В Україні стартував прийом заяв для здобуття вищої освіти

Заяви можуть подавати випускники 11-х класів на основі повної загальної середньої освіти

Термін подання заяви на бюджетну чи контрактну форму здобуття освіти:

до 8 серпня (18:00) — для вступу за результатами індивідуальної усної співбесіди, а також творчих конкурсів, складених 1-18 липня (бюджет і контракт);
до 23 серпня (18:00) — для вступу за результатами НМТ (ЗНО), а також творчих конкурсів, складених 9-16 серпня (контракт).
Після цього заяви прийматимуться тільки на контрактну форму здобуття освіти.

Докладні інструкції з подання електронних заяв доступні на сайті в розділі «Інформація для вступника» (текстова та відео).

У МОН нагадали ключові моменти, на які необхідно звернути увагу перед поданням заяв:

після подання першої заяви в електронному кабінеті нічого змінити не можна. Тому варто уважно перевірити, чи коректно вступник вказав контактний телефон, завантажив власне фото, за необхідності — додав сертифікати ЗНО попередніх років тощо;
на бюджет можна подати максимум 5 заяв, кожній треба обов’язково вибрати пріоритет: від 1 до 5, де 1 — це найбажаніша заява на вступ;
скасувати подану заяву без втрати пріоритету можна тільки до моменту її розгляду закладом освіти (до присвоєння статусу «Зареєстровано в закладі освіти» або «Потребує уточнення вступником»). Після цього скасувати заяву можна тільки з втратою пріоритету: подати нову з таким же пріоритетом вступник не зможе;
день подання заяви жодним чином не впливає на конкурсний бал вступника чи його місце в рейтингу. Тому радимо не поспішати, уважно все обміркувати, а потім подавати заяви;
вступникам за результатами НМТ потрібно дочекатися офіційних результатів тестів, завантажених у ЄДЕБО;
у кабінеті можна обрати один із двох варіантів щодо джерел фінансування: бюджет+контракт (якщо вступник не отримує бюджетне місце, то автоматично бере участь у конкурсі на контракт за тією ж заявою) або тільки контракт (у такому разі вступник не може претендувати на отримання та переведення на бюджетне місце);
якщо вступник має пільгу, то радимо до подання заяв звернутися до найближчого закладу освіти з відповідними документами для внесення інформації в ЄДЕБО. Водночас звертаємо увагу, що інформацію про категорії пільг, що дають право тільки на переведення на вакантні бюджетні місця, можна внести й після подання заяви;
подати заяву на вступ можна за результатами НМТ або за результатами ЗНО 2019-2021 років. Єдиний варіант комбінування — замість результата з НМТ використати результат ЗНО, якщо вони відрізняються не більше ніж на 15 балів з одного предмета: українська мова, математика та/або історія України;
цьогоріч до кожної заяви треба додати текст мотиваційного листа. Рекомендації тут.
Також з 29 липня до 23 серпня триватиме прийом заяв до ЗВО від вступників на основі диплома фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра, молодшого спеціаліста. Усі необхідні інформаційні матеріали вступники можуть знайти на сайті.

Нагадаємо, на сайті МОН для вступників запрацював чатбот.

Більше новин на: Яворів Інфо

На Львівщині збирають російськомовні книги, щоб здати на макулатуру

Виручені кошти спрямують на ЗСУ.

У публічній бібліотеці Рави-Руської, що на Львівщині, проводять акцію зі збору російськомовних книг на макулатура. Виручені кошти спрямують на потреби армії.

Про це повідомляє Твоє місто, пише «Четверта студія».

Акцію назвали «Разом до перемоги – все буде Україна».

«Проведення акції зумовлено війною росії проти України, а також боротьбою з пропагандою російської культури в Україні в умовах війни», – йдеться у повідомленні.

Більше новин на: Яворів Інфо

Папа Римський підтвердив намір відвідати Україну

85-річний Папа Римський Франциск заявив, що хоче «пригальмувати» свою діяльність, зокрема щодо закордонних візитів, через проблеми з коліном, утім і досі планує відвідати Київ.

Про це він сказав у суботу, 30 липня, спілкуючись з журналістами після тижневого візиту до Канади, повідомляє DW.

«Я думаю, що у моєму віці та з такими обмеженнями, я маю зберігати свою енергію, щоби бути в змозі служити церкві, або ж навпаки – подумати про можливість відійти у сторону», – цитує його Associated Press. При цьому понтифік зауважив, що поки не думав про відставку, але якщо таке трапиться, то це не буде «катастрофою». «Папу завжди можна замінити», – додав він.

Це була перша поїздка Папи Франциска на візочку після того, як він розтягнув зв’язки коліна на початку року. В липні минулого року понтифік переніс операцію на кишківнику, наслідки якої, за його словами, досі відчуває.

Папа наголосив, що намагатиметься продовжувати здійснювати візити, щоби бути ближчим до людей. Зокрема, він підтвердив намір відвідати у вересні Казахстан для участі у міжконфесійній конференції, де можлива його зустріч з главою російської православної церкви патріархом Кирилом, який підтримує війну росії проти України.

Франциск також сказав, що хоче поїхати до Києва, але дата візиту поки не підтверджена. На початку липня у Ватикані повідомили, що візит Папи Римського до України можливий в серпні. Очікувалося, що приготування до поїздки розпочнеться після його візиту до Канади. При цьому перед поїздкою до столиці України понтифік хотів би відвідати Москву. Він висловлював сподівання, що президент рф Володимир Путін «виділить йому невелике часове вікно, щоби послужити справі миру».

Більше новин на: Яворів Інфо

Миколаїв зазнав масованого обстрілу, найбільшого за 5 місяців

У ніч на неділю та зранку Миколаїв піддався масованому обстрілу, ймовірно, найсильнішому за ці п‘ять місяців.

Внаслідок обстрілу пошкоджено низку об’єктів інфраструктури. Зокрема, готель, спортивний комплекс, два заклади освіти та СТО. Про це повідомляє голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу на 08:00 ранку 31 липня

Миколаїв:
Вночі, 31 липня, після 01:00 та вранці, близько 05:00, Миколаїв зазнав масованих обстрілів. Попередньо, одна людина загинула, дві – отримали поранення. Внаслідок обстрілів пошкоджено ряд об’єктів інфраструктури. Зокрема, готель, спортивний комплекс, два заклади освіти та СТО. Також пошкоджено житлові будинки.

На місцях прильотів виникло кілька пожеж – зайнялася двоповерхова будівля, прибудова до житлового будинку, два гаражі та дві господарчі споруди. Детальна інформація уточнюється.

Миколаївський район:
Вчора, 30 липня, близько 16:30 внаслідок ворожих обстрілів садового товариства в с. Лупареве Галицинівської громади відбулося загоряння дачного будинку. Постраждалих немає.

Баштанський район:
Вчора, 30 липня, орієнтовно о 15:00 були обстріли за межами с. Червона Долина Широківської громади. Постраждалих немає.

Продовжуються обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Під постійним ворожим вогнем залишаються села, що знаходяться на лінії розмежування. Інформація щодо постраждалих та руйнувань житлових будинків уточнюється.

У Вознесенському та Первомайському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

За інформацією районних військових адміністрацій та ГУ ДСНС України у Миколаївській області.

Більше новин на: Яворів Інфо

??158-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ НА ЯВОРІВЩИНІ

Ярослав Коминський – голова Яворівської районноої державної адміністрації:

?? 158 днів війни.
Головне, що варто знати мешканцям Яворівщини станом на цю годину:
Один раз приходило сповіщення про повітряну тривогу.
Мешканці Яворівщини! Якщо ви бачите підозрілі літаючі об’єкти, не фотографуйте їх, не знімайте відео і не викладайте у соцмережі.
Хочете допомогти, повідомте про ці об‘єкти в чат-бот у телеграмі «Шось летить» – @rusrocketfly_bot
За інформацією ДСНС Яворівщини 30.07.22 року о 16.30 год.виникла пожежа в с. Залужжя на відкритій території. Вогнем знищено суху траву та чагарник на площі 10 000 м2.
Також 30.07.22 року о 19.49 год. створено виклик на пожежу в сел. Івано-Франкове на відкритій території. Вогнем знищено сміття на площі 1 м2.
Поліція опрацювала 45 звернень від громадян.
ІНФОРМАЦІЯ ПРО СТАН ЧЕРГ НА ВИЇЗД З ТЕРИТОРІЇ СУМІЖНИХ ДЕРЖАВ У НАПРЯМКУ УКРАЇНИ ? https://cutt.ly/6K62Hi1
Черги перед пунктами пропуску україно-польського кордону станом на 6.00 31.07.2022:
▪️«Грушів» – 80 л/а, 8 автобуси, 0 пішоходів (пропуск пішоходів здійснюється лише на вихід з метою евакуації);
▪️«Краківець» – пропуск легкових авто і автобусів на виїзд тимчасово не здійснюється; пропуск пішоходів не здійснюється;
▪️«Шегині» – 20 л/а, 6 автобусів, 0 пішоходів (пропуск пішоходів здійснюється у обох напрямках).
На обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб Яворівського району зареєстровано 9 178 осіб.
На Львівщині стартував проєкт «СпівДія заради Дітей». Зареєструватись на проєкт можна за посиланням: https://cutt.ly/nJGy2Xf.
Продовжує працювати гаряча лінія Яворівської районної військової адміністрації. Отримати необхідну інформацію про виплати для ВПО можна зателефонувавши за номером: 03259-21380. Графік роботи гарячої лінії — щопонеділка з 10:00 до 12:00.
Не пробачимо. Не забудемо. Переможемо
#stoprussia

Більше новин на: Яворів Інфо

День працівників торгівлі на Україні

Починаючи з 1996 року, в останню неділю липня щороку в Україні відзначають професійне свято – День працівників торгівлі. Це свято встановлено Указом Президента України № 427/95 від 5 червня 1995 року. День працівників торгівлі був створений на підтримку ініціативи працівників торгівлі, а також професійних спілок.

Основне завдання працівників торгівлі – задоволення потреб населення в товарах і послугах. Сьогодні вітають всіх, чия діяльність пов’язана з торгівлею та продажами. Саме завдяки людям цієї професії ми можемо купити хліб, м’ясо, масло, молоко, одяг, взуття, побутову хімію, техніку, автомобіль, улюблену газету або журнал і багато іншого.

Чи знаєте Ви, що торгівля виникла ще в кам’яному віці? Як в той час, так і зараз, суттю торгівлі є пропозиція до обміну, або до продажу товарно-матеріальних, а також нематеріальних цінностей з метою одержання вигоди з цього обміну. Обмін спочатку носив натуральний характер, а з виникненням грошей виникли передумови для встановлення товарно-грошових відносин. Торгівля є одним з наймогутніших факторів історичного процесу.

Торгівля є важливою сферою економіки. Саме на неї припадає значний відсоток податкових надходжень до бюджету країни, в ній задіяна дуже велика кількість людей. Цікаво, що у багатьох народів існували боги-покровителі торгівлі: Гермес у древніх греків, Меркурій у римлян, Якатекутлі у ацтеків, Ек-Чуаху у майя, Велес у слов’ян.

До цього дня організації приурочують нагородження співробітників грамотами і преміями, а також вносять в їх особисті справи подячні записи. Проводяться корпоративи, круглі столи, семінари, виставки, презентації, різні культурно-масові заходи. В цей день на святкових заходах також виступають перші особи країни.

До речі, найпопулярніші і продавані товари в світі – це бензин і кава. А перший продаж товару через інтернет відбувся в 1995 році – на Amazon була продана книга. До середини 19 століття ціну під час покупки потрібно було питати у продавця, який міг міняти її в залежності від зовнішнього вигляду покупця, і торгуватися з ним.

Працівники торгівлі самі енергійні люди! Вашу кропітку працю неможливо не помітити, вона важлива і непроста. Бажаємо з радістю виконувати роботу і завжди отримувати за неї гідну зарплату! Зі святом!

Більше новин на: Яворів Інфо

Укрзалізниця прискорює два міжнародні поїзди

З урахуванням зростання попиту на цей напрямок, УЗ додає до поїзда ще два вагони.

“Укрзалізниця” оголосила, що з середини серпня прискорює два міжнародні поїзди та змінює час їх відправлення.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

Так, з 15 серпня поїзд №67 Київ – Варшава вирушатиме з Києва о 17:27 (замість 18:23) і прибуватиме до Варшави о 10:04 (замість 11:33).

Крім того, з урахуванням зростання попиту на цей напрямок, УЗ додає до поїзда ще два вагони. Вони курсуватимуть із 7 серпня, а продаж квитків на них почнеться з 29 липня.

З 16 серпня поїзд №24 Хелм – Київ вирушатиме з Хелма о 16:46 (замість 16:05) і прибуватиме в Київ за попереднім розкладом о 07:29.

Більше новин на: Яворів Інфо

Генштаб ЗСУ: росіяни вдарили по Оленівці, щоб приховати тортури і розстріли полонених

Україна не завдавала ні ракетних, ні артилерійських ударів по району Оленівки.

Генштаб України повідомляє, що росія здійснила артобстріл колонії в Оленівці на Донеччині, щоб приховати катування і вбивства полонених, а також звинуватити ЗСУ у скоєнні “воєнних злочинів”.

Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ у Facebook.

За інформацією Генштабу, Україна не завдавала ні ракетних, ні артилерійських ударів по району Оленівки.

російські окупанти переслідували свої злочинні цілі – звинуватити Україну у скоєнні “воєнних злочинів”, а також приховати тортури над полоненими і розстріли, які здійснили там за наказами окупаційної адміністрації та командування ЗС РФ на тимчасово окупованій території Донецької області.

Відтак, такі заяви про нібито обстріли цивільної інфраструктури та населення з боку ЗСУ є відвертою брехнею та провокацією, відповідальність за яку несе росія – країна-агресор, окупант і спонсор тероризму.

Більше новин на: Яворів Інфо

Рада ухвалила, що родичів загиблих на війні з росією не призиватимуть під час мобілізації

Законопроєкт №7481 на засіданні 29 липня підтримали 282 нардепи.

Верховна Рада ухвалила законопроєкти №7481 та №7352, якими розширила перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації та мають право на відстрочку від мобілізації.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк у Telegram, картки законопроєкту №7481 і законопроєкту №7352 на сайті Ради.

Документ вносить зміни до закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, доповнюючи частину 1 статті 23 “Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані” новим абзацом такого змісту:

“жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану”.

Також 281 голосом Рада підтримала законопроєкт № 7352, який вносить зміни у закон про мобілізацію щодо відстрочки від призову на військову службу певних категорій осіб.

Зміни передбачають, що право на відстрочку від призову мають наукові, науково-педагогічні та педагогічні працівники, за умови що вони працюють у наукових установах та організаціях, закладах вищої, фахової передвищої, професійної (професійнотехнічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки”.

Закони набирають чинності з дня, наступного за днем їхнього опублікування.

Більше новин на: Яворів Інфо

Рада ухвалила законопроєкт щодо бомбосховищ і укриттів у новобудовах

Документ у цілому підтримали 280 народних депутатів.

Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №7398, відповідно до якого нове житло, яке будуватиметься в Україні, повинно мати власне бомбосховище або доступ до укриття, яке розташоване неподалік.

Про це повідомив у Telegram нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк.

Документ у цілому підтримали 280 народних депутатів.

Зазначається, що мета законопроєкту – створення мережі укриттів, які захищатимуть людей від повітряних чи хімічних атак.

Зокрема, передбачається включати до складу містобудівної документації на регіональному та місцевому рівнях та проєктної документації на будівництво об’єктів з середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками окремий розділ щодо інженерно-технічних заходів цивільного захисту, а при недотриманні цих вимог – відмовляти у видачі сертифіката про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта.

Також у законопроєкті йдеться, що доступ до укриттів повинні мати зокрема маломобільні групи населення та особи з інвалідністю.

Крім цього, передбачено, що на період воєнного стану та протягом року з дня його припинення або скасування, у прийнятих в експлуатацію багатоквартирних будинках, щодо яких наявні технічні умови, але не завершена процедура приєднання до електричних мереж, електрична енергія на технічні цілі (загальнобудинкові потреби) продається за цінами, визначеними як для колективного побутового споживача.

Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №7398, відповідно до якого нове житло, яке будуватиметься в Україні, повинно мати власне бомбосховище або доступ до укриття, яке розташоване неподалік.

Про це повідомив у Telegram нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк.

Документ у цілому підтримали 280 народних депутатів.

Зазначається, що мета законопроєкту – створення мережі укриттів, які захищатимуть людей від повітряних чи хімічних атак.

Зокрема, передбачається включати до складу містобудівної документації на регіональному та місцевому рівнях та проєктної документації на будівництво об’єктів з середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками окремий розділ щодо інженерно-технічних заходів цивільного захисту, а при недотриманні цих вимог – відмовляти у видачі сертифіката про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта.

Також у законопроєкті йдеться, що доступ до укриттів повинні мати зокрема маломобільні групи населення та особи з інвалідністю.

Крім цього, передбачено, що на період воєнного стану та протягом року з дня його припинення або скасування, у прийнятих в експлуатацію багатоквартирних будинках, щодо яких наявні технічні умови, але не завершена процедура приєднання до електричних мереж, електрична енергія на технічні цілі (загальнобудинкові потреби) продається за цінами, визначеними як для колективного побутового споживача.

Тобто, тариф на електроенергію для забудовника є вищим, ніж тариф для населення.

“Зараз, поки будинок не підключили, тариф рахують як для забудовника і люди змушені переплачувати. Ухвалена в законопроєкті норма усуває цю проблему”, – пояснила голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк.

Більше новин на: Яворів Інфо