554-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ. ЯВОРІВЩИНА

Ярослав Коминський – голова Яворівської районної державної адміністрації:

554-й день війни. Коротко про головне для мешканців Яворівщини за добу:
▫️8052 особи зареєстровано на обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб району.
▫️Інформація про стан черг на виїзд з території суміжних держав у напрямку України за посиланням: http://surl.li/gdzmv.
▫️ У Новояворівську рятувальники надали доступ до квартири, де жінка потребувала медичної допомоги. Рятувальники за допомогою висувної драбини через вікно, забезпечили доступ в квартиру працівникам поліції та медикам. Після огляду медиками, літню жінку госпіталізували у Новояворівську лікарню імені Юрія Липи.
▫️ У Львові військовослужбовці 24 окремої механізованої бригади імені короля Данила вшанували своїх полеглих побратимів. Посмертні відзнаки, ордени “Хрест Героя” вручили рідним загиблих. Із початку повномасштабного вторгнення таке вшанування відбувається вшосте: http://surl.li/kqhrt.
▫️ Новий навчальний рік всі заклади освіти Яворівського району розпочнуть навчання очно! Вчора завершив етап моніторингу закладів освіти Яворівської району, а саме Яворівської громади. Дякую усім, хто працює на благо нашої країни та щасливого майбутнього наших дітей. Пам’ятаймо, що в єдності наша сила.
▫️ У місті Новояворівськ відбувся освітній форум «Візія кращих ідей розвитку освіти», який організував відділ освіти Новояворівської міської ради. Присутні обговорили низку важливих кроків, які є пріоритетними у галузі освіти: http://surl.li/kqhsu.
▫️Триває капітальний ремонт дорожнього покриття по вулиці Страдецька Гора. Здійснено вирівнювання дорожнього покриття, встановлено бордюри та замощується бруківка.На черзі – вулиці Калитки та Підгірна: http://surl.li/kqhtm.
▫️ Стартував новий етап програми обміну ламп розжарювання на LED-лампочки. У районі обміняти можна в центральному відділенні Укрпошти за адресою: м. Новояворівськ: http://surl.li/kqhus.
▫️ Встигніть зареєструватися на Чемпіонат України з велоспорту, який відбудеться на Яворівщині. Вперше на території району відбудуться національні велоперегони. Дорогами Яворівщини у боротьбі за нагороди мчатимуть професійні велосипедисти. Не менш яскрава подія — перегони для аматорів Kormil Cycling Race. Для цього достатньо зареєструватись: https://forms.gle/bVkSjUJjebJthJiQ9.
Разом переможемо!

Більше новин на: Яворів Інфо

У Новояворівську рятувальники надали доступ до квартири, де жінка потребувала медичної допомоги

30 вересня о 13.09 до Служби порятунку “101” надійшло повідомлення, що в м. Новояворівськ на вул. Шевченка Яворівського району, в квартирі на третьому поверсі дев’ятиповерхового житлового будинку, жінка просить про допомогу.
До місця події було направлено пожежно-рятувальне відділення м. Новояворівська.
Як з’ясувалось, жінка, 1951 року народження, потребує медичної допомоги, але самостійно відчинити двері власного помешкання не може.
Рятувальники за допомогою висувної драбини через вікно, забезпечили доступ в квартиру працівникам поліції та медикам. Після огляду медиками, літню жінку госпіталізували у Новояворівську лікарню імені Юрія Липи.

Більше новин на: Яворів Інфо

На Яворівщині вперше відбудуться національні велоперегони

У перші дні осені на дорогах Яворівщини вперше відбудуться національні змагання з велоспорту у межах яких визначать найкращих як серед професіоналів, так і серед аматорів.

Зокрема, упродовж 1-3 вересня найкращих визначатимуть у межах чемпіонату України з велоспорту на шосе. А в неділю, 3 вересня, о 14:00 відбудеться благодійний веломарафон для всіх охочих Kormil Cycling Race.

Координує проведення змагань управління молоді та спорту Львівської ОВА. Співорганізатором є Яворівська міська рада. Генеральний партнер – група компаній «Корміл».

«Це вже звична справа, що спостерігаючи за професійними перегонами у людей, які вміють кататись на велосипеді, виникає бажання спробувати і самому здолати на час якусь дистанцію. Саме тому заручившись підтримкою бізнесу, групи компаній «Корміл», ми вперше робимо такі комплексні велозмагання», – пояснює керівник управління молоді та спорту Львівської ОВА Роман Хім’як.

У межах національного чемпіонату за нагороди змагатимуться юнаки, дівчата, молодші юнаки та молодші дівчата. Вони боротимуться за медалі у командній гонці, груповій гонці та гонці критеріум. 1 та 2 вересня стартуватимуть та фінішуватимуть велосипедисти у селі Лісок, тож неподалік можливі ситуативні обмеження руху. 3 вересня — старт на площі Ринок у Яворові.

А ось у перегонах, що розпочнуться у неділю о 14:00, взяти участь можуть усі охочі. Стартуватимуть та фінішуватимуть велосипедисти на площі Ринок у Яворові, з розворотом у селі Нагачів. Загальна дистанція перегонів – 22 кілометри.

Більше новин на: Яворів Інфо

В Україні почали судити самокатників за порушення ПДР

В Україні почали судити самокатників за порушення правил дорожнього руху.

Про це повідомляє Опендатабот, пише Четверта студія.

З 2023 року кермувальники електросамокатів є повноцінними учасниками дорожнього руху. Проте поки спеціальних правил для них держава не встановила.

За даними Опендатаботу, з 2018 року кількість справ проти самокатників сягнула 80.

“За останні чотири роки мінімум четверо кермувальників електросамокатів були притягнуті до карної відповідальності за порушення чинних на транспорті правил (ст. 291 КК України). В усіх випадках винуватців аварій покарали штрафами або позбавленням волі до 2 років з “умовним” терміном”, – повідомили в Опендаботі.
Найчастіше самокатників карають за травмування пішоходів. У квітні 2022 року неповнолітній вінничанин на орендованому самокаті збив жінку, яка переходила велосипедну доріжку і тротуар. За тілесні ушкодження середньої тяжкості винуватцю присудили 1 рік умовно, відшкодування лікування потерпілої (близько 108 тис. гривень) та штраф за моральну шкоду (50 тис. гривень).

Проте здебільшого самокатників притягують до адміністративної відповідальності. За порушення ПДР та пошкодження транспортних засобів або іншого майна вони виплачують штраф у розмірі 850 гривень (ст. 124 КУпАП).

Не рідкість, коли ДТП спричиняють саме неповнолітні самокатники. У квітні 2023 року в Києві підлітка врізалась в автомобіль, що стояв на пішохідному переході. Зважаючи на юний вік, вона обмежилась попередженням.

Нагадаємо, навесні 2023 року самокатників прирівняли до водіїв. Їм заборонено їздити пішохідними доріжками та тротуарами.

Раніше ми писали, що найпоширенішою причиною ДТП у 2023 році стало перевищення водіями швидкості – майже 50% усіх випадків.

Більше новин на: Яворів Інфо

Львівщина – лідер з тестування на ВІЛ в Україні

Представники різних медичних закладів Львова та області, громадських організацій та благодійних фондів синхронізували та аналізували показники виявлення та лікування інфікованих осіб за останні кілька років за спільним круглим столом.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛМР.

Так, на базі Другого медичного об’єднання Львова успішно реалізували проект – навчання для лікарів первинної медичної ланки.

Тренінги-воркшопи охопили близько 600 лікарів. Сьогодні кожен лікар – промоутер кампанії з виявлення ВІЛ-інфекції, а скринінг епідемії – швидке тестування.

За підсумками півріччя, Львів та область – лідери з тестування на ВІЛ в Україні. 87,5% позитивних результатів на ВІЛ було виявлено саме при швидкому тестуванні.

«Проєкт довів, що це навчання було дуже корисним, бо збільшило охоплення населення тестуванням у Львові у 3,5 рази, а виявлення ВІЛ-інфекції – у 8 разів. Загальна ефективність тестування, порівняно з 2021 роком, зросла у 2,5 рази. Це сухі цифри, за якими стоять врятовані життя», – коментує Олена Павлишин, лікарка-інфекціоніст, керівниця Центру інтегрованих медико-соціальних послуг Другого медичного об’єднання Львова.

Деяким людям може помилково видатись, що ВІЛ-інфекцію світ поборов, бо в інформаційному полі ця тема з’являється не так часто. Але медики досі активно працюють над тим, щоб долати бар’єри обстеження пацієнтів, а виявлених інфікованих брати під медичний нагляд. Саме так можна допомогти жити повноцінно особам з позитивним статусом і знижувати показники смертності.

Оскільки клінічні симптоми з’являються через кілька років, людина дізнається про інфікування надто пізно. Тому сьогодні головне завдання медиків – вчасно виявити ВІЛ і розпочати підтримуючу терапію. Кампанії з навчання лікарів допомагають збільшувати кількість виявлених ВІЛ-позитивних завдяки заохоченню до тестування усіх без винятку пацієнтів та коректній комунікації з ними.

Помилково вважають, що таке інфікування трапляється виключно з людьми уразливих груп населення (споживачі інʼєкційних наркотиків; працівники комерційного сексу; чоловіки, які мають секс з чоловіками) – а це лише 25%. З 240 тис. про свій позитивний статус знає лише 150 тис. осіб.

Нагадуємо, що пройти швидке тестування можна у свого сімейного лікаря або конфіденційно у Центрі інтегрованих медико-соціальних послуг (вул. Лемківська, 28, каб.11, 1 поверх, графік: 09:00-15:00, контактний номер: 063 864 03 87).

Більше новин на: Яворів Інфо

У МОЗ напередодні 1 вересня, дали поради батькам, як зібрати шкільний ланч-бокс

Наближається 1 вересня, День знань. Багато українських школярів в умовно безпечніших містах вперше за кілька років повернуться за парти, де попри війну триває впровадження реформи шкільного харчування.

Це дуже важливі зміни, тож закликаємо батьків звертати увагу на те, чим годують дітей у шкільних їдальнях, та на те, що пропонують у буфетах, інформує МОЗ України.

І хоча більшість прийомів їжі діти мають вдома, вони також часто беруть із собою перекуси до школи. Як зробити наповнення ланч-боксу корисним для дитини?

У МОЗ України попросили поради в Олега Швеця, президента Асоціації дієтологів України, консультанта з громадського здоровʼя МОЗ України.

Залучайте дітей до підготовки та вибору того, що є в їхньому ланч-боксі. Вони з більшою ймовірністю з’їдять страви, які допомагали складати. Будьте креативними та робіть ланч-бокси яскравими, додавайте різні продукти.
Беріть за основу шкільних перекусів продукти, які надовго дають відчуття ситості. До таких належать продукти з високим вмістом білка (хліб, зернові батончики, горіхи, твердий сир, яйця тощо).
Готуйте канапки та сендвічі з цільнозернового хліба. Варто привчати дитину до нього поступово – спочатку спробуйте приготувати бутерброд з однієї скибочки білого чи чорного хліба та однієї скибочки цільнозернового хліба.
Не використовуйте у бутербродах майонез, крем-сир та інші магазинні «намазки».
Обирайте начинку для канапки з помірним вмістом жиру. Це може бути нежирне м’ясо (наприклад, курка або індичка), риба (тунець або лосось), твердий сир з низьким вмістом жиру.
Завжди додавайте до бутербродів зелений салат та овочі. Обирайте помідори черрі або палички з моркви, огірка, селери та перцю. В окреме відділення ланч-боксу покладіть нежирний хумус чи інший соус — з ним дітям буде смачніше їсти овочі.
Завжди кладіть шматочки фруктів та ягоди, які дитині легко з’їсти за один раз. Банан, порізане яблуко чи груша, помита лохина, шматочки мандарину чи апельсину, скибочки дині. Полийте фрукти лимонним соком, щоб вони не коричневіли. У зимовий сезон можна давати консервовані фрукти без додавання цукру.
Замість фруктових чи шоколадних батончиків кладіть ланч-бокс корисні сухофрукти, наприклад, родзинки та курагу. Замініть тістечка на шоколад, цільнозернові батончики та печиво.
Обирайте йогурти з низьким вмістом жиру та цукру. Краще зупинитися на білому йогурті, до якого можна додати власні фрукти чи ягоди.
Якщо сир містить багато жиру і солі, то покладіть його меншу скибочку. Намагайтеся надавати перевагу нежирним і помірно солоним сортам сиру.

Приклади здорових ланч-боксів:

Бутерброд з двома скибочками цільнозернового хліба, двома столовими ложками нежирного м’якого сиру, дрібно нарізаною половиною огірка, селерою (20 грамів) та листям зеленого салату, яблуко, кекс, пляшечка води.
Салат з овочів (подрібнений шматочок перцю, пів огірка, два пера зеленої цибулі), консервована квасоля (столова ложка), консерви тунця (80 грамів) з оливковою олією (3 чайні ложки), сумішшю трав (велика щіпка), соком з половини лимона та за бажанням чорним перцем та гірчичним порошком, шматок цільнозернового хліба, мандарин, 200 мл молока або білого йогурту.
Лаваш, загорнутий з хумусом (2 столові ложки) та овочами (невелика натерта морква та подрібнений лист зеленого салату), 5 помідорів чері, десерт з нежирного грецького йогурту (3 столові ложки) та заморожених ягід (2 столові ложки), пляшечка води.
Пам’ятайте про харчову безпеку. Давайте дітям і підліткам лише такі продукти й страви, які не можуть зіпсуватись протягом часу, проведеного у школі.

Більше новин на: Яворів Інфо

Зеленський провів засідання РНБО: доручив перевірити рішення ВЛК від початку війни

Президент Володимир Зеленський провів засідання Ради національної безпеки та оборони, на якому ухвалено рішення провести комплексну перевірку обґрунтованості ухвалени в період із 24.02.22 року рішень ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були та можуть бути повʼязані з корупційними порушеннями.

Про це Зеленський повідомив у Telegram.

«Провів засідання РНБО. Тематика – військово-лікарські комісії. Підсумки перевірки всієї системи ВЛК по країні. Доповіді щодо порушень. Кроки для унеможливлення будь-якої корупції у сфері ВЛК.

Доповідали МВС, СБУ, ДБР, військові, представники медсфери, уповноважений з прав людини та генпрокурор.

Рішення такі.

Провести комплексну перевірку обґрунтованості тих рішень ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені в період із 24.02.22 року та можуть бути повʼязані з корупційними порушеннями. Усіма випадками, коли рішення явно безпідставні та незаконні, мають зайнятися правоохоронці.

За результатами перевірки будуть зроблені висновки щодо тих осіб, які на основі сфальшованих рішень ВЛК виїхали за кордон за час від початку повномасштабної агресії», – повідомив Зеленський.

За словами Зеленського, ухвалено також рішення активізувати розширення можливостей проходити ВЛК в системі цивільних медичних закладів.

Військове командування має повністю співпрацювати із цивільними медиками для розв’язання цього питання, наголошує Зеленський.

Доручено завершити процес повної цифровізації всієї роботи ВЛК, щоб поставити крапку в будь-яких чергах, у яких люди змушені чекати доступу до комісій чи їхніх висновків.

Крім цього мають переглянути систему визначення придатності до військової служби з тим, щоб дати більше можливостей командирам залучати військовослужбовців до виконання завдань та унеможливити маніпуляції з поняттям обмеженої придатності.

Кабінету міністрів України доручено забезпечити належний рівень ефективності роботи ВЛК, безбарʼєрності всіх складників її роботи та залучення професійних кадрів.

«Правоохоронці продовжать перевірку системи ВЛК та її очищення від тих, хто використовує свої посади проти безпеки та обороноздатності нашої держави», – повідомив Зеленський.

Більше новин на: Яворів Інфо

Впродовж минулої доби на фронті відбулося понад 40 бойових зіткнень – Генштаб

Розпочалася п’ятсот п’ятдесят четверта доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави. Сили оборони України минулої доби відбили атаки ворога на Лиманському, Бахмутському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Протягом минулої доби ворог завдав 31 ракетний та 66 авіаційних ударів, здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом минулої доби відбулось понад 40 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів в районах Волфиного Сумської області та Потихонового Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 25 населених пунктів, це, зокрема, Карповичі, Семенівка Черніговської області, Стара Гута, Гудове, Ободи, Хотінь, Володимирівка, Попівка Сумської області та Гатище, Вовчанські Хутори, Григорівка, Одрадне, Дворічанське Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Кислівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Масютівка, Синьківка, Кучерівка, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Новоєгорівки та Білогорівки. Завдав авіаційних ударів в районах Надії, Твердохлібового, Новоєгорівки, Білогорівки Луганської області та Серебрянки, Спірного Донецької області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Кремінна Луганської області та Кузьмине, Торське, Лиман Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Кліщіївки та Курдюмівки. Завдав авіаційних ударів в районах Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Залізнянське, Бахмут, Іванівське, Біла Гора, Дружба, Щербинівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог завдав артилерійських та мінометних обстрілів по населених пунктах Керамік, Орлівка, Авдіївка, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Побєда, Антонівка, Новомихайлівка, Водяне Донецької області.

На Шахтарському напрямку наші захисники успішно відбили атаки російських військ в районі Старомайорського Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Вугледара та Золотої Ниви Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали такі населені пункти, як Новоукраїнка, Шахтарське, Благодатне, Нескучне, Урожайне, Новопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Вербового Запорізької області. Завдав авіаційних ударів в районах Новодарівки, Вербового, Малої Токмачки, Роботиного Запорізької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 30 населених пунктів, серед них Темирівка, Червоне, Гуляйпільське, Малі Щербаки, Кам’янське, Степногірськ Запорізької області.

На Херсонському напрямку від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 25 населених пунктів, зокрема Михайлівка, Новоберислав, Миколаївка, Токарівка, Дніпровське, Станіслав Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу та 4 – по зенітно-ракетним комплексам противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 1 район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 пункт управління та 1 станцію РЕБ противника.

Більше новин на: Яворів Інфо

АНАТОЛІЙ МИТНИК… ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ!

Анатолій Михайлович Митник народився 22 жовтня 1971 року, рядовий міліцейського взводу №3, роти №5 батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Дніпро-1» ГУ МВС був відряджений в зону АТО 22.05.2014 р.

Серце пораненого Анатолія перестало битись 31 серпня 2014 року, о 3 год. 3 хв. – на операційному столі в лікарні села Пісків, що на Дніпропетровщині.

Анатолій був сином військовослужбовця з Яворова, рано осиротів, закінчив школу №3. Одружившись, перебрався жити в село Наконечне Перше. Та доля не була щедрою: після серйозної автокатастрофи кохана стала інвалідом. Заледве її виходив.

Анатолій Митник – міліціонер батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Дніпро-1» загинув 31 серпня 2014 р. у бою біля с. Піски Ясинуватського району Донецької області. У Героя залишилася дружина, донька та син.

Указом Президента України № 873/2014 від 14 листопада 2014 р., «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», Анатолія Митника нагороджено орденомом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Більше новин на: Яворів Інфо

553-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ. ЯВОРІВЩИНА

Ярослав Коминський – голова Яворівської районної державної адміністрації:

553-й день війни. Коротко про головне для мешканців Яворівщини за добу:
▫️Один раз мали сповіщення про повітряну тривогу.
▫️8056 осіб зареєстровано на обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб району.
▫️Інформація про стан черг на виїзд з території суміжних держав у напрямку України за посиланням: http://surl.li/gdzmv.
▫️Продовжуємо працювати над тим, щоб 1 вересня діти розпочали навчальний рік очно та в безпечних умовах. Вчора спільно з заступником голови Новояворівської громади Володимиром Синеньким та керівником освіти Михайлом Дорошом промоніторили заклади освіти Новояворівської громади до початку нового 2023-2024 навчального року. Загалом усі заклади громади готові приймати учнів 1 вересня очно: http://surl.li/kpkpb.
▫️У Яворівській ВА відбулася зустрічі з родинами Героїв, військовослужбовців Яворівської громади, тих, які в полоні, зникли безвісти, ветеранами. Під час зустрічі присутні мали можливість задати питання та отримати вичерпні відповіді на питання різного характеру:Організатори – офіси Координаційних центрів підтримки цивільного населення Львівщини: http://surl.li/kpkpt.
▫️До дня пам’яті Захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави, у Старицькій ЗЗСО ім. Ю.Костіва відбулось відкриття тематичного музею “Простір Вільних”. Це простір пам’яті синів і дочок, що віддали своє життя в боях за Україну, справжніх воїнів і тих, хто готовий поповнити їхні ряди, а також волонтерів, патріотів та співучасників перемоги, які діють, змінюючи нашу Україну на краще. Після урочистого відкриття музею, рідні загиблих воїнів власноруч зробили букети з соняхами, які вважаються символом сьогоднішнього дня пам’яті: http://surl.li/kpkqy.
▫️У селі Бірки тривають роботи з розширення та чистки вулиць у районі «Луги», який налічує 13 вулиць. На більшій частині вулиць тривають роботи з викорчовування чагарників та кущів, видалення аварійних дерев, розширення дорожнього полотна. Вулиці були в поганому стані, і подекуди не було доїзду жителям до своїх домівок.: http://surl.li/kpkrz.
Разом переможемо!

Більше новин на: Яворів Інфо