У зоні ООС загинув 24-річний військовий з Львівщини

Сьогодні, 30 вересня, стало відомо про смерть на полігоні в зоні ООС 24-річного українського військового з Львівщини Романа Олекси.

Про це на Facebook-сторінці повідомляє Сокальська міська рада, пишуть “Львівські новини”.

Хлопець був родом з села Завишень Червоноградського району Львівської області.

Відомо, що Романові було лише 24 роки, він воював на Донбасі, захищаючи Україну від російських окупантів.

“Дорогі земляки, давайте гідно зустрінемо нашого Героя! Закликаємо жителів громади орієнтовно о 16:30 год з квітами, лампадками долучитися до зустрічі Героя в с. Завишень”, – йдеться у повідомленні.

У яких саме військах служив український захисник – невідомо.

Більше новин на: Яворів Інфо

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19 за 30.09

За добу 29 вересня 2021 року в Україні зафіксовано 11 757 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 1 054, медпрацівників – 242).

Також за минулу добу:
◾ госпіталізовано – 2 556 осіб;
◾ летальних випадків – 194;
◾ одужало – 3 839 осіб.

За добу протестовано:
◾ методом ПЛР – 46 604 особи,
◾ методом ІФА – 10 626 осіб,
◾ експрес-тестами – 36 126 осіб.

За весь час пандемії в Україні:
◾ захворіло – 2 423 379 осіб;
◾ одужало – 2 255 191 особа;
◾ летальних випадків – 56 274;
◾ проведено ПЛР-тестувань – 12 829 867.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Харківській (1087), Львівській (927), Дніпропетровській (926), Одеській (752) та Донецькій (739) областях.

Докладніше про захворюваність та вакцинацію від COVID-19 – за посиланням: https://bit.ly/2Rr4iW5

Захистіть себе від COVID-19: дотримуйтеся дистанції, носіть маску, мийте руки та вакцинуйтеся!

Бережіть себе та рідних!

Більше новин на: Яворів Інфо

Добровільно здався в полон озброєний автоматом бойовик так званої ЛНР

28 вересня, близько 17.30, на позиції однієї із механізованих бригад зі складу Об’єднаних сил прийшов та добровільно здався в полон озброєний автоматом бойовик так званої ЛНР.
«Ми саме перебували на бойовому чергуванні і стежили за допомогою засобів спостереження, щоб унеможливити прохід ворожих ДРГ. Побачили, що у напрямку наших позицій рухається якась невідома особа. Уважно слідкуючи, ми максимально близько підпустили того хто йшов. За декілька хвилин зрозуміли, що це військовий зі зброєю. Коли він підійшов впритул до нашого спостережника – ми швидко обеззброїли його і одразу ж доповіли своєму командиру» – зазначають армійці.
23-річний молодший сержант проходив службу у 6 окремому мотострілецькому полку, що базується у тимчасово окупованій Кадіївці, на посаді механіка-водія.
Бойовик офіційно приєднався до російсько-окупаційних найманців ще у 2016 році, як тільки досягнув повноліття. До бойовиків його привів рідний батько, який служив у сусідньому підрозділі. Новобранцю пообіцяли високу зарплатню, видали зброю. Там, у колі палких шанувальників “руського міра”, він вперше попробував наркотики. Його пригостили співслужбовці, і хлопець став наркозалежним. Зі слів бойовика, наркотики та алкоголь у його підрозділі цілком звична річ. А дисципліна, як поняття – відсутня взагалі. Не витримавши знущань та постійного приниження як від російських кураторів, так і від своїх співслужбовців, – хлопець вирішив добровільно перейти на підконтрольну Україні територію. При цьому, навіть мінні поля, які понаставляли російсько-окупаційні війська перед своїми позиціями та банальна можливість просто бути розстріляним своїми ж бойовиками у спину – не зупинили перебіжчика.
Наразі із ним працюють слідчі. Нагадуємо, згідно з ч.6 ст. 260 Кримінального кодексу України, держава гарантує звільнення від відповідальності особі, яка не скоювала тяжких злочинів проти людей, добровільно залишила лави НЗФ та повідомила про це правоохоронцям”.

Більше новин на: Яворів Інфо

Зафіксовано 2 обстріли з боку окупантів

Вечірнє зведення щодо ситуації в районі проведення операції Об’єднаних сил станом на 17.00 29 вересня 2021 року.

Ігноруючи домовленості, досягнуті 22 липня 2020 року у рамках Тристоронньої контактної групи, збройні формування Російської Федерації продовжують обстріли позицій Збройних Сил України.
Від початку цієї доби, 29 вересня, російсько-окупаційні війська 2 рази порушили режим припинення вогню.
В районі ЗОЛОТОГО-4 противник вів прицільний вогонь з ручних протитанкових та підствольних гранатометів, а також стрілецької зброї.
Крім того, російські найманці обстріляли позиції українських військових поблизу населеного пункту ПІСКИ, застосувавши ручні протитанкові гранатомети та великокаліберні кулемети.
Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.
На ворожі обстріли українські захисники відкривали вогонь у відповідь, чим змусили противника припинити вогневу активність.
Підрозділи Об’єднаних сил продовжують контролювати ситуацію та виконувати завдання з відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Більше новин на: Яворів Інфо

З 1 жовтня водії мають вмикати ближнє світло фар поза населеними пунктами

Увага ‼️ Нагадуємо, що згідно пункту 9.8 ПДР з 1 жовтня по 1 травня на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути ввімкнені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу — ближнє світло фар.

Більше новин на: Яворів Інфо

Представників бізнесу запрошують до наглядових рад при закладах профтехосвіти

Львівська облдержадміністрація у межах програми «Освітня академія» створює наглядові ради при закладах професійно-технічної освіти. Про це повідомив голова Львівської ОДА Максим Козицький. До складу наглядових запрошують представників бізнесу.

«Ми створюємо наглядові ради для того, щоб реформувати професійно-технічну освіту і вдихнути нове життя в її заклади, а також:

зробити програми сучасними, живими і якісними,
навчити молодь того, що справді їй знадобиться, того, чого потребує роботодавець,
чути бізнес, тісно поєднати навчання, практику, стажування і роботу,
оживити ринок праці і запропонувати йому справді потрібних та цілеспрямованих фахівців,
дати випускникам розуміння, що сучасна спеціальність – не лише робота найманого працівника, а й можливість заснувати власну справу,
створити широкий якісний майданчик для співпраці», – зазначив очільник області.
На черзі робочі групи для створення наглядових рад за напрямами закладів:
– фермерські господарства;
– легка промисловість;
– будівництво;
– автомобільний транспорт;
– ресторнно-готельний бізнес.

Детальніше про участь у наглядових радах при ЗПТО можна дізнатися у департаменті освіти і науки Львівської ОДА та координаторки програми «Освітня академія» Галини Бордун.

Більше новин на: Яворів Інфо

Дотації для Львівщини: проєкт Держбюджету на 2022 рік

Нещодавно Уряд подав до Парламенту проект Закону України про Державний бюджет на 2022 рік. Окрім іншого, цим законом затверджуватимуться обсяги дотацій по усіх місцевих бюджетах.

Для Львівщини у наступному році базова дотація (тобто, кошти менш заможним громадам, які потребують підвищення податкоспроможності, з держбюджету) становитиме 1 млрд 130 млн грн. Порівняно з цьогорічною це більше на 63 млн грн або на 6 %.

У свою чергу, реверсна дотація (кошти у держбюджет від фінансово спроможних громад) зросте на 53 млн грн або теж на 6 % і становитиме 873 млн грн.

“Загалом на Львівщині 9 громад із реверсною дотацією, 57 громад із базовою дотацією та 7 громад, які за спроможністю приблизно відповідають середнім показникам і не матимуть ні реверсної, ні базової дотації. Кошти реверсної дотації в подальшому виступають фінансовим ресурсом для перерахування базової дотації”, – зазначив директор департаменту фінансів Львівської ОДА Олег Демків.

Надалі, до 1 жовтня 2021 року, народні депутати України та профільні комітети мають сформувати пропозиції до проекту Держбюджету-2022 і подати їх до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Більше новин на: Яворів Інфо

День пам’яті Cвятих мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії

Щороку 30 вересня церква вшановує пам’ять цих святих мучениць, загиблих за християнську віру. Віра, Надія, Любов та матір їхня Софія: історія Благочестива вдова Софія та троє її доньок – ранньохристиянські мучениці.

У II столітті, в царювання імператора Адріана (117-138 рр.) в Римі жила благочестива вдова Софія, з походження італійка. У неї були три дочки, що носили імена головних християнських чеснот: Віра, Надія і Любов.Старшій, Вірі, тоді було 12 років, Надії, – 10, а молодшій, Любові, – лише 9 років. Усі вони сповідували християнство, і це дуже не подобалось тогочасній владі.

Слава про мудрість і красу вдови та її доньок дійшла і до імператора. Усім їм було велено прийти до палацу і зректися своєї віри. Однак, жодна із християнок не побажала поклонятись ідолам. За це їх піддали жорстоким тортурам.

Відтоді імена християнок-праведниць стали взірцями для усіх нас. Відомо, що “софія” означає “мудрість”. Апостол Яків слушно сказав: «Мудрість, яка виходить згори, по-перше, чиста, потім мирна, лагідна, покірлива, повна милосердя і добрих плодів, неупереджена і нелицемірна».

У посланні до коринтян (13:4-8) ось що сказано про любов: “Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається, не поводиться нечемно, не шукає тільки свого, не рветься до гніву, не думає лихого, не радіє з неправди, але тішиться правдою, усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить! Ніколи любов не перестає! Хоч пророцтва й існують, та припиняться, хоч мови існують, замовкнуть, хоч існує знання, та скасується.”

Більше новин на: Яворів Інфо

Всеукраїнський День бібліотек

Бібліотеки – один з інструментів нашої цивілізації, який вже багато століть доводить свою ефективність в процесах збереження, накопичення і передачі людських пізнань. Вважається, що вперше аналоги сучасних бібліотек з’явилися ще близько 2,5 тис. років до нашої ери на Сході. Це були зібрані в одному з древніх вавілонських храмів міста Ніппур глиняні таблички на яких їх сучасники запам’ятали важливу для них інформацію для наступних поколінь. У Київській Русі перші бібліотеки стали відкривати після прийняття християнства. Це були церковні бібліотеки, серед яких у той час найбільшою вважалася заснована в 1037-му році князем Ярославом Мудрим бібліотека Софії Київської. У цій бібліотеці зберігалося понад дев’ятсот книг, що були виготовлені тоді виключно вручну. Для середньовіччя це була грандіозна праця і в подальшому в майстернях при Софійському соборі робилися книги, які увійшли в основу інших бібліотечних зібрань, наприклад, бібліотеки при Печерському монастирі, яка стала найбільшим з кінця ХІ століття центром культурного життя в Київській Русі.
Звичайно ж іноді книги безповоротно гинули в запалі пожеж і військових баталій, згадаємо лише знамениту Олександрійську бібліотеку. Так, з Софіївської бібліотеки збереглися тільки лічені екземпляри, серед яких найвідоміші – це безцінне Євангеліє. Примітно, що саме Слово Боже, Слово про спасіння і про Спасителя, було для людей найбільш цінною книгою, гідною збереження для наступних поколінь. Книга – Рейнське Євангеліє, на якій приносили клятву французькі королі, а нині, продовжуючи цю традицію, приносять присягу президенти Франції, колись вивезла з Києва Анна, дочка Ярослава Мудрого, це одна з тих небагатьох збережених книг знаменитої Софіївської бібліотеки.
Віддаючи данину поваги бібліотечному руху в незалежній Україні, 14-го травня 1998-го року Президентом України було підписано Указ № 471/98 про щорічне святкування Всеукраїнського Дня бібліотек. В Україні він відзначається 30-го вересня. Ще з ХІІІ століття, в момент створення Галицько-волинського князівства на Західній Україні вже почався активний бібліотечний рух. При дворі філософа і книжника князя Володимира Васильковича була створена велика книжкова рукописна майстерня. Звичайно поява друкарства в середині XV століття справило грандіозні зміни по всьому світу, це не могло не торкнутися бібліотечної справи. Масштабний розвиток і поширення бібліотек почалося в XVI столітті. У Львові та Острозі з’явилися великі книгосховища. Вони створювалися при освітніх установах. Бібліотека Київської академії була організована в XVII столітті, а в XVIII столітті наявність бібліотек увійшло в моду у заможних і шляхетських родів, козацьких старшин, будинків єпископів, при монастирях і різноманітних школах.
До другої половини ХІХ і початку ХХ століття в землях Західної України, що входила тоді під протекцію Австро-Угорщини, стала діяти ціла мережа культурно-освітніх осередків, під назвою «Просвіта». До 1914-го рока Просвіта налічувала близько 78-ми філій і 2944-х читальних закладів по всьому краю, покриваючи 75% українських населених пунктів Галичини. До 1939-го рока цей показник виріс до 85%.
За часів радянської влади бібліотечна справа була невід’ємною частиною державної політики.
На сьогоднішній день в Україні функціонують близько 40 тисяч великих і малих бібліотек. Однією з провідних вважається Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського (НБУВ, сленг. Вернадка), Державна історична бібліотека, Державна бібліотека України для дітей, Національна парламентська бібліотека і т. д. Загальна кількість бібліотечних працівників, зайнятих у цій справі становить близько 53-х тисяч фахівців. Щороку українські книгосховища обслуговують понад 17,5 мільйонів читачів.

Більше новин на: Яворів Інфо

Всесвітній день моря

У 2018 році Міжнародної морської організації (International Maritime Organization – ІМО) виповнюється 70 років з дня прийняття Конвенції про її створення і тема Всесвітнього морського дня – «ІМО 70: Наша спадщина – Краща доставка для кращого майбутнього» (IMO 70: Our Heritage – Better Shipping for a Better Future).
Нагадаємо, що Європейська комісія з 2008 року оголосила 20 травня Європейським днем моря. Національний день моря в США святкують 22 травня. У цей день в 1819 році американський пароплав «Саванна» відправився з Савани, штат Джорджія, в перший трансокеанський рейс. День моря в Японії 16 липня. Це державне свято і до 1996 року називалося Святом моря або Днем пам’яті моря. Національний день моря в Мексиці відзначають 1 червня. У Китаї це свято проводиться 11 липня. У Болівії День моря святкують 23 березня. Заходи Всесвітнього дня моря об’єднують всі країни.
Це один з міжнародних днів у системі Організації Об’єднаних Націй. Відзначається з 1978 року за рішенням Х сесії Асамблеї Міжурядової морської консультативної організації (ИМКО) в останній четвер вересня.
Мета Всесвітнього дня моря привернути увагу міжнародної громадськості до того, який непоправний збиток морям і океанам наносять перелов риби, забруднення водоймищ і глобальне потепління. Два найбільш важливі завдання – підвищення безпеки на морі і попередження забруднення морського середовища, зокрема нафтою.
Близько 70% планети покрито водою. Біомаса всіх морських мешканців – від водоростей до блакитних китів – складає 90% біомаси всіх живих організмів планети. Існування більшості представників різних видів морської флори і фауни пов’язано з кораловими рифами.
За даними ООН, за останні 100 років такі види риб, як тунець, тріска, марлін були виловлені на 90%. Близько 21 мільйонів бареллей нафти щорічно виливається в моря й океани. Синтетичні відходи, що скидаються у великі водойми, є причиною загибелі мільйонів морських птахів і 100 000 морських ссавців на рік. Через глобальне потепління за останні 100 років рівень води у великих водоймах планети піднявся на 10-25 см.
Щорічно обирається тема і тези для заходів під егідою міжнародної події – Дня моря. Вони доступні на сайті imo.org, наприклад, тема Всесвітнього дня моря на 2017 рік – «Зв’язок кораблів, портів і людей». Вона була обрана для того, щоб надати можливість зосередитися на різних портах, що займаються супроводом судноплавства і логістикою.
У 2021 році Всесвітній день моря припадає на 30 вересня.

Більше новин на: Яворів Інфо