ООС: окупанти 6 разів порушили режим припинення вогню

Впродовж поточної доби збройні формування Російської Федерації та її найманці 6 разів порушили режим припинення вогню. Про це повідомили у прес-службі ООС.

Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил із забороненої Мінськими угодами зброї – мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, снайперської та стрілецької зброї.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “СХІД” противник здійснив 5 обстрілів позицій Об’єднаних сил.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “ПІВНІЧ” противник здійснив 1 обстріл позицій Об’єднаних сил.

Більше новин на: Яворів Інфо

Обрано місто проведення “Євробачення-2020”

Нідерландське місто Роттердам було обране для проведення пісенного конкурсу “Євробачення” у 2020 році. Конкурс запланований на 12, 14 та 16 травня наступного року.

65-ий пісенний конкурс “Євробачення” пройде наступного року у Роттердамі в Нідерландах, повідомляється на офіційній інтернет-сторінці конкурсу в п’ятницю, 30 серпня.

Всього у конкурсі на проведення “Євробачення-2020” змагалися п’ять міст. Основне змагання було між Роттердамом та Маастрихтом. “Роттердам виявив фантастичний ентузіазм і відданість і має заслужене право вітати делегації з понад 40 країн у травні наступного року”, – заявив виконавчий директор конкурсу Джон Ола Сенд.

Нідерланди прийматимуть “Євробачення” вже п’ятий раз. Конкурсні виступи заплановані на 12, 14 та 16 травня 2020 року. До цього “Євробачення” проводили в Амстердамі, двічі в Гаазі та у Хілверсюмі.

Нагадаємо, цього року на конкурсі в ізраїльському Тель-Авіві переміг представник Нідерландів Дункан Лоуренс з піснею Arcade. Україна не брала участь у конкурсі, а німецький дует Sisters посів третє місце з кінця.

Більше новин на: Яворів Інфо

Планується відміна е-декларування для всіх держслужбовців

Президент України запропонував змінити структуру управління НАБУ. Він планує обмежити коло тих державних службовців, яким слід обов’язково подавати щорічну електронну податкову декларацію, а також зменшити державне фінансування політичних партій. Натомість забезпечувати утримання державою буде можливим лише для партій, що пройшли до парламенту. Про це стало відомо на офіційному сайті Верховної Ради.

Текст законопроєкту опублікований під № 1029 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції”.

“Проєкт закону розроблено з метою зниження рівня корупції та підвищення суспільної довіри до антикорупційних органів шляхом вдосконалення інституційного механізму запобігання корупції. Завданням проєкту є заміна структури управління Національного агентства з питань запобігання корупції на ефективнішу, посилення спроможності та гарантій незалежності Національного агентства, створення належної законодавчої основи для функціонування підрозділів з питань запобігання та виявлення корупції в органах влади”, – йдеться в пояснювальній записці до документа.

Зазначається, що законопроєктом пропонується змінити форму урядування НАЗК з колегіальної на одноосібну, коли голову Нацагентства призначатиме на посаду Кабінет міністрів відповідно до подання конкурсної комісії за результатами відкритого конкурсного відбору.

Також планується розширити зміст повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування. При цьому пропонується обмежити коло осіб, на яких закон покладає обов’язок подання зазначених повідомлень, лише службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб’єктами декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків.

Окрім того, згідно з порівняльною таблицею до проєкту закону пропонується також внести зміни до Закону “Про політичні партії” й виділяти щорічно на державне фінансування партій 0,01 (нині цей коефіцієнт становить 0,02) розміру мінімальної заробітної плати, встановленого на 1 січня року, що передує року виділення коштів державного бюджету, помноженого на загальну кількість виборців, які взяли участь у голосуванні у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на останніх чергових або позачергових виборах народних депутатів України.

Передбачається, що держфінансування отримуватимуть партії, якщо на останніх чергових або позачергових парламентських виборах отримали не менше 5 % (наразі – 2 %) голосів виборців від загальної кількості голосів виборців.

Більше новин на: Яворів Інфо

На кордоні з Росією загинув український прикордонник

На кордоні з Росією у Харківській області вибухнув невідомий предмет, внаслідок чого загинув інспектор прикордонної служби. Про це повідомляє пресслужба ДПСУ.

Зазначається, що прикордонний наряд Харківського загону виконував визначені завдання з довготривалим несенням служби неподалік державного кордону з Росією.

“Близько 19-ї години 30 серпня в момент перепочинку та розігріву їжі стався розрив невстановленого поки вибухового предмету. В наслідок цього військовослужбовець за контрактом отримав поранення в шию”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що інший прикордонник зі складу наряду негайно надав пораненому першу допомогу, повідомив у підрозділ і на місце була викликана швидка.

Дорогою до лікарні 35-річний інспектор прикордонної служби помер в автомобілі швидкої медичної допомоги.

Більше новин на: Яворів Інфо

Піша проща у селі Лісок

Храм Св.влкмч. Юрія Переможця запрошує Вас взяти участь у пішій прощі у с. Лісок, яка відбудеться 13 вересня 2019 року.

Телефон для довідок: 097 002 4654 (о. Тарас Собешкевич).

Більше новин на: Яворів Інфо

Ветеранів запрошують отримати грант на навчання та перекваліфікацію

Ветеранів з Львівської області запрошують взяти участь в проекті, який дасть можливість отримати грант до 400 євро на проходження професійних курсів із підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації в навчальних закладах України.

Учасниками проекту уже стали 266 ветеранів(-ок), 51 з яких – зі Львова та області. 181 ветеран захистив грантову заявку та отримав грант на навчання, 40 яких – зі Львова та області.

Що пропонує проект?
– 2-денні тренінги про те, як інтегрувати військовий досвід у цивільну професію.
– індивідуальні гранти на навчання та перекваліфікацію у розмірі до 400 євро.
– 1-денні тренінги із розвитку навичок самопрезентації, лідерства, фінансової грамотності, ведення – переговорів та ефективного діалогу, тайменеджменту тощо.
– поради персонального кар’єрного консультанта, який допоможе розробити індивідуальну стратегію – працевлаштування.

Проект впроваджується Міжнародною організацією з міграції за фінансування Європейського Союзу. ГО «Центр зайнятості Вільних людей» є Виконавчим партнером проекту та реалізує його в Київській, Дніпропетровській та Львівській області.

Більше новин на: Яворів Інфо

День авіації України

В останню суботу серпня відзначається День авіації України. Це фактично професійне свято всіх авіаторів країни, які несуть військову або цивільну службу на авіапідприємствах та авіалініях. Вперше це свято відзначали в 1993 році — після виходу відповідного президентського указу від 16 серпня.

В Україні ефективно функціонує повний авіаційний цикл. У країні створено систему державного регулювання авіації, ведеться підготовка авіаційних кадрів, діють підприємства з виготовлення літаків. Крім того, в Україні розвинена мережа аеропортів, завдяки чому авіаційний рух покриває 730 тисяч квадратних кілометрів.

До складу Військово-морських сил України входить морська авіаційна бригада і морська вертолітна ескадрилья. Підготовкою майбутніх авіаторів у країні займаються фахівці кількох навчальних закладів. Зокрема, це Національний Авіаційний Університет, Державна льотна академія України, Національний Аерокосмічний Університет і Міжнародний Авіаційний центр підготовки. Співробітники та курсанти цих вузів також відзначають День авіації.

Легендою світової авіації вважається український літак «Мрія».

Більше новин на: Яворів Інфо

Як зібрати дитину до першого класу

Перше вересня вже близько. Крім матеріальної складової, батьків, тривожить і те, чи діти дадуть собі раду в школі, чи їм сподобається навчатися, чи хороша буде вчителька, чи добре вона ставитиметься до дітей, чи будуть вони її любити і чи готові діти бути самостійними особистостями. Тривог безліч. Ось кілька пунктів, які допоможуть нам опанувати ситуацію і дозволять визначити пріоритети.

1. Знайомство з учителькою. Значно полегшить завдання попереднє знайомство з першою вчителькою. Вам буде корисно знати, що вашій дитині подобається людина, яка протягом найближчих чотирьох років буде суттєвою частиною вашого життя. Не менш важливою є і ваша добра співпраця з учителем. Підтримка його авторитету. І коли я говорю про співпрацю, то не пакунки й подарунки маю на увазі, а справжнє порозуміння та кооперацію. Пам’ятайте: ви з учителем — заодно, у вас спільні інтереси. Не перетворюйте школу на поле бою.

2. Дорого VS дешево. Перший клас це не змагання між батьками, хто більше грошей витратив на шкільне приладдя. Поставтеся до справи практично: купіть те, що насправді потрібне, і те, що довговічне. Якщо це ваш первісток, то ви ще не знаєте, але після кількох тижнів шкільного життя дорогі й дешеві спортивні штанці, а також штани від шкільної форми мають однаковий вигляд і колір: сіро-бурий. А фарба, пластилін і клей однаково важко відпираються як від дорогих, так і від дешевих блузочок та спідничок. Тому не майте докорів сумління, що не купуєте дитині дорогих речей. Дорожче не завжди краще.

3. Медогляд. Без медогляду дитину до школи не візьмуть, то варто сприймати цю процедуру як шанс отримати уявлення про стан здоров’я дитини. Тут можна би висунути море аргументів, але: життя дитини дорожче за всі незручності, з якими доводиться мати справу у держустановах поліклінічного типу.

4. Гуртом дешевше. Варто вивчити розташування усіх крамничок канцтоварів, їхній асортимент і ціни. Та по‑справжньому втішать ціни на зошити й іншу канцелярію, якщо вдасться потоваришувати з батьками однокласників вашого першокласника — гуртом дешевше. Багатодітні це вже знають. Та й мати «спільників» у такий нелегкий життєвий момент, як початок школи, — безцінне.

5. Телефон і школа. Не поспішайте дарувати дитині дорогі ґаджети, а якщо вони вже є, то не варто давати їх дитині до школи. Якщо справді є необхідність у телефоні — нехай це буде проста модель, стійка до падінь та недбалого ставлення. Діти не розуміють цінності предметів у грошовому еквіваленті, я вже мовчу, що вчителям на уроках доведеться змагатися за увагу з Андроїдом. Не знаю, хто виграє, але дитина точно залишиться у програші. А ви — у мінусі.

6. Бог у поміч. І на завершення. Дуже важливий пункт. Почніть навчальний рік із Богом. Підіть разом із дитиною до храму, візьміть портфелик і шкільні приладдя на освячення й просіть про терпеливість для себе, світлий розум для школярів та мудрість для вчителів. З Богом!

Більше новин на: Яворів Інфо

День підприємця України

У першу неділю вересня відзначається День підприємця України. Воно було встановлене президентським указ 5 жовтня 1998 року. Мета свята — підкреслити важливість підприємницької діяльності у розвитку економіки країни та демократії.

Правом ведення підприємницької діяльності в Україні має кожен громадянин. Це закріплено нормами Конституції країни. Крім того, роботу підприємців України регламентують кілька законів. Це, зокрема, закон «Про підприємництво», закон «Про підприємства», закон «Про господарські товариства». Вони визначають головні правові та економічні правила здійснення підприємницької діяльності.

Кількість людей, які по праву можуть відзначати це свято, досить широке. Приміром, у місті Харкові налічується майже 75 тис. окремих суб’єктів підприємницької діяльності.

Більше новин на: Яворів Інфо