. 25 грудня під час спроби виїзду з України у Республіку Польща їх викрили оперативники.
Слідчі територіального підрозділу поліції повідомили зловмисниці про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання – позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.
Досудове розслідування триває.

Більше новин на: Яворів Інфо

676-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ. ЯВОРІВЩИНА

Ярослав Коминський – голова Яворівської районної державної адміністрації:

676-й день війни. Коротко про головне для мешканців Яворівщини за добу:
▫️Івано-Франківська громада провела в останню дорогу загиблого Героя Владислава Покрищука. Вічна пам’ять.
▫️Мали одне сповіщення про повітряну тривогу.
▫️7760 осіб зареєстровано на обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб району.
▫️Інформація про стан черг на виїзд з території суміжних держав у напрямку України за посиланням: http://surl.li/gdzmv
.
▫️На Львівщині придбали автомобіль для ТРО за кошти, зібрані у рамках велопробігу. Автівка типу «багі» вже служить для потреб 103-тя окрема бригада територіальної оборони Збройних Сил України. Наступний благодійний велопробіг організують наприкінці весни. Детальніше на сайті: https://loda.gov.ua/news/88508
.
▫️Юнацький хор «Лелія» УГКЦ святих апостолів Петра і Павла міста Новояворівськ під керівництвом Богдани Шаран приніс коляду до Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві та відвідав Верховну Раду України. Блаженніший Святослав тепло привітав колядників і подякував їм за їхню творчість. На завершення колядники заспівали для усіх присутніх у Верховній Раді України: http://surl.li/otfhj
.
▫️У час Різдва Христового та в переддень Нового року на передовій в розташуванні 103 окремої бригади ТрО освятили нову капличку. Спільна молитва, коляда та благословення лунали у святому місці, яке облаштували бійці бригади на честь св.Юрія Змієборця. Урочисте богослужіння та освячення каплиці провели священнослужителі УГКЦ отець Валерій Купчак та піддиякон Микола Варлам: http://surl.li/otfih
.
▫️Якщо ви – ВПО, представляєте родину військовослужбовців, шукаєте допомогу для дітей, підлітків, людей старшого віку чи людей із інвалідністю. Або ви мешканець області, який потребує допомоги. Заповніть анкету за вказаним посиланням: https://forms.gle/HUjxTNvY7JBFnmfP9
. Нагадаю, при Яворівській ВА працює Офіс підтримки цивільного населення та військовослужбовців. З понеділка по п’ятницю з 09.00-17.00 у “Будинку воїна” в центрі міста Яворова за адресою вул. Шашкевича, 1 А. Контактний номер телефону: 0674710344: http://surl.li/mvbjq
.
Разом переможемо!

Більше новин на: Яворів Інфо

Садовий розповів хто відшкодує збитки львів’янам після ракетного удару

Мер Львова Андрій Садовий назвав втрати після ракетного удару та запевнив, що влада міста все відшкодує постраждалим після атаки.

Про це мер Львова повідомив у соцмережах.

Андрій Садовий розповів, що постраждали 18 будинків, у них розбито понад дві тисячі вікон. При цьому вже ведеться робота з встановлення нових дверей та вікон.

Мер Львова зазначив, що місцева адміністрація обіцяє компенсацію витрат або допомогу у виконанні робіт, пропонуючи до 12 тисяч гривень за заміну вікон та до 8 тисяч за вхідні двері.

«Жителі можуть дізнатися подробиці в мобільному центрі надання адміністративних послуг, розташованому в ліцеї «Сихівський». Графік роботи центру: сьогодні до 17:00, у неділю, 31 грудня, з 10:00 до 15:00, та наступного тижня з 10 :00 до 19:00 щодня», – сказав Андрій Садовий.

Мер міста також повідомив, що пошкодження отримали три школи та один дитячий садок. У двох менш постраждалих школах уже розпочали встановлення вікон.

«Особливо варто висловити подяку Фонду Говарда Баффета, який взяв на себе ініціативу щодо заміни вікон у ліцеї «Оріана». За інформацією фонду, заміна вікон буде завершена протягом двох тижнів», – додав він.

Благодійні організації фінансуватимуть заміну вікон. Реставрацію пошкоджених будівель буде здійснено коштом міського бюджету.

«Початкова оцінка витрат на усунення наслідків ворожих атак на житловий фонд складає 35 мільйонів гривень. Наразі підраховуються витрати на відновлення навчальних закладів», – додав він.

Нагадаємо, у Львові у 17 будинках, які постраждали внаслідок російської атаки 29 грудня, відновили постачання тепла, електрики, води та газу.

Як повідомляли, 29 грудня уночі росія атакувала Львівщину ударними безпілотниками «Шахед», є влучання по об’єкту критичної інфраструктури.

Під час другої повітряної тривоги у Львові знову пролунали вибухи.

За підрахунками МВС в Україні загинули щонайменше 30 людей, ще 160 отримали поранення.

Більше новин на: Яворів Інфо

На війні загинув Герой з Яворова – Кунанець Михайло

На війні з росією загинув Герой з Яворова – Кунанець Михайло.

Народився Михайло у дуже патріотичній сімʼї в місті Яворові, де й провів своє дитинство та юність. Навчався у Яворівській гімназії ім. О. Маковея, а вищу освіту отримав у Львівському університеті ім. І. Франка на факультеті електроніки.
Комунікабельний, щирий, добрий – таким його памʼятають численні друзі та товариші. Був товариським і готовим допомогти і словом і ділом. У вільний час займався ремонтом різноманітної техніки, бо мав до того і знання і хист. Любив порибалити.
До початку повномасштабного російського вторгнення працював на Кормотесі. Але події 24 лютого 2022 року спонукали відважного чоловіка одягнути військову форму і добровільно вступити до лав Збройних Сил України.
Служив у складі 79-ї окремої десантно-штурмової бригади, був командиром відділення радіоелектронної боротьби в сумлінно, з відвагою захищав рідну землю від ворога.
Молодший сержант Кунанець Михайло Володимирович виконував бойове завдання в районі села Новомихайлівка Донецької області, де 28 грудня 2023 року, напередодні свого 32-го дня народження, героїчно загинув.
Висловлюємо щирі співчуття великій родині Михайла, його близьким, друзям, бойовим побратимам.
Вічна памʼять, честь та шана нашому Герою!

Більше новин на: Яворів Інфо

У кого та на скільки зростуть пенсії з 1 січня 2024 року

Закон України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» передбачає підвищення в 2024 році, зокрема, розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати.

Так, згідно зі статтею 8 зазначеного Закону з 1 січня 2024 року мінімальну заробітну плату встановили в розмірі 7100 грн (до 1 січня – 6700 грн).

Таке збільшення є підставою для перерахунку пенсій непрацюючим особам, які досягли віку 65 років та мають повний страховий стаж (30/35 років для жінок/чоловіків відповідно): мінімальний розмір пенсій таких пенсіонерів з 1 січня 2024 року не може бути меншим за 40% мінімальної зарплати – 2 840 грн (частина друга статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Крім того, з 1 січня збільшиться розмір щомісячної грошової виплати особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (Закон України «Про щомісячну грошову виплату деяким категоріям громадян»).

Відповідно до статті 7 Закону «Про Державний бюджет України на 2024 рік» з 1 січня 2024 року зростають розміри прожиткового мінімуму. Зокрема, розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, збільшується до 2361 грн, а прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць – до 2 920 грн.

З урахуванням зазначеного з 1 січня 2024 року з 258,90 до 292 грн зросте розмір надбавки до пенсії почесним донорам України, який обчислюється як 10% розміру прожиткового мінімуму на одну особу з розрахунку на місяць.

Водночас, пункт 9 Прикінцевих положень Закону «Про Державний бюджет України на 2024 рік» передбачає, що перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії, який здійснюється з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого на 1 січня 2024 року, проводитимуть з 1 березня 2024 року разом зі щорічною індексацією пенсій.

Більше новин на: Яворів Інфо

Під час ракетного удару по Львову загинув відомий баскетболіст та тренер Віктор Кобзистий

Кількість постраждалих зросла до 30.

Як поінформував начальник Львівської ОВА Максим Козицький сьогодні вранці у Львові poсійська ракета забрала життя Віктора Кобзистого – баскетболіста, тренера, майстра спорту України міжнародного класу.

«Це непоправна втрата. Щирі співчуття близьким та рідним загиблого», – зазначив очільник області.

Загалом внаслідок ворожої ракетної атаки по Львову постраждали 30 осіб, зокрема двоє дітей. 16 людей госпіталізували.

Нагадаємо, з 03:00 до 09:30 29 грудня poсiяни атакували Львівську область 15 ракетами та 14 БпЛА.

Більше новин на: Яворів Інфо

З 1 січня наявність POS-терміналів стає обов’язковою у населених пунктах з чисельністю від 5 тисяч населення

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує, що на виконання вимог статті 38 Закону № 1591 «Про платіжні послуги» Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 29 липня 2022 року № 894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» (далі – Постанова № 894).

Зокрема, 1 січня 2024 року вступає в дію підпункт 2 пункту 1 Постанови № 894, який розширює коло суб’єктів господарювання, що в обов’язковому порядку мають забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані ними товари (надані послуги).

Постановою № 894 передбачено поступове запровадження обов’язку торговців забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги):

з 1 січня 2024 року – наявність POS-терміналів стає обов’язковою у населених пунктах з чисельністю від 5 тисяч населення;

з 1 січня 2025 року – POS-термінали знадобляться у населених пунктах з населенням менш ніж 5 тисяч жителів;

Запровадження обов’язку відповідно до кількості населення не стосується торговців – фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку першої групи та торговців, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції, які повинні будуть встановити POS-термінали з 1 січня 2026 року, незалежно від кількості населення.

Наголошуємо, що відповідно до Закону України від 30 червня 2021 року № 1591-IX «Про платіжні послуги» торговцям забороняється:

у будь-який спосіб обмежувати право держателя електронного платіжного засобу обирати для здійснення розрахунків будь-який електронний платіжний засіб платіжних систем відповідно до абзацу першого частини двадцять восьмої цієї статті;

встановлювати будь-яку додаткову (супровідну) плату під час здійснення оплати за продані ними товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв, у тому числі плату за використання певного електронного платіжного засобу, платіжного застосунку або платіжного пристрою;

встановлювати різні ціни на ті самі товари чи послуги у разі здійснення розрахунку за них у безготівковій формі порівняно з розрахунком готівковими коштами.

Більше новин на: Яворів Інфо

ІГОР ШИРІНСЬКИЙ… ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ!

Підполковник Ігор Анатолійович Ширінський трагічно загинув на Яворівському полігоні.

Ширінський Ігор Анатолійович, народився 30 грудня 1967 року в смт Тарутіно Одеської області. Після закінчення середньої школи № 39 м. Кишинева в 1985 р. поступив в Одеське ВАКУ ім..Фрунзе, яке закінчив у 1989 р. З 1989 -1991 р. проходив службу в Західній групі військ в Німеччині.

З 1991 р. проходив службу у 24 механізованій дивізії ЗахОК на посадах: командир взводу, командира батареї арт. Розвідки, начальника розвідки полку, командир дивізіону, начальника артилерії механізованого полку. З того часу проживав у м. Яворові. Тут одружився.

З листопада 2005 року звільнений на пенсію у званні підполковника. 28 січня 2015 року призваний по мобілізації на військову службу в/ч ПП В4264 та призначений на посаду викладача циклової комісії підготовки фахівців самохідної артилерії великої потужності відділення підготовки фахівців ракетних військ і артилерії.

5 серпня 2015 близько на території навчально-тренувального комплексу Яворівського полігону після завершення навчальних занять зі спеціальної підготовки тактичного виконання стрільб при спалюванні залишків пороху від зарядів на офіцера і ще двох солдатів загорілася форма. Всі троє отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Сильні опіки були у досвідченого офіцера-інструктора, які має понад 20 років військового стажу – це підполковник Ігор Ширінський, в якого було обпеченим понад 70% тіла.

Потерпілого терміново доставили в Київський військовий шпиталь, де вночі 10 серпня мобілізований офіцер з міста Яворова, підполковник Ігор Анатолійович Ширінський, 1967 року народження, – помер.

Більше новин на: Яворів Інфо