У Новояворівську флешмобом підтримали людей з ВІЛ

Сьогодні, 30 листопада 2018 року, у Новояворівській ЗОШ №2 педагоги та учнівська молодь флешмобом підтримали людей з ВІЛ. Всесвітній день боротьби зі СНІДомвідзначається щороку 1 грудня.

Хлопці та дівчата вишикувались з плакатами, тримаючи в руках червоний символ солідарності з людьми, які живуть з ВІЛ-інфекцією та СНІДом привернули уваги до проблеми ВІЛ/СНІДу.

СНІД, або Синдром набутого імунодефіциту — сукупна назва уражень, що відбуваються на III-IV клінічних стадіях інфекції, яку спричинює вірус імунодефіциту людини (ВІЛ). Загальноприйнятою назвою хвороби на сьогодні є ВІЛ-інфекція (англ. HIV-infection, HIV/AIDS). ВІЛ уражає імунну систему людини, знижуючи при цьому протидію організму різним ВІЛ-асоційованим захворюванням.

Більше новин на: Яворів Інфо

Прикордонники затримали українця на дорогій краденій автівці

Уночі проти 30 листопада польські прикордонники в пункті пропуску «Корчова» виявили крадений автомобіль марки «Audi Q7». За кермом автівки був 61-річний громадянин України. Про це повідомила Прикордонна служба РП.

На автомобілі були українські реєстраційні номери. Після додаткової перевірки за участю словенських прикордонників, які допомагають полякам охороняти зовнішні кордони ЄС, виявилося, що згаданий автомобіль був у базах розшуку крадених авто Інтерполу: він зник на території Німеччини.

Вартість викраденої люксусової автівки «Audi Q7» оцінено у 300 тисяч злотих (2 млн 250 тис. гривень). Це найдорожча крадена автівка, яку польські прикордонники виявили цього року.

Більше новин на: Яворів Інфо

Відкриття додаткової групи в ДНЗ №2 смт Івано-Франкове

В Яворівському районі триває поступове створення додаткових місць у дошкільних навчальних закладах.

Сьогодні, 30 листопада 2018 року, відбулось урочисте відкриття додаткої групи ДНЗ №2 смт. Івано-Франкове.

У грудні 2018 року розпочинає свою роботу додаткова група на 30 місць у ДНЗ №2 смт. Івано-Франкове. Це дозволило створити більш комфортні умови для вихованців, забезпечити їм якісні освітні послуги в системі дошкільної освіти. Також ліквідувало чергу для дітей 3-4 років.

Більше новин на: Яворів Інфо

Шоу-конкурс “Краса врятує світ” у Новояворівську

18 грудня 2018 року у місті Новояворівськ відбудеться благодійно-розважальне шоу-конкурс “Краса врятує світ”.

Конкурс розпочнеться о 16.00 год. у приміщенні ПК “Кристал”.

Замовлення запрошень за телефоном:
093 444 62;
097 47 81 660.

Більше новин на: Яворів Інфо

Назарію Яремчку сповнилось би 67 років

Усього лишень 67… Сповнилось б Назарію Яремчку 30 листопада…
Народився Назарій Назарович Яремчук 30 листопада 1951 року в селі Рівня Вижницького району Чернівецької області в селянській родині четвертою дитиною.
У 1963 році закінчив початкову школу в рідному селі. Потім навчався в школі-інтернаті м.Вижниці.
У 1969 році Назарій закінчив Вижницьку середню школу №1.
У 1970 році Назарій Яремчук вступає на географічний факультет Чернівецького державного університету.
Перше мистецьке визнання принесла пісня “Горянка” Л.Дутківського. За її виконання ансамбль “Смерічка” та її солісти Н.Яремчук та В.Зінкевич були удостоєні звання лауреатів Всесоюзного конкурсу “Алло, ми шукаємо таланти”.
У 1971 році після зйомок фільму “Червона рута” Назарій втрачає матір – Марію Даріївну, велику любов до якої проніс через усе своє життя.
У 1975 році Назарій Яремчук закінчив навчання і розпочав фахову діяльність на кафедрі економічної географії вузу. Якийсь час працював старшим інженером. Проте згодом перемагає пісня, і молодший спеціаліст повертається до філармонії назавжди.
У 1978 році Назарію було присвоєно звання заслуженого артиста України, нагороджено орденом Дружби народів.
У 1984 році співак був удостоєний звання лауреата Всесоюзного огляду-конкурсу тематичних програм до 40-річчя Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні.
У 1985 році Назарій Яремчук став дипломантом XII Всесвітнього фестивалю молоді і студентів у Москві.
Після аварії на Чорнобильській атомній електростанції Назарій тричі приїжджав у зону відчуження (причому в найжахливіший час) і виступав там перед ліквідаторами наслідків планетарного лиха.
У 1987 році Назарій Яремчуку було присвоєно звання народного артиста України.

30 червня 1995 року після тривалої і важкої хвороби відійшов від нас видатний естрадний співак, народний артист України Назарій Назарович Яремчук.

Упродовж мистецького життя артист здійснив гастрольні поїздки по всіх республіках колишнього Радянського Союзу, неодноразово був учасником тодішніх пісенних фестивалів – “Київська весна”, “Московські зорі”, “Кримські зорі”, “Білоруська осінь”, “Білі ночі”, “Мерцішор”, “Вогні магістралі-77″ та деяких інших. Разом із “Смерічкою” був учасником культурної програми ХХП Олімпійських ігор у Москві, Першого Міжнародного фестивалю політичної пісні та всіх визначних тогочасних форумів, що проводилися у державі.

У березні 1996 року Указом Президента України Яремчуку Назарію Назаровичу (посмертно) присуджено Державну премію України ім. Т.Г.Шевченка.

Більше новин на: Яворів Інфо

День домашніх тварин

Щороку 30 листопада у багатьох країнах відзначається Всесвітній день тварин (World Day Pets). Ідея про заснування цього свята була озвучена на Міжнародному конгресі прибічників руху в захист природи, що проходив у Флоренції (Італія) в 1931 році. Тоді різні екологічні організації та природоохоронні товариства заявили про готовність організовувати різноманітні масові заходи, спрямовані на виховання у людей почуття відповідальності за все живе на планеті, у тому числі і за домашніх тварин.

З тих пір свято проводиться щороку і присвячується всім одомашненним людиною тварин, щоб ще раз нагадати всьому людству про відповідальність за «братів наших менших». Не дивно, що девізом цього Дня стали слова Маленького принца з твору Антуана де Сент-Екзюпері: «Ти назавжди у відповіді за тих, кого приручив», які звернені до всіх нас.

Заходи, присвячені Дню, вельми різноманітні і в кожній країні проходять по-своєму. Десь проводяться пікети на захист тварин від жорстокого поводження, десь флешмоби в підтримку створення притулку або клінік для тварин, десь виставки кішок і собак і т. д. А хтось в цей день дозволяє своїм домашнім вихованцям робити все, що було заборонено раніше (рвати шпалери, гризти меблі і тапки, лазити по шторам, тобто зі столу…), або купує своєму улюбленцю величезна кількість смакоти, а хтось просто приділяє максимум уваги своєму пернатому, водоплавающему або чотириногому другові.

До речі, серед акцій останніх років, яка набуває все більшого поширення по всьому світу, – акція «Дзвіночок», коли в зоопарках будь-якого міста чи країни протягом однієї хвилини діти дзвенять дзвіночками, привертаючи тим самим увагу до проблем захисту тварин.

Свято присвячується всім одомашненним людиною тварин, щоб ще раз нагадати всьому людству про відповідальність за «братів наших менших»
Але, як би ви не відзначали цей день, головна мета проведення всіх акцій і заходів – актуалізація уваги широкої громадськості (і в першу чергу підростаючого покоління до проблем домашніх тварин (в тому числі бездомних); виховання дбайливого ставлення до них (і взагалі до живої природи), відповідальності за їх зміст і розуміння того, що вони – «брати наші менші», а не об’єкт розваги. Як зазначають власники домашніх тварин, знайти підхід до будь-якого домашнього вихованця легко – треба просто любити його, і він відповість взаємністю.

Більше новин на: Яворів Інфо

Яворівчан запрошують колядувати

15 грудня 2018 року запрошують усіх яворівчан колядувати до ресторану “Олімп” у селі Наконечне-I.
Початок о 19.00 год.

Вилучені кошти підуть на благодійність!
ДОРОСЛИЙ – 300 ГРН
ДИТЯЧИЙ – 150 ГРН

За детальною інформацією звертайтесь за телефонами:
098 315 0056 (Наталя).
097 444 5586 (Людмила).

Більше новин на: Яворів Інфо

Міжнародний день захисту інформації

30 листопада в багатьох країнах відзначається Міжнародний день захисту інформації. Ініціатором його появи стала Асоціація комп’ютерного обладнання США, яка вирішила нагадати всім користувачам персональних комп’ютерів про необхідність захисту всіх даних, які зберігаються в пам’яті ПК.

Цей день розрахований на появу відповідальності не тільки в рядах користувачів комп’ютерами, але і серед виробників різного устаткування для зберігання даних, роботи програмного забезпечення та його безпеки. Вперше це свято відзначали у 1988 році, оскільки цей рік ознаменувався цілим сплеском поширення комп’ютерного «черв’яка». Це була справжня глобальна вірусна чума, яка підштовхнула вчених до розробки більш надійних методів захисту комп’ютерів.

Традиційно у День захисту інформації Асоціація комп’ютерного обладнання проводить різні міжнародні конференції, присвячені питанням захисту комп’ютерних даних. У багатьох країнах у цей день поширюється спеціальна тематична друкована продукція, яка покликана пробудити відповідальність всіх людей, які користуються комп’ютерами.

Більше новин на: Яворів Інфо

Медики прогнозують масштабну епідемію грипу в Україні

Цього року віруси грипу почали атакувати українців наразі зі сходу України.

Лікарі центру кажуть, що захворюваність на грип зростатиме й надалі. Цьому сприяють погодні умови і той факт, що дуже мало людей зробили щеплення від грипу.

«Є всі сприятливі умови для поширення цієї інфекції. Циркуляція вірусу грипу підтверджена на території області, це вірус групи А (H3N2) сезонний, який має властивості викликати саме спалахи і набувати епідемічного розповсюдження», – повідомили співробітники лабораторного центру.

Віруси грипу вже циркулюють і в інших областях. Станом на 28 листопада в Україні у 20% пацієнтів, які потрапили до лікарень, виявлено вірус грипу типу А.

На Львівщині, як повідомив заступник директора Львівського обласного лабораторного центру Олег Когут, захворюваність останні три тижні також зростає, але епідпоріг ще у жодному районі не перевищено.

На його думку, цього року хворих на грип буде значно більше, ніж була у 2016-2017 роках з трьох причин.

Перша. Минулого року в області перехворіло грипом менше 200 тис. мешканців, тож імунний захист є не у багатьох.

Друга. Станом на 25 листопада в області щеплення від грипу зробило лише 4 218 осіб, що дуже мало.

Третя. За прогнозами, у нас цього сезону будуть циркулювати такі штами вірусу грипу: типу А («Мічіган» та «Сінгапур») та типу В («Колорадо»). Вірус «Сінгапур» для нас є новим, тому саме він може вкласти на лікарняні ліжка найбільше людей.

Аби уникнути ускладнень, які доволі часто дає грип, медики радять не займатися самолікуванням і при перших симптомах захворювання звертатися до лікаря.

СИМПТОМИ ГРИПУ:
– висока температура, яка тримається мінімум п’ять днів;
– лихоманка;
– головний біль;
– ломота у м’язах і суглобах;
– загальна слабкість;
– втрата апетиту, можливо, нудота;
– кашель, що може тривати більше двох тижнів;
– нежить.

Лікарі твердять, що захистити себе і близьких від захворювання на грип і ускладнень, які він викликає, може вакцинація. У аптеках Львова, приватних кабінетах щеплень є французька вакцина Ваксігрип. Її вартість – 285-300 грн.

Більше новин на: Яворів Інфо

Батьки зобов’язані повідомляти вчителів про відсутність дитини у школі

Батьки зобов’язані повідомляти школу про причини відсутності дитини. Про це розповіла міністр освіти Лілія Гриневич у відео спеціального проекту «Правила школи», пише osvita.ua.

За словами міністра, якщо дитина не відвідує школу з сімейних обставин, то тоді батьки мають надати відповідну пояснювальну записку. Якщо дитина захворіла, то обов’язково необхідно надати школі довідку про те, що дитина вже здорова і може відвідувати колектив.

«Важливо знати, що згідно законодавства, якщо учень чи учениця не відвідує школу впродовж 10 днів поспіль без пояснення причини, заклад зобов’язаний повідомити поліцію або службу у справах дітей. Тому, якщо ваша дитина захворіла або не відвідує школу з поважних причин, будь ласка повідомте класного керівника в перший день її відсутності», – сказала Лілія Гриневич.

Більше новин на: Яворів Інфо