На Яворівщині вандали пошкодили візерунки, які увійшли в Книгу рекордів України

У місті Яворів, на вулиці Лесі Українки вандали обмалювали хуліганським графіті яворівські візерунки. Про це повідомляє «Яворівський голос. Плюс».

4 листопада 2016 року в Яворові керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова (Київ) зафіксувала найдовший «яворівський розпис», здійсненим молодими ентузіастами. Довжина розпису – 154,4 м, висота – 2 м, загальна площа – понад 300 м кв.

Яворівський розпис – це український народний промисел, який виник у XVIII столітті на території сучасного Яворівського району Львівської області – центрі збуту розмальованих виробів із дерева.

Більше новин на: Яворів Інфо

В Україні відзначають День прикордонника

30 квітня в Україні відзначають День прикордонника.

З 2018 року, згідно з Указом Президента України №111/2018 від 27 квітня 2018 року “Про День прикордонника України”, з метою вшанування мужності та героїзму захисників державного кордону України, враховуючи внесок прикордонників у боротьбу за незалежність України, професійне свято – День прикордонника України тепер відзначають щороку 30 квітня.

“Ключовим оплотом і елементом нашої незалежності є український суверенітет над українською землею. Кордон має бути надійно захищений”, – наголосив Президент під час виступу у Відділі прикордонної служби “Кодима”, який відвідав у день 100-річчя прикордонної служби України в ході робочої поїздки до Одеської області 27 квітня 2018 року.

Більше новин на: Яворів Інфо

ЦВК оголосить результати виборів Президента

Центральна виборча комісія сьогодні, 30 квітня 2019 року, проведе засідання, на якому встановить і оголосить результати виборів Президента України. Про це йдеться у прес-релізі ЦВК, передає Укрінформ.

“30 квітня, орієнтовно о 12.00, відбудеться засідання Центральної виборчої комісії, на якому передбачається встановлення та оголошення результатів повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року”, – йдеться у повідомленні.

Згідно з пунктом 16 статті 85 закону “Про вибори Президента України” Центральна виборча комісія на своєму засіданні на підставі протоколів окружних виборчих комісій про підсумки повторного голосування не пізніш як на десятий день з дня повторного голосування встановлює та оголошує результати повторного голосування з виборів Президента України, про що складає протокол. Повторне голосування на чергових виборах Президента України відбулося 21 квітня. У п’ятницю ЦВК завершила прийняття оригіналів протоколів про підсумки повторного голосування на чергових виборах Президента від окружних виборчих комісій, наразі документи опрацьовуються на відповідність вимогам законодавства.

За попередніми даними ЦВК (опрацьовано 100% електронних протоколів), Володимир Зеленський набрав на виборах 73,22% голосів, Петро Порошенко – 24,45%.

Більше новин на: Яворів Інфо

У Буневі вшанували пам’ять воїнів УПА

Учора, у понеділок, 29 квітня 2019 року, у селі Бунів вшанували пам’ять воїнів УПА.

Відбулись заходи зі вшанування пам’яті полеглих від рук енкаведистів українських повстанців. Зібрались представники влади й громадськості, педагоги й школярі, мешканці села, навколишніх сіл.

Присутні поклали квіти шани, гілочки калини й запалені лампадки, щиро помолились за душі полеглих, усіх Героїв визвольних змагань українського народу та вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання.

Більше новин на: Яворів Інфо

В Україні можуть заборонити здавати квартири подобово

В Україні пропонують заборонити здавати квартири подобово, а також істотно ускладнити роботу готелів у багатоквартирних будинках. Проект зі змінами вже поданий до парламенту, і найближчими місяцями його можуть розглянути народні депутати, повідомляє Обозрєватєль.

Згідно із пропонованим законопроектом, у житлових багатоповерхівках хочуть заборонити облаштовувати готелі. Якщо будівля вища за 16 поверхів, то там не можна також відкривати офіси.

Окрема увага приділяється правилам оренди квартир і роботи хостелів. Кожен постоялець повинен мати гарантоване право на житлову площу. Якщо будуть порушення — штрафи становитимуть десятки тисяч гривень.

Поданий проект закону главою фракції Блок Петра Порошенка, народним депутатом Артуром Герасимовим.

Ще одне важливе нововведення — у разі здачі квартир в оренду власник повинен забезпечити кожному гостю житлову площу, розмір якої не менший за 8 кв. м. загальної площі квартири на одну людину. Забороняється і подобова здача житла.

“Сьогодні в Україні поширюється практика використання не за призначенням квартир у багатоквартирних житлових будинках, зокрема як офісів, готелів та інших закладів тимчасового проживання. Найперше це пов’язане з тим, що в Україні досі діє Житловий кодекс Української РСР, який зазнавав змін в частинах, які не стосувалися цього питання. Крім того, порушена проблема не знайшла належного правового регулювання і в інших законодавчих актах, ухвалених за роки незалежності України”, — аргументує мету проекту закону Артур Герасимов.

Варто зазначити, це аж ніяк не перша ініціатива довести до ладу вітчизняні хостели і готелі. Раніше OBOZREVATEL аналізував ще один проект закону, який передбачає заборону на розміщення офісів у багатоповерхівках. Він пропонував закріпити в законі слово “хостел”, який має складатися з п’яти і менше номерів різної місткості, але з розміщенням не більше шести осіб у номері.

Багато в чому цей проект нардепа Артура Герасимова доповнює попередній. Цікавий і той факт, що перший проект закону не отримав належної підтримки парламентарів. Ймовірно, нинішня ідея також не має особливих шансів на реалізацію.

По-перше, парламент закінчує свою роботу вже у листопаді. Часу на повноцінний розгляд ідеї у двох читаннях практично немає. По-друге, як засвідчує практика, народні депутати не особливо хочуть втручатися в настільки проблемну сферу.

Більше новин на: Яворів Інфо

Міжнародний день джазу

Джаз виник наприкінці 19 – початку 20 століття в США як синтез африканської та європейської культур і донині залишається унікальною формою музичного мистецтва, що об’єднує раси і національності і стирає межі між людьми і державами.

Перший день джазу ознаменувався святковою програмою, яка включала в себе живі виступи музикантів, майстер-класи та круглі столи за участю людей, які зробили великий внесок у розвиток цього мистецтва.
Наприкінці осені 2011-го року, на 36-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, рішенням міжнародного співтовариства 30-те квітня було оголошено «Міжнародним днем джазу».

Зараз неможливо уявити будь-джазовий колектив без саксофона. Однак, спочатку цей інструмент був тільки у військових оркестрах. Лише після Громадянської війни в Америці, саксофони знайшли ще одне застосування і, як виявилося, дуже вдале.

Одне з легендарних музичних напрямів, витоки якого йдуть глибоко в афроамериканську народну музику і блюз, що з’явилося десь в 1910-і роки, імовірно в Новому Орлеані (штат Луїзіана, США), досягло свого феєричного розквіту вже через пару десятиліть. Джаз з’явився як новітнім фундаментом для розвитку різних музичних напрямків на його базі, був цілком очікуваний, абсолютно самостійний і самодостатній стиль музичного мистецтва.

Більше новин на: Яворів Інфо

На Яворівщині рятувальники ліквідували пожежу у складі

Учора, 29 квітня 2019 року, о 05:37 год. до рятувальників надійшло повідомлення про пожежу в с. Чернилява, на вул. Перемога, 1 в одноповерховій складській будівлі.

Пожежу ліквідовано о 07:24 год.

Вогнем знищено дах на площі 200 кв.м, сандвіч-панелі на площі 20 кв.м, дерев’яні палети на площі 20 кв.м та дерев’яні ворота на площі 15 кв.м.

Рятувальники запобігли згоранню 3 будівель.

До ліквідації пожежі залучили 19 рятувальників та 4 одиниці спецтехніки.

Внаслідок пожежі ніхто не постраждав.

Причина виникнення загоряння встановлюється.

Більше новин на: Яворів Інфо

Світлий Вівторок

Традиції Великого вівторка – такі самі, як у Понеділка та Середи. Звершується Літургія Напередосвячених Дарів, під час якої вірні отримують Причастя заздалегідь освяченими Святими Дарами.

Ніч на вівторок Ісус Христос провів також у Віфанії, і у вівторок вранці знову прийшов у храм Єрусалимський і багато навчав у храмі і поза храмом (Мф. 24, 1). Первосвященики і старійшини, чуючи притчі Його і розуміючи, що Він про них говорить, намагалися схопити Його і вбити. Але напасти на Нього відкрито не могли, оскільки боялися народу, який шанував Його за пророка (Мф. 21, 46), був у захопленні від вчення Його (Мк. 11, 18), слухав Його з насолодою (Мк. 12, 37).

З Євангельських настанов, виголошених Ісусом Христом у вівторок, Церква обрала для повчання віруючих в цей день притчу про десять дів, як особливо відповідну часу Великої седмиці, в яку найбільше слід молитися.

Притчею про десять дів Церква вселяє повсякчасну готовність до зустрічі небесного Жениха ціломудрістю, милостинею і невідкладним вчиненням інших благих діянь, зображених під ім’ям єлею, приготованого мудрими дівами. “Ціломудрість є високою, – говорить Церква, – але той, що зберігає її нехай не забуває і про інші чесноти, особливо ж про милостиню, якою свіча цнотливості просвічується”. Мудрі діви приклали до дівства многий і багатий єлей милостині, нерозумні ж мали одну ціломудрість, не маючи інших чеснот, а особливо милосердя. У ніч теперішнього життя задрімали всі і заснули. Опівночі пролунав клич: ось жених гряде. Мудрі приготували світильники свої і ввійшли з Нареченим на шлюб і двері зачинилися. Потім приходять і не розумні, які, не маючи у себе готового єлею, ходили купити його в годину пришестя Жениха. Господи, Господи, кличуть вони, відкрий нам, але Він відповідає: Я вас не знаю. Співобразно з притчею про десять дів, що обрана для повчання віруючих у Великий вівторок, Церква і в своїх священних співах в цей день спонукає вірних до виправлення поведінки і ціломудрості, особливо уявою несподіаного пришестя Христового, Який прийде судити живих і мертвих.

У Світлий Вівторок, зазвичай, відвідують родичів, друзів і знайомих. До речі, саме цього дня дівчата могли помститися хлопцям за Поливаний понеділок.

Цього дня селяни провідують озимі посіви. Привітавши ниву з Великоднем, вони сідають на узбіччі, їдять свячене й закопують крашанку – щоб добре земля родила.

Народні прикмети цього дня:
Чується глухий і тривалий грім – буде багато дощів в найближчі тижні.
Дощ у цей день – прикмета того, що буде хороший урожай.
Чайки ввечері низько кричать – влітку буде посуха. Якщо вони співають протяжно, то на наступний день можна очікувати ясної погоди.
Чайки літають низько – чекай посухи.

Більше новин на: Яворів Інфо

На Яворівщині загинув водій авто

Сьогодні, 29 квітня 2019 року, близько 02:20 год., на автодорозі «Львів-Краковець», водій автомобіля «Ауді» мешканець Яворівського району 1998 року народження, на слизькій дорозі не впорався з керуванням, з`їхав з дороги та перекинувся.

Внаслідок ДТП водій автомобіля загинув на місці події.

Пасажир автомобіля мешканець Яворівського району 2000 року народження, із легкими травмами госпіталізований у Яворівську ЦРЛ.

Обставини події встановлюються.

Більше новин на: Яворів Інфо

Мешканців Львівщини кличуть на благодійне сходження на Пікуй

У неділю, 12 травня 2019 року, управління туризму та куротів Львівської ОДА запрошує взяти участь у благодійному сходженні на найвищу точку Львівщини – гору Пікуй. Про це повідомляє прес-служба ЛОДА.

Благодійна акція «Мрія на всіх» відбудеться в межах проекту Veterans go спільно з альпклубом Freetour, On 3 wheels – Фонд здійснення мрій та Управління туризму та курортів Львівської ОДА. Метою заходу є збір коштів для організації походу у гори ветеранів АТО різних груп інвалідності.

Захід організовується в межах діяльності Проекту Veterans go, метою якого є допомога учасникам АТО на візках вести активний спосіб життя, у партнерстві з On3wheels, котрим вдалося організувати 22 сходження для людей з інвалідністю та підкорити різні точки українських Карпат.

Організація даного сходження служить чудовою психологічною реабілітацією для воїнів через допомогу побратиму. Тому зараз до цього проекту приєднуються і учасники АТО, щоб допомогти реалізувати мрії побратимів з обмеженими можливостями.

Учасниками благодійного сходження є ветерани АТО та члени їх сімей, колектив обласної держадміністрації, команда проекту On3wheels та усі охочі.

Вартість участі для учасників АТО й їх сімей та ВПО безкоштовна, для всіх, хто бажає здійснити сходження – благодійний внесок у довільному розмірі.

Для участі у сходженні необхідна попередня реєстрація.

Зверніть увагу, кількість місць обмежена, встигніть подати заявку на участь до закриття реєстрації.

План заходу:
06:00 – збір учасників. Місце збору – Львівська обласна державна адміністрація (вул. Винниченка, 18). Під’їзд до підніжжя вершини Пікуй с.Гусне, звідки і будемо робити сходження на вершину. Орієнтовний час сходження 2 год. та 2 год. спуск з вершини. Після сходження учасників частуватимуть козацьким кулішем.

Маєте запитання чи пропозиції, просимо звертатись за номером телефону: (032) 261-39-19, Христина Мелекесцева, провідний спеціаліст відділу розвитку туризму та курортів.

Більше новин на: Яворів Інфо