На Яворівщині зіткнулись маршрутка і вантажівка: є постраждалі

На Яворівщині внаслідок автозіткнення травмувалось двоє жінок. Про це повідомили у відділі комунікації поліції Львівської області.
Дорожньо-транспортна пригода сталась сьогодні, 28 лютого 2018 року, близько 13.00 год., на автодорозі Львів-Краковець у селі Страдч.
Зіткнулись рейсовий автобус, який виконував маршрут сполученням «Львів-Шкло», під керуванням 37-річного мешканця міста Новояворівськ та вантажівка «Вольво», якою керував 26-річний мешканець Миколаївського району.
Внаслідок зіткнення постраждали двоє пасажирок автобуса, мешканки Новояворівська та Яворівського району, віком 37 та 54 роки.
Наразі правоохоронці встановлюють обставини події, вирішується питання про відкриття кримінального провадження.

Актуальні конкурси на здобуття грантів

Пропонується низка конкурсів, де передбачено грантове фінансування проектів у різних сферах діяльності.
Посольство Норвегії:
Посольство Норвегії в Україні оголошує конкурс проектних заявок на отримання малих грантів. Розмір грантів становить від 500 000 до 1 000 000 норвезьких крон, проекти з меншим обсягом фінансування також приймаються.
Дедлайн – 14 березня 2018 року.
Детальніше – https://www.norway.no/en/ukraine/norway-ukraine/grands-and-projects/call-for-small-scale-grant-project-proposals-for-2018/
Британська рада:
Британська Рада відкриває конкурс пропозицій від експертів, які можуть запропонувати високий рівень досліджень та аналітичних матеріалів про роль освіти в забезпеченні безпеки, миру та стабільності в глобальному масштабі. Пропозиції мають подаватися в електронному вигляді англійською мовою.
Пропозиції приймаються від осіб, організацій, консорціумів та дослідницьких агенцій, які зацікавлені у дослідженнях в сфері освіти, конфліктів та миру, зокрема в міжнародній перспективі.
Дедлайн – 5 березня 2018 року.
Детальніше – https://www.britishcouncil.org/education/ihe/opportunities/call-research-proposals-education-peace-and-stability
Креативна Європа:
Відкрито прийом заявок на «Тренінги», Медіа, програма Креативна Європа. Доступний бюджет становить 7,5 млн. Євро. Заявники можуть подаватися на одну з запропонованих категорій.
Дедлайн – 26 квітня 2018 року.
Детальніше – https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/actions/media/training_en
Фонд The Barilla Center for Food & Nutrition (BCFN)
Фонд Барілла оголошує конкурс грантів для молодих науковців з усього світу BCFN Young Earth Solutions (YES) з метою покращення стійкості харчової системи.
Фонд приймає дослідницькі пропозиції щодо створення більш стійкої агропродовольчої системи (з точки зору екологічних, соціальних, медичних та/або економічних аспектів), які узгоджуються з дослідницькими проектами BCFN.
Метою конкурсу є пошук шляхів вирішення харчових проблем за допомогою інноваційних, практичних та багатопрофільних ідей.
Дедлайн – 14 червня 2018 року.
Детальніше – https://www.barillacfn.com/en/bcfnyes2018/
Фонд ЄЕЗ та Норвегія
Фонд ЄЕЗ та Норвегії надає гранти на розвиток регіональної співпраці. Грантове фінансування можуть отримати проекти з транскордонного співробітництва, а також міжнародні проекти, покликані дати відповіді на загальноєвропейські виклики.
Фонд у розмірі 34,5 млн. Євро підтримує співпрацю у формі обміну знаннями, обміну найкращою практикою та налагодження потенціалу в усіх пріоритетних секторах ЄЕЗ та Норвегії.
Гранти на 2014-2021 роки:
– Інновації, дослідження, освіта та конкурентоспроможність;
– Соціальна інтеграція, працевлаштування молоді та скорочення бідності;
– Навколишнє середовище, енергетика, зміна клімату та низьковуглецева економіка;
– Культура, громадянське суспільство, належне врядування та основні права і свободи;
– Юстиція та внутрішні справи.
Дедлайн – 1 липня 2018 року.
Детальніше – https://eeagrants.org/The-EEA-and-Norway-Grants-Fund-for-Regional-Cooperation
Якщо ви зацікавлені у тому, щоб подавати проектні заявки на оголошені конкурси вчасно, проекти мають бути написані заздалегідь, в рамках Стратегії розвитку вашої організації. У такому випадку вам не доведеться кожного разу писати проект за кілька днів до дедлайну: достатньо буде лише адаптувати його для подачі на оголошені конкурси.
Як грамотно писати проекти, шукати партнерів, управляти проектом на етапі реалізації і звітувати перед донором, ви дізнаєтеся на тренінгах «Написання проектів. Фонди ЄС», які відбудуться в березні у Києві і Львові.
Детальніше про тренінг – https://www.ceasc-bw.com/products/fondi-jes-9-10-bereznya-kijiv-16-17-bereznya-lviv/
Контакт:
Ольга Горкавчук (Рівне)
093 21 09 342
095 32 42 955
ceasc.net@gmail.com
Детальніше тут: http://m.ceasc-bw.com/products/aktualni-konkursi-na-zdobuttya-grantiv/

Хресна Дорога у смт. Шкло

У п’ятницю, 2 березня 2018 року, до смт. Шкло приїдуть брати-семінаристи Львівської Духовної семінарії Святого Духа, які очолять Хресну Дорогу з духовними розважаннями та музичним супроводом.
З цієї нагоди, запрошують усіх до спільної молитви.
Храм св. влкмч. Юрія – початок о 16.00 год.
Храм св. Миколая – початок о 18.00 год.

На Яворівщину виїжджають лікарі-окулісти зі Львова

Близько 80% населення мають проблеми зі зором, – такі дані називає офіційна статистика України. У населені пункти Яворівського району окулісти виїжджають зі Львова вперше.
Ці огляди робляться для підтримки здорового зору серед сільського населення.
Спеціаліст з усім необхідним обладнанням, виїжджає в населені пункти і на основі державних закладів (фельдшерсько-акушерських пунктів, амбулаторних та поліклінічних відділень і т. д.) проводить протягом робочого дня огляд жителів того чи іншого населеного пункту – на безоплатній основі.
Будуть здійснені: перевірка гостроти зору, офтальмоскопія очного дна, виявлення відхилень, патології очної системи, корекція гостроти зору, оптометрія, вимірювання внутрішньо очного тиску, рекомендації щодо подальшого лікування виявлених патологій.
Ці огляди будуть проходити протягом березня у всіх населених пунктах Яворівського району. Інформацію про виїзди офтальмологів можна дізнатися у фельдшера села.
Перевірити свій зір у львівських окулістів першими зможуть жителі таких яворівських сіл:
– у понеділок, 5.03.2018, з 10:00 – Дубровиця, Лозино, Лелехівка;
– у вівторок, 6.03.2018, з 10:30 – Завадів, Грушів, Колониці,
– у середу, 7.03.2018, з 10:00 – Поруби, Семирівка, Нагачів.

Синоптики розповіли, коли в Україну прийде весна

Після сильних морозів в Україні потепліє вже 3 березня, однак температури повітря вище 0° у найближчі два тижні очікувати не варто. Про це повідомив синоптик Віталій Постригань.
«У найближчі два тижні весни не чекаємо. Цього року весна не буде супроводжуватися стрімким наростанням тепла. Встановлення весняного режиму погоди, тобто стійкого переходу температури повітря через 0° у бік підвищення, в найближчі два тижні не прогнозується», – повідомив синоптик Віталій Постригань.
Водночас, синоптик Леонід Горбань уточнив, що стійке тепло встановиться на початок квітня.
«Стійкий перехід на плюсову температуру прораховується з 24 березня, і до кінця місяця буде поступове підвищення температури. Так, починаючи з 23 березня буде плюс 2-3 градуси, і кожен день буде додаватися по 2 градуси тепла, так що до кінця місяця буде вже 6-7 градусів тепла. Загалом, весь перший місяць весни буде прохолодним … З 3 по 5 березня очікується сніг, а 7 і 9 березня – сніг з дощем. З 14 по 16 березня будуть дощі, потім – з 20-го по 22-е – дощ зі снігом, а починаючи з 23 березня і до кінця місяця опадів не прораховується», – уточнив Горбань.

Демографічна ситуація на Яворівщині у 2017 році

Упродовж 2017 року населення Яворівського району збільшилось на 700 осіб і на 1 січня 2018 року його кількість становила 126 279 осіб. Про це повідомляє Яворівська РДА.
Збільшення населення відбулось за рахунок як міграційного так і природного приросту (398 та 302 особи відповідно).
Упродовж 2017 року в Яворівському районі народилось 1569 немовлят, що на 6,8% менше, ніж у попередньому році. Рівень народжуваності становив 125 осіб на 10000 наявного населення.
Кількість померлих порівняно з 2016 роком зменшилась на 5,2% і становила 1267 осіб. На 100 випадків смертей припало 124 живонароджені дитини. Рівень смертності в Яворівському районі становив 101 особу на 10000 наявного населення.
У 2017 році зареєстровано 644 шлюби, що на 6,8% менше, ніж у 2016 році.

Петро Димінський втік до Греції?

Петро Димінський вже пів року проживає в Греції. Про це повідомляє користувач Facebook Василь Крутчак, пише Gazeta.ua
“Я відпочивав в Греції. У ресторані “Рафаль” розговорився з офіціантом. Він сказав, що у них часто бувають українці, зокрема Димінський. Двічі-тричі на тиждень приходить обідати, залишає по 400-500 євро”, – пише Василь Крутчак.
З його слів, Петро Димінський, фігурант смертельної ДТП, проживав у готелі “Грант Резот Лагонісі”, але із закінченням туристичного сезону перебрався на вілу.
З вересня 2017 року власник футбольного клубу “Карпати” проживає у районі Вульягмене – одному з найкращих курортних місць неподалік Афін та займається будівельним бізнесом.
Нагадаємо, минулого року Петро Демінський став винуватцем аварії, в якій загинула 31-річна Наталя Тріла. Бізнесмен перебував якийсь час у розшуку, проте 19 лютого Апеляційний суд Києва скасував постанову про арешт.

Митники систематично сприяють контрабанді, – прокурор Львівщини

Вчора, 27 лютого 2018 року, під час наради керівників правоохоронних органів на тему: «Стан протидії злочинності на території області упродовж 2017 року» прокурор Львівської області Юрій Квятківський заявив про неналежне виконання працівниками митниці своїх обов’язків, а в окремих випадках навіть пряме сприяння злочинним перевезенням товарів за кордон.
За інформацією правоохоронних органів Польщі, а також за результатами досудового розслідування, на Львівщині систематично працюють групи осіб, що займаються незаконним переміщенням товарів через митний кордон.
Протягом 2017 року у Польщі було виявлено 200 фактів незаконного експорту бурштину з України вагою понад 3,5 тонни, при цьому на львівській митниці зафіксовано лише 13 таких випадків.
«У нас ніхто чомусь не помічає 600-700 г бурштину в автомобілі, грузовику чи бусі. Митники не хочуть бачити таких злочинів, або навмисне їм сприяють», – каже Юрій Квятківський.

Уряд скасував заборону на перевірку аптек

У 2018 році Держлікслужба вперше за 3 роки перевірятиме діяльність аптек та ліки, які вони реалізують.
23 лютого 2018 року вступила в дію постанова Кабміну № 1104 від 18.12.2017 р. «Про затвердження переліку органів державного нагляду (контролю), на які не поширюється дія Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Про це повідомляє прес-служба МОЗ.
Ця постанова фактично дає можливість цього року розпочати систематичні та планові перевірки аптечних закладів, тобто діяльність аптек у повному обсязі. Уже затверджено річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) Держлікслужби на 2018 рік.
Натомість загальнодержавний мораторій на перевірки малого бізнесу і надалі продовжує свою дію у 2018 році.
«Понад 3 роки аптечні заклади та лікарські засоби, які вони реалізували, були практично поза профільним контролем. Тобто недобросовісні учасники ринку мали підстави цим реально зловживати. І мова тут іде не лише про якість чи фальсифікат ліків, але й про відсутній контроль за цінами на медикаменти. Уряд, розуміючи ці проблеми, зняв мораторій на перевірки аптек», – зазначив заступник міністра Роман Ілик.
Нагадаємо, у серпні 2014 року було запроваджено мораторій на перевірки малого бізнесу. Закон «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» передбачав повну заборону усіх планових перевірок, зокрема і аптечних закладів.

В Україні з’явиться Міністерство ветеранів

Верховна Рада прийняла постанову про звернення до Кабміну щодо створення Міністерства України у справах ветеранів. Про це повідомляє прес-служба ВР.
Під час нинішнього пленарного засідання парламент прийняв Постанову «Про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо створення Міністерства України у справах ветеранів – центрального органу виконавчої влади для забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері соціального захисту ветеранів війни». За неї проголосував 241 нардеп.
Відтак вирішено звернутися до Кабінету Міністрів України з вимогою створити на базі Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Міністерство України у справах ветеранів.
Уряд своєю чергою у місячний термін має поінформувати Верховну Раду України про виконання цієї Постанови.